Norja suvereenina suosikkina miesten viestiin - Iivolla oiva sauma johdattaa Suomi mitaleille


Planican MM-hiihdoissa hiihdetään perjantaina miesten viesti. Suomi lähtee kilpailussa taistelemaan tiukasti mitalista.
Etusuora: 02.03.2023 20:53Hiihto
Norja suvereenina suosikkina miesten viestiin - Iivolla oiva sauma johdattaa Suomi mitaleille
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Iivo Niskanen.
Miesten viesti, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten viesti käynnistyy perjantaina klo 13.30

Planican MM-hiihdot lähestyvät loppuaan. Perjantaina on vuorossa maastohiihdon kolmanneksi viimeinen kilpailu: miesten herkullinen 4 x 10 km viesti.

Kilpailuun on tasan yksi voittajasuosikki: Norja. Norjalaiset ovat kahmineet skiathlonissa ja 15 km vapaan kisassa Planicasta kaikki mitalit, eikä maalle löydy todellista haastajaa viestikilpailussa. Norjan nelikko perjantain viestissä on Hans Christer Holund, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Kläbo.

Vapaan hiihtotavan vuorikauris Holundin valintaa perinteisen avausosuudelle voidaan pitää pienenä yllätyksenä, mutta ilman pahaa haveria tai huollon täydellistä epäonnistumista Norja ei ole todennäköisesti lyötävissä perjantaina. Torstainen naisten viesti tosin osoitti, että mikään ole koskaan varmaan, kun suursuosikki Ruotsi uuvahti pronssille.

Muista mitaleista käydäänkin sitten tiukempi taistelu. Ennakkokaavailuissa Ruotsi ja Ranska ovat Suomea edellä, Saksa ja Italia tasavahvoja Suomen kanssa. Kuka tahansa edellä mainituista voi onnistuessaan yltää podiumille.

Ruotsin hiihtää nelikolla Johan Häggström, Jens Burman, William Poromaa, Calle Halfvarsson ja on papereissamme kisan kakkossuosikki. Halfvarsson ja Poromaa ovat Ruotsin syömähampaat, mutta Burman ja Häggströmkin ovat hiihtäneet kisoissa kohtuullisesti. Ehkä hieman yllättäen Ruotsi on laittanut etukäteen heikomman kaksikon alkuun ja vahvimman kaksikon loppuun.

Ranskalla on viestissä tasaisen vahva nelikko Richar Jouve, Hugo Lapalus, Clement Parisse, Jules Lapierre. Ranska on etukäteen aika tasaväkinen kilpakumppani Ruotsille hopeataistossa. Sprintteri Jouve on pystynyt perinteisellä hyviin suorituksiin viesteissä ja sitä mitalijahti vaatii tälläkin kertaa.

Toblachin viestin ennen MM-kisoja voittanut Italia on myös mitaliehdokas Planican MM-viestissä. Italian viestiä vievät Dietmar Nöckler, Francesco de Fabiani, Paolo Ventura ja Federico Pellegrino. Italialaisten esitykset normaalimatkoilla ovat olleet sanalla sanoen heikkoja Planicassa, mutta toisaalta de Fabiani ja Pellegrino ovat hiihtäneet vain sprintissä ja parisprintissä, joten voimia on säästynyt viestipäivälle.

Entä sitten Suomi? Paljon kulminoituu avausosuuden Ristomatti Hakolan suoritukseen. Lähes koko kauden sairastumisten ja loukkaantumisten takia sivussa ollut Hakola on ollut luotettava viestiavaaja, mutta nyt hänen suoritukseensa liittyy paljon kysymysmerkkejä. Mies lienee kuitenkin lyönnissä, kun hänet on viestiin valittu.

Mikäli Hakola onnistuu pysymään Ruotsin ja Ranskan kannassa avausosuudella, on Suomella täydet mahdollisuudet taistella perjantaina mitalista. Iivo Niskanen vie Suomen viestiä kakkososuudella ja laittaa kilpakumppanit ahtaalle tehtaan takuulla. Ruotsi laittoi ehkä hieman yllättäen toiselle osuudelle Burmanin, kun tarjolla olisi ollut perinteisellä äärimmäisen hyviä hiihtoja tehnyt Halfvarsson.

Tämä avaa Suomelle ja Niskaselle painaa kaasun toisella osuudella pohjaan ja tehdä eroa Ruotsiin. Toisaalta, mikäli Ruotsi ei juurikaan jää kahdella ensimmäisellä osuudella, on heillä hyvät mahdollisuudet yltää ainakin hopealle.

Perttu Hyvärinen on hiihtänyt hyviä vapaan hiihtoja tällä kaudella ja mikäli 15 km (v) kilpailu ei paina liikaa kintereissä, pystyy Hyvärinen pitämään Suomen mitalin tuntumassa. Vastus kolmososuudella on tosin huippuluokkaa, kun Hyvärisestä ottavat mittaa tasaisen väkevässä vireessä jatkava Poromaa ja vapaan erikoismies Parisse.

Suomen ankkuri Niko Anttola on joka tapauksessa jättimäisen urakan edessä päätösosuudella. Nuorten maailmanmestari hiihti hyvän 15 km kilpailun, mutta vastassa on ankkuriosuudella kovia nimiä.

Muista maista mainitaan Saksa, joka hyvänä viestimaana on aina yllätysvalmis. Tämä nähtiin jälleen naisten viestissä. Etukäteiskaavailuissa Saksa on hieman unohdettu, mutta nelikko Albert Kuchler, Janosch Brügger, Jonas Dobler, Friedrich Moch olla lopputuloksissa yllättävänkin korkealla. Moch on yllättäen lyöty ankkuriksi ja on suuri vaara, että Saksa on pudonnut mitalitaistosta ennen päätösosuutta.

Suomi voi yltää viestissä mitaleille, mutta se vaatii huippuonnistumista koko kvartetilta. Seuraavassa yksi skenaario, jolla Suomi nähtäisiin podiumilla miesten viestin jälkeen.

Hakola on iskussa ja roikkuu mitaliehdokkaista parhaiten Norjan kannassa. Ruotsi, Ranska ja Italia jäävät, eivätkä haastajat pääse lähtemään Niskasen kannassa kakkososuudelle.

Niskanen lataa alusta asti kaiken peliin ja kasvattaa eron hopeataistossa Ruotsiin yli puoleen minuuttiin. Ranska ja Italia ovat yli minuutin päässä.

Kolmososuudella Poromaa ajaa Hyvärisen kiinni, mutta päätösosuudelle lähdetään yhtä matkaa. Ranska ja Italia ovat turvallisen välimatkan päässä.

Anttola ja Halfvarsson taittavat taivalta yhdessä ja ratkaisevat lopussa hopean ja pronssin kohtalon. Kläbo seuraa loppuratkaisua maaliviivan toiselta puolelta.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten viesti, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi