Norja suursuosikkina ampumahiihdon miesten MM-viestiin - Katso joukkueiden kokoonpanot


Oberhofin MM-kisoissa kaikki matkat voittanut Johannes Thingnes Bö hakee miesten viestissä jo kisojen kuudetta kultamitaliaan.
Etusuora: 17.02.2023 19:27Ampumahiihto
Norja suursuosikkina ampumahiihdon miesten MM-viestiin - Katso joukkueiden kokoonpanot
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø
Miesten 4 x 7,5 km viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Huom! Lauantaiksi Oberhofiin on luvattu kovaa tuulta ja kilpailunjohto päättää lauantaina aamupäivällä kilpaillaanko viestejä lainkaan.

Oberhofin MM-kisat ovat olleet miesten osalta alusta asti Norjan Johannes Thingnes Bön täydellistä näytöstä. Kaikki kolme henkilökohtaista matkaa sekä sekaviestin ja parisekaviestin kultamitalit voittanut Bö jahtaa viestissä jo historiallista kuudetta kultaa samoista kisoista ja todennäköisesti sen myös voittaa.

Norja lähtee miesten viestiin suvereenina voittajasuosikkina. Ankkurina hiihtävän Bön joukkueessa hiihtävät kolmesti kymmenen joukkoon yltänyt Vetle Sjåstad Christiansen, yhden hopean voittanut Tarjei Bö ja kisoissa viisi mitalia Bön tapaan voittanut Sturla Holm Lägreid. Viesti on aina viesti, mutta tällä kertaa Norjan tappio olisi järkälemäinen yllätys.

Muista mitaleista taistelevat etunenässä Saksa, Ranska ja Ruotsi, mutta Norjaa usein haastaneet Ranska ja Ruotsi eivät ole Oberhofissa kokonaisuutena vakuuttaneet.

Ranskalaisille kirkkain mitali on tällä kertaa kaukainen haave, mutta mitalisuosikkeihin Ranska toki edelleen kuuluu. Ilman mitaleja henkilökohtaiset matkat hiihtänyt nelikko Antonin Guigonnat, Fabien Claude, Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet joutunee MM-viestissä tällä kertaa lujille himmeämpienkin mitalien osalta. Etenkin Jacquelin on ollut Oberhofissa täysin kuutamolla.

Ruotsin viesti kulminoituu pitkälti avausosuudelle. Usein luotettavasti viestin aloittanut Peppe Femling oli normaalimatkalla hukassa ampuen seitsemän ohilaukausta ja oltuaan maalissa 79:s. Pystyykö Femling normaaliin tapaan ylittämään viestissä itsensä vai jääkö Ruotsi liian kauas avausosuudella?

Martin Ponsiluoma on suorittanut MM-kisoissa OK-tasolla, mutta nappionnistumiset ovat kiertäneet. Jesper Nelin on ollut kohtuullisen varmassa iskussa. Kokonaisuutena Ruotsin joukkueeseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Mikäli kaikki menee nappiin, voi länsinaapurimme juhlia maalissa hopeamitalia. Yhtä lailla joukkue voi jäädä kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Sebastian Samuelsson löysi kuntonsa sopivasti MM-kisojen alla ja onkin kahminut Oberhofista jo kaksi pronssia. Sekaviestissä ja parisekaviestissä Samuelsson on kuitenkin epäonnistunut pahasti. Molemmissa kilpailuissa varapatruunatkaan eivät ole miehelle riittäneet, vaan tie on vienyt sakkoringille.

Nostamme hopeasuosikiksi tasaisen varman Saksan joukkueen. Nelikko Justus Strelow, Johannes Kühn, Roman Rees, Benedikt Doll on tehnyt hyvää jälkeä kotikisoissaan, vaikka mitalin syrjään eivät ole aivan yltäneetkään. Saksalla oli jopa valinnan varaa, sillä normaalimatkalla 10 joukkoon yltänyt Philipp Nawrath jäi ulos viestijoukkueesta.

Ankkuri Doll on nelikon epävarmin lenkki. Pikakisassa ja sekaviestissä Doll oli suurissa vaikeuksissa ammuntansa kanssa, mutta normaalimatkalla hän sitten pudotti yllättäen 19/20 täplää ja oli kilpailun vitonen.

Saksa on ollut varma suorittaja maailmancupkauden viesteissä, sillä saksalaiset ovat olleet kolmen parhaan joukossa kauden kaikissa neljässä viestissä. Samaa on lupa odottaa tälläkin kertaa.

Katso kohteet ja kertoimet


Yllättäjäehdokkaita


Neljän edellä mainitun maan jälkeen tulee tällä hetkellä miesampumahiihdossa pitkähkö kuilu. Vaikka Ranska ja Ruotsi ovat haparoineet, on muilla mailla pitkä matka haastamaan näitä mitalitaistossa. Norja on voittanut kauden kaikki viestit, eikä kärkikolmikkoon ole yltänyt suosikkinelikon lisäksi muita maita.

Sveitsi, Italia, Ukraina, Itävalta ja Slovenia ovat haastajaryhmän kärjessä. Ukraina on kauden aiempiin viesteihin verrattuna vahvistunut Dmytro Pidrushnyilla ja Italia Lukas Hoferilla. Kahdesti vitossijalle tällä kaudella yltänyt Italia voisi olla paras yllätyshaku supertriplan alariville.

Suomella on täydellisellä onnistumisella mahdollisuudet taistella sijoituksesta kuuden kärjessä. Jaakko Ranta avaa Suomen viestin ja avausosuudelle Suomen viesti myös kulminoituu. Yleensä tarkasti ampuva Ranta ei ladulla loista, joten täplien tulisi pudota liki täydellisesti, jotta Suomi pysyy ensimmäiseen vaihtoon asti kärjen tuntumassa.

Tuomas Harjula on luotettava viestinvievä, mutta riskinä on, että Suomi jää kahdella ensimmäisellä osuudella liian kauas, koska etukäteen vahvimmat miehet on jätetty jälkimmäisille osuuksille. Toisaalta jos Ranta ja Harjula onnistuvat, on Suomella mahdollisuudet taistella huippusijoituksesta.

Kolmososuutta Suomella vie Tero Seppälä, jonka kuntokäyrä alkaa näyttää pikkuhiljaa vahvasti yläviistoon. Ankkuri Olli Hiidensalo on jatkanut Oberhofissa tasaisen varmaa tekemistä ja samaa odotetaan viestin päätösosuudella.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten 4 x 7,5 km viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi