Ranska haastaa Norjan miesten ampumahiihdon MM-viestissä - Pronssille riittää tunkua


Norja lähtee lauantaiseen ampumahiihdon MM-viestiin ylivertaisena suosikkina. Pystyykö Ranska kuitenkin lyömään kapuloita rattaisiin?
Etusuora: 16.02.2024 20:08Ampumahiihto
Ranska haastaa Norjan miesten ampumahiihdon MM-viestissä - Pronssille riittää tunkua
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Sebastien Samuelsson & Sturla Holm Lægreid.
Miesten 4 x 7,5 km viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus


Ampumahiihdon MM-kisat Tsekin Nove Mestossa jatkuvat lauantaina viestien merkeissä. Miesten 4 x 7,5 km viesti hiihdetään klo 17.30 alkaen ja suoraa lähetystä voi seurata YLE2-kanavalta.

Miesten viestin suosikkijoukkuetta ei tarvitse pähkäillä kovin kauaa. Norjan miehet ovat kahmineet tähän mennessä lähes kaikki mitalit. Pikakilpailusta norskit ottivat Sturla Holm Lägreidin johdolla kolmoisvoiton ja takaa-ajosta Norja nappasi peräti viisi ensimmäistä sijaa Johannes Thingnes Bön johdolla.

Normaalimatkalla Norjalta lipesi pronssi Saksaan, kun tuloksena oli ainoastaan kaksoisvoitto Bön veljesten otettua kärkisijat Johanneksen oltua ykkönen ennen Tarjeita ja Benedikt Dollia.

Norja ei voi olla tyytyväinen mihinkään muuhun kuin viestikultaan, sen verran mykistävää norjalaismiesten meno Nove Mestossa ja ylipäätään maailmancupissa koko kauden ajan on ollut.

Mutta onko viestivoitto sittenkään kirkossa kuulutettu? Suurin uhka norjalaisvoitolle tulee Ranskasta. Molempien sekaviestien voitot ovat näet menneet Ranskaan, eikä se ole ollut yksinomaan hirmuiskussa kiitävien ranskattarien ansiota. Quentin Fillon Maillet on hyvässä hiihtovireessä ja taulutkin ovat alkaneet putoilla vähintään kohtuullisesti. QMF on napannut kisoissa jo kaksi sekaviestikultaa ja miesten viestikulta maistuisi jatkoksi erittäin makealta.

Eric Perrot on noussut kisoissa parrasvaloihin pohjustettuaan Ranskan sekaviestin kullan ja oltuaan neljäs pikakilpailussa ja kahdeksas normaalimatkalla. Emilien Jacquelin on ollut Nove Mestossa kahdesti kymppisakissa, mutta mieli halajaa varmasti mahdollisimman kirkkaille mitalisijoille. Ranskan joukkueen täydentää nelikon epävarmoin lenkki Fabien Claude.

Saksa on aina varteenotettava menestyjäehdokas miesten viestissä. Nelikko Justus Strelow, Johannes Kühn, Philipp Nawrath ja Benedikt Doll, on tasaisen vahva, joskin Ranskan ja Norjan haastaminen vaatisi nappionnistumista ja suosikkikaksikon lievää epäonnea. Doll on toistaiseksi kisojen ainoa saksalainen miesmitalisti normaalimatkan pronssillaan.

Norja dominoinut kauden viestejä


Maailmancupissa on hiihdetty tällä kaudella neljä viestikilpailua ja Norja on voittanut ne kaikki. Saksa on ollut joka kerta kolmen sakissa kahdella kakkos- ja kahdella kolmossijallaan. Ranska oli kauden kahdessa ensimmäisessä viestissä toinen, mutta kahdessa jälkimmäisessä ammunta sakkasi: tuloksen sijat 7 ja 4.

Italia on ollut yllättävänkin vahva ja etenkin varma miesten viesteissä tällä kaudella. Neljästä kilpailusta CV:stä löytyy sijat 5, 4, 3 ja 3. Joukkue on siis vahvasti tyrkyllä mitalitaistoon myös MM-areenalla. Italialaismiesten otteet eivät ole kuitenkaan Nove Mestossa vakuuttaneet, sillä saldona on ainoastaan yksi top10-sijoitus henkilökohtaisista kilpailuista: konkari Lukas Hoferin yhdeksäs sija takaa-ajosta. Nuori Tommaso Giacomel on Italian ykköstykki, mutta ampuminen on kovin epävarmaa: laikat putoavat alle 80 % tarkkuudella sekä makuulta että pystystä.

Perinteisesti miesten viestissä mitaleja rohmunnut, kaksissa edellisissä MM-kisoissa mitaleille yltänyt ja 2018 Koreassa olympiakultaa voittanut Ruotsi on ollut tämän kauden viesteissä omalla mittapuullaan täysin tuuliajolla. Neljästä kisasta on saldona sijat 6, 6, 4 ja 8, eikä mitalisijaa voi povata MM-kisoistakaan.

Syömähampaat Sebastian Samuelsson ja Martin Ponsiluoma eivät ole olleet aivan parhaassa iskussaan Nove Mestossa. Samuelsson on toki napannut henkilökohtaisista kisoista sijat 5, 6 ja 7; Ponsiluoman saldona on sijat 10, 6 ja 39. Jesper Nelin ja Viktor Brandt täydentävät ruotsalaisnelikon.

Yllättäjäosasto


Sveitsi on kilpailun mahdollinen yllättäjä. Parhaimmillaan viidenneksi tällä kaudella yltäneiden joukkue on kaksijakoinen: Sebastian Stalder ja Niklas Hartweg kuuluvat kiertueen parhaisiin ampujiin, kun taas Jeremy Finello ryskyttää surutta peltiä vain reilu 60 % osumatarkkuudella. Mikäli Finellolle sattuisi pöljä päivä, on Sveitsillä mitalisauma.

Myös hyvin ampuvat Itävalta ja Ukraina kannattaa huomioida mitalispekulaatioissa, vaikka Nove Mestossa hiihtovauhti on vaativissa olosuhteissa korostunut, mikä e edesauta maiden urheilijoiden menestystä. Kotiladuillaan hiihtävä Tsekki on ollut kauden viesteissä parhaimmillaan kuudes ja hätyytteli vuosi sitten Oberhofin MM-kisoissa mitalisijoja ollen peräti neljäs. Siivittäisikö hurjaa ääntä pitävä kotiyleisö tsekkiläismiehet yllätykseen?

Suomi lähtee miesten viestiin nelikolla Jaakko Ranta, Otto Invenius, Tero Seppälä, Olli Hiidensalo. Kauden neljä viestiä ovat tuoneet sijat 8, 11, 9 ja 11, joten sijoitus kahdeksan parhaan joukkoon on Suomelle realistinen tavoite. Vuosi sitten MM-Oberhofista irtosi kymmenes sija.

Katso myös: Miesten viestin kokoonpanot

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 4 x 7,5 km viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi