Ampumahiihdon MM-kisat päätökseen – Bö ylivoimainen yhteislähdössä


Ampumahiihdon MM-kisojen päätöslajina nähtiin miesten yhteislähtö, jonka voitti Johannes Thingnes Bö.
Etusuora: 23.02.2020 09:02Ampumahiihto
Ampumahiihdon MM-kisat päätökseen – Bö ylivoimainen yhteislähdössäVeikkaus
Anterselva. Kuva: Ailita Liteva [CC BY-SA]
Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Miehet yhteislähtö 15 km

#UrheilijaTulos
1.Johannes Thingnes Bø 🇳🇴38.09,5
2.Quentin Fillon Maillet 🇫🇷+42,0
3.Emilien Jacquelin 🇫🇷+55,0
4.Tarjei Bø 🇳🇴+55,6
5.Simon Desthieux 🇫🇷+1.03,7
6.Felix Leitner 🇦🇹+1.06,7
7.Martin Fourcade 🇫🇷+1.13,1
8.Johannes Dale 🇳🇴+1.17,1
9.Julian Eberhard 🇦🇹+1.19,6
10.Johannes Kuehn 🇩🇪+1.25,2Naisten yhteislähtö 12,5 km

#UrheilijaTulos
1.Marte Olsbu Røiseland 🇳🇴39.14,0 (2)
2.Dorothea Wierer 🇮🇹+20,7 (3)
3.Hanna Öberg 🇸🇪+26,1 (3)
4.Monika Hojnisz-Starega 🇵🇱+29,1 (2)
5.Julia Simon 🇫🇷+45,1 (2)
6.Ekaterina Yurlova-Percht+52,0 (2)
7.Tiril Eckhoff 🇳🇴+1.00,2 (4)
8.Franziska Preuss 🇩🇪+1.00,3 (3)
9.Lisa Theresa Hauser 🇦🇹+1.02,5 (2)
10.Anais Bescond 🇫🇷+1.21,3 (3)

14. Kaisa Mäkäräinen (FIN) +1.33,7Kisan ennakko


Ampumahiihdon MM-kisojen takaa-ajon tuli olla viiden kovan kilpailijan kauppaa, mutta toisin kävi. Ranskan Emilien Jacquelin löi kaikille luun kurkkuun ja nappasi MM-kullan pois suosikkien hampaista.

Yhteislähtöön lähdetään kuitenkin jälleen tutuista asetelmista. Odotettavissa on, että kärjessä pidetään niin kovaa vauhtia, etteivät siihen muut ehdi mukaan. Johannes Bö, Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade ja Alexander Loginov muodostavat nelikon, mikä on todennäköisimmin mitaleilla.

Hyvin vähän haastajia


Miehissä kärjen taso on niin julmetun kova, että yllätyksiin on hankala uskoa. Koko edellä mainitun kärkinelikon ammuntaprosentit heiluvat 90:n molemmin puolin, joten suosikit ovat päälliköitä sekä ladulla että ampumapaikalla.

Täydellisellä ammunnalla myös hieman hitaammat Arnd Peiffer ja Tarjei Bö voivat haastaa kärkeä. Hiihtovauhtinsa puolesta taasen kärkitaistoon kuuluvat Johannes Dale ja Julian Eberhard, mutta heillä on ollut ammunnan kanssa paljon ongelmia.

Mielenkiintoinen yllättäjäehdokas on Dominik Landertinger, joka jo pommitti normaalimatkalla MM-pronssille.

Kokenut kettu nappasi ensimmäisen ja ainoan MM-kultansa juuri yhteislähdöstä peräti 11 vuotta sitten. Useista loukkaantumista sekä sairasteluista kärsinyt itävaltalainen on keskittänyt tämän kauden kaiken harjoittelun vain MM-kisoja varten ja tullutkin niihin huimassa kunnossa.

Mahdollinen pommi voisi olla Italian Lukas Hofer, joka aika-ajoin väläyttelee, mutta suoritustaso ailahtelee tai Ukrainan Dmitro Pidhruchnyi, joka voitti viime vuonna takaa-ajon MM-kultaa.

Ratkaisut nähdään poikkeuksetta pystypaikoilla


Yhteislähdöt ja takaa-ajot ammutaan järjestyksessä makuu-makuu-pysty-pysty. Näin ollen mitalit ratkotaan poikkeuksetta pystypaikoilla, missä sielläkin kovat ovat usein kovia.

Paras ammuntaprosentti on Fourcaden (92%), joka ampuu loistavasti sekä makuulta (95%) että pystystä (89%). Myös Bö on tasapainoinen, sillä sekä hänen makuu- että pystyammunta on ollut tällä kaudella 89%. Myös Loginov (84%) ja Fillon Maillet (86%) ovat usein pärjänneet pystyssä.

Esimerkiksi Tarjei Bön (82%), Jacquelinin (80%), Peifferin (80%) ja Dalen (77%) pystyammunta on jo selkeästi heikompaa. Tämän vuoksi yhteislähdöissä ja takaa-ajoissa podium-paikat tuppaavat menevän miehissä tutuille nimille.

Kaikista erikoisin taulu on Itävallan Eberhardilla, joka on todella kova hiihtäjä ja on ampunut pystystä 81-prosenttisesti. Makuuammunta on kuitenkin onnistunut vain 68% osumatarkkuudella!

Loppuun hitunen historiaa


Moni voi pitää mielessään kuvitella, että Fourcade olisi ollut yhteislähtöjen kuningas koko 2010-luvun. MM-kisoissa näin ei ole kuitenkaan ollut, sillä ranskalaisella on vain yksi MM-kulta yhteislähdöistä ja yhteensä kaksi mitalia. Bön saldo on sama: yksi MM-kulta ja yksi hopea.

Pitkä on vielä kaksikolla matka kuningashiihtäjiin, sillä Raphaël Poirée voitti vuosina 2000-2007 seitsemän perättäistä (!) MM-mitalia tältä matkalta, joista neljä oli kultaisia. Ole-Einar Björndalenin pitkälle uralle MM-mitaleja kertyi yhteislähdöistä myös seitsemän, joista kultaisia oli kaksi. Sven Fischer ehti voittaa yhden kullan, kolme hopeaa ja yhden pronssin vuosina 1999-2005. Emil Hegle Svendsen voitti kaksi kultaa ja yhden pronssin.

Tänään joko Bölla tai Fourcadella on siis mahdollisuus nousta yhteislähdöissä Svendsenin ja Björndalenin rinnalle kahteen kultamitaliin – Poiréen lukemiin jää vielä reilusti taivallettavaa.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Odotettavissa on Fourcaden ja Bön kaksinkamppailu, missä nämä kaksi titaania iskevät mies miestä vastaan. Todennäköisesti, ja toivottavasti, ratkaisu nähdään vasta viimeisellä pystypaikalla. Mahdoton mennä sanomaan kumpi miehistä vie pidemmän korren.

Pronssitaistosta voi tulla tasaisempaa ja alariville on syytä heittää useampia nimiä. Loginovin ympärillä pyörivä tilanne on sen verran epäselvä, että venäläisen jätämme kokonaan peleistä.

Peli-idea - Supertripla 4

1.Fourcade, J. Bö
2.Fourcade, J. Bö
3.Fillon Maillet, Dale, Hofer, Landertinger, Eberhard, Pidruchnyi
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy23.2.2020 klo 15:58
TVYLE 2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi