Norja ykkönen värikäässä miesten MM-viestissä, Suomi jäi mitalitaistossa kuudenneksi


Suomi lähti pronssisuosikkina miesten 4 x 10 km:n viestiin. Norja nousi alkuvaikeuksien jälkeen MM-kultaan ennen Venäjää.
Etusuora: 05.03.2021 16:10Hiihto
Norja ykkönen värikäässä miesten MM-viestissä, Suomi jäi mitalitaistossa kuudenneksi
Kuva: K. Kantola
Veikkaus
Miesten viestin, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Tulokset


Hiihdon MM-kisat 5.3.2021


Miesten viesti 4 x 10 km

#MaaTulos
1.Norja1:52.39,0
2.Venäjä+12,0
3.Ranska+1.12,6
4.Ruotsi+1.16,5
5.Sveitsi+1.32,3
6.Suomi+1.49,4
7.Saksa+2.37,9
8.USA+2.53,7
9.Japani+4.19,3
10.Kanada+4.31,9
Ennakko ja Vihje


Ennen Oberstdorfin MM-kisoja miesten viestipäivä oli varmasti merkattu monien suomalaisten hiihdonseuraajien kalentereihin kaikkein varmimpana mitalipäivänä. Varsinkin Lahden paljon keskustelua herättäneen viestin jälkeen, jossa Suomen miehet palasivat yli parin vuosikymmenen tauon jälkeen palkintokorokkeelle maailmancup-viesteissä.

Suomi starttaa MM-viestiin tutulla joukkueella, jossa mukana ovat Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Joni Mäki. Lahden kisasta poiketen Niskanen siis hiihtää tällä kertaa jälleen tutulla paikallaan kakkososuudella ja Perttu Hyvärinen on siirretty avauksesta kolmososuudelle. Avauksesta vastaa tällä kertaa Ristomatti Hakola.

Suomen mitalimahdollisuudet ovat edelleen erinomaiset, tosin aiempien normaalimatkojen kisojen jälkeen olo ei välttämättä ole enää yhtä luottavainen kuin Lahden kisojen jälkeen. Iivo Niskanen ei toistaiseksi ole kisoissa vakuuttanut. Tästä syystä hänet on myös luultavasti laitettu hiihtämään perinteistä, vaikka perinteisen lenkit ovatkin kisassa selkeästi vapaan ratoja helpommat, eikä Niskasesta luultavasti saada siksi viestissä irti maksimaalista hyötyä.

Myös vapaan osuuksiin riittyy epävarmuustekijöitä. Jos Suomi on vapaan osuuksien alkaessa samassa nipussa suurimpien haastajiensa Ranskan ja Ruotsin kanssa, voi mitaleille tulla kiire. Perttu Hyvärinen teki toki tasaisen ja nousujohteisen hiihdon keskiviikkona, mutta hänen tasonsa on tällä kaudella ailahdellut paljon. Joni Mäen kestävyys joutuu puolestaan rajulle koetukselle Burgstallin monsterinousussa.

Suomen suurimmat haastajat pronssitaistossa ovat Ranska (Hugo LapalusMaurice ManificatClement ParisseJules Lapierre) sekä Ruotsi (Johan HäggströmOscar SvenssonJens BurmanWilliam Poromaa). Molemmille maille perinteisen osuudet ovat ratkaisevassa asemassa, joten niitä suosivat perinteisen helpommat latuprofiilit. Erityisesti Ruotsi on vapaalla erittäin vaarallinen, sillä sekä Burman että Poromaa olivat viidentoista vapaalla top kympissä.

Myös sääolosuhteet saattavat kääntyä viestissä Suomea vastaan. Joissakin ennusteissa koko kisapäiväksi on povattu järkyttävää lumi- tai räntäinfernoa. Näissä olosuhteissa perinteisellä karkuun hiihtäminen on lähes mahdotonta ja tällöin Ranskan ja Ruotsin todennäköisyys mitaleille on paljon Suomea suurempi. Toisaalta raju lumi- tai räntäsade voi myös tuoda suuria yllätyksiä huollon puolelta.

Katso myös:


Kärkitaisto käydään etukäteen ajatellen Norjan ja Venäjän välillä. Tosin taistosta ei välttämättä tule kovinkaan tiukkaa, sillä Norjan kokonaistaso on MM-kisojen aikana ollut selvästi Venäjää kovempi. Norjan hurjasta joukkueesta kaiken olennaisen kertoo se, että kaksinkertainen MM-mitalisti Simen Hegstad Krüger sekä 15 vapaan pronssimies Harald Østberg Amundsen eivät mahtuneet joukkueeseen. Norjalaisista viivalla ovat perjantaina Pål Golberg, Emil Iversen, Hans Christer Holund sekä Johannes Høsflot Klæbo.

Venäjän nelikossa hiihtävät Aleksei Tshervotkin, Ivan Jakimushkin, Artjom Maltsev sekä Aleksandr Bolshunov. Ennakolta joukkueen heikko kohta on perinteisen osuudet, joissa Norja pystyy tekemään eroa, mikäli sää ja latuprofiili sen mahdollistaa. Kolmososuuden Maltsev on myös paljon vartijana, kun hän joutuu taistelemaan maailmanmestari Holundia vastaan.

Kilpailun jännityksen kannalta olisi toivottavaa, ettei Norja onnistuisi karistamaan Venäjää kolmen ensimmäisen osuuden aikana. Tällöin ankkuriosuudella nähtäisiin titaanien taisto Klæbon sekä Bolshunovin välillä. Luultavasti silloin kympin lenkin aikana ei kyttäiltäisi, vaan Bolshunov tekisi kaikkensa, jotta saisi karistettua Klæbon kannoiltaan Obertsdorfin pitkissä nousuissa. Loppukirissä norjalainen on ennakkosuosikki.

Ennakkoon ajatellen viestin asetelmat ovat siis varsin selkeät: Norja ja Venäjä ratkovat mestaruuden ja Suomi, Ranska ja Ruotsi pronssin. Tämänpäiväinen naisten viesti osoitti kuitenkin, että itse kisa voi erota täysin ennakkoasetelmista. Vanha klisee pätee edelleen: Viesti on aina viesti.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 2

VoittajaNorja
ToinenVenäjä
KolmasSuomi, Ranska, Ruotsi
Rivimäärä3 riviä
Rivin hinta0,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy4.3. klo 14:13
TVYLE2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten viestin, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi