Ampumahiihdon MM-kisat lähestyvät loppusuoraa. Jäljellä ovat enää lauantain viestit sekä sunnuntain yhteislähdöt. Miesten viestistä odotetaan ennen kaikkea Norjan ja Ranskan kamppailua.
Ampumahiihdon MM-kisoissa kilpaillaan lauantaina viesteissä. Ranska ei ole juhlinut viestin arvokisakultaa sitten vuoden 2001, jolloin
Raphael Poiree vei joukkueensa ankkurina voittoon.
Martin Fourcade ei ollut tuolloin mukana ja mestarismies onkin voittanut kaiken mahdollisen urallaan – paitsi viestikullan.
Sekaviestissäkin Fourcade juhli olympiakultaa 2018. Henkilökohtaisilla matkoilla hän voittanut kaiken mahdollisen ja parisekaviestiin hän ei ole ikinä osallistunut. Fourcaden aikana Ranska on ollut olympialaisissa parhaimmillaan viides, voittanut kolme MM-hopeaa sekä yhden MM-pronssin.
Saman aikajakson sisällä Norja on voittanut seitsemän ja Saksa sekä Venäjä kolme MM-kultaa. Olympiakultaa 2000-luvulla ovat sen sijaan voittaneet Norja, Venäjä, Ruotsi ja kahdesti Saksa. Joko mestaruus viimein saataisiin Ranskaan ja Fourcaden tursuavaan palkintokaappiin?
Joukkueiden kokoonpanoja
- Norja: Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö
- Ranska: Emilien Jacquelin, Martin Fourcade, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet
- Saksa: Erik Lesser, Philipp Horn, Arnd Peiffer, Benedikt Doll
- Venäjä: Evgeni Garanichev, Matvey Eliseev, Nikita Porshev, Alexander Loginov
- Itävalta: Felix Leitner, Simon Eder, Julian Eberhard, Dominik Landertinger
- Italia: Lukas Hofer, Thomas Bormolini, Daniele Cappellari, Dominik Windisch
- Ruotsi: Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson
- Suomi: Jaakko Ranta, Olli Hiidensalo, Tero Seppälä, Tuukka Invenius
Norjan ja Ranskan kaksintaistelu
Hallitseva maailmanmestari Norja on ollut arvokisaviesteissä kivenkova yhdessä Saksan kanssa. Kuten alta löytyvästä listasta voit havainnoida, Saksa ja Norja ovat jääneet edellisessä viidessä MM-viestissä molemmat vain kerran ilman mitalia.
- MM-kisat 2019: Norja, Saksa, Venäjä
- Olympialaiset 2018: Ruotsi, Norja, Saksa
- MM-kisat 2017: Venäjä, Ranska, Itävalta
- MM-kisat 2016: Norja, Saksa, Kanada
- MM-kisat 2015: Saksa, Norja, Ranska
Viiime vuoden MM-kisoissa kuudenneksi uponnut Ranska lähtee hakemaan revanssia viime vuoden ja koko vuosituhannen kaikista arvokisaviesteistä. Tähän Ranskalla on myös ainekset, sillä koossa on eittämättä koko vuosituhannen kovin joukkue - kovempi kuin 2001 MM-kultaa voittanut kvartetti:
Gilles Marguet-Vincent Defrasne-Julien Robert-Raphaël Poirée.
Fourcade on palannut heikomman kautensa jälkeen huipputasolle,
Quentin Fillon Maillet liitää ladulla lujempaa kuin koskaan ja takaa-ajon kultamitalisti
Emilien Jacquelin kilpailee suoranaisessa hurmoksessa.
Tämä on näkynyt myös tuloksissa. Pikakisassa Fillon Maillet otti hopeaa, Fourcade pronssia, Jacquelin oli kuudes ja
Simon Desthieux 18:s. Norjalaisista
Johannes ja
Tarjei Bö (sijoilla 4-5) olivat ainoat 20:n parhaan joukossa.
Takaa-ajossa kaikki ranskalaiset olivat kymmenen joukossa: Jacquelin voitti kultaa, Fourcade oli neljäs, Fillon Maillet seitsemäs ja Desthieux kahdeksas. Norjalaiset päätyivät sijoille: 2,6,10,15 ja 17.
Normaalimatkalla Ranska-Norja vertailussa mentiin melko tasapäin, kun Fourcade voitti kultaa, Bö nuorempi oli toinen, Bö vanhempi kuudes, Fillon Maillet seitsemäs, Dale yhdeksäs, Desthieux 59:s ja Christiansen 62. Jacquelin lepäsi tämän kilpailun.
Ainekset ovat koossa kaikkien aikojen kaksintaisteluun, mutta kokonaisuutena Ranskalla on vahvempi joukkue kuin Norjalla. Ennen kaikkea kahdella ensimmäisellä osuudella Ranskalla on mahdollisuus repiä sellainen ero Norjaan, etteivät edes Bön veljekset pysty Norjaa nostamaan voittoon.
Saksa ja muut maat haastajina
Saksan joukkue ei kalpene hiihtovauhdissa, mutta ammuntatarkkuudessa joukkue jää selvästi kärkimaille. Mikäli taulut kuitenkin tippuvat, on saksalaisilla täysi mahdollisuus jopa MM-kultaan.
Miehissä kärkimaat ovat niin kovia, että on vaikea nähdä superyllätyksiä. Kolmen kovan maan taustalla vaanivat oikeastaan vain Venäjä ja Itävalta, joilla on hyvällä ammunnalla mahdollisuus pronssimitaliin.
Kotimaa Italian sekä PyeongChangin olympiavoittaja Ruotsin nelikot ovat olleet hyvin epävarmoja ammunnassa, joten heidän menestyksensä olisi tällä kertaa iso pommi. Sen sijaan Valko-Venäjä, Ukraina, Tshekki ja Slovenia voivat ampua hyvin, mutta hiihtovauhti tuskin riittää kärkitaistoon.
Vihjeet Veikkauksen peleihin
Miesten puolella tasoerot ovat todella suuret, joten yllätyksiin ei oikein riitä usko. Todennäköisimmin mitalit jaetaan Ranskan, Norjan ja Saksan kesken, joista Ranska on tasapainoisin. Vihjeessämme Itävalta nostetaan kolmosriville suojaksi, mikäli Saksan ammunta pettää.
Peli-idea -
1. | Ranska |
2. | Saksa, Norja |
3. | Saksa, Norja, Itävalta |
Rivimäärä | 4 riviä |
Rivin hinta | 0,80 € (minimipanoksella 0,20 €) |
Peliaika päättyy | 21.2.2020 klo 15:43 |
TV | YLE 2 |
br>
Katso kohteet ja kertoimet