Onnistuvatko ranskalaiset haastamaan norjalaisrintaman yhteislähdössä? Saako Bö kalustonsa toimimaan?


Kauden 2022-2023 ensimmäiset ampumahiihdon yhteislähtökilpailut käydään sunnuntaina Annecyssa.
Etusuora: 17.12.2022 20:48Ampumahiihto
Onnistuvatko ranskalaiset haastamaan norjalaisrintaman yhteislähdössä? Saako Bö kalustonsa toimimaan?
Kuva: Julia Niiranen
Veikkaus
Olli Hiidensalo.
Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Miesten yhteislähtökilpailun suosikit tulevat Norjasta.

Alkukauden kisojen perusteella kaikki viittaa siihen, että maailmancupin kokonaiskilpailun voitto tullaan ratkaisemaan Johannes Thingnes Bön ja Sturla Holm Laegreidin välillä. Myös sunnuntaiseen yhteislähtökilpailuun kaksikko säntää suosikkina.

Laegreid on saanut tällä kaudella ammuntansa hyvään kuntoon. Laegreidin kohdalla "hyvään kuntoon" tarkoittaa sitä, että neljän ammuntapaikan kilpailussa nolla-ammunta ei olisi lainkaan yllätys. Maailmancupin kokonaiskilpailun kakkonen Laegreid on myös hiihtovauhdissa poppoon kärkikaartia, joten olisi yllättävää, mikäli hän ei löytyisi yhteislähtökisan tuloslistan ylimmiltä riveiltä.

Ampumahiihtoa seuraava kansa hieraisi lauantaina silmiään, kun Johannes Bön hiihtovauhti sakkasi. Heikko hiihtovauhti johtui huonosta kalustosta.

Fischerin suksilla matkaa taittava Bö ei ollut lainkaan ainoa samaisen tallin mies, joka kärsi pahoista suksiongelmista. Jos norjalainen ei löydä suksiratkaisua jäiselle radalle, niin yhteislähdöstä on turha odottaa menestystä. On toki huomioitava, että järjestäjät tulevat todennäköisesti tekemään jotakin radalle, jotta se ei olisi samaisessa kunnossa kuin lauantaina.

Norjalaismenestys ei nojaa vain kahteen mieheen. Erityisesti Vetle Sjåstad Christiansenin hyvä perjantainen pikakisa ja upea takaa-ajon kakkossija nostavat miehen voittajakandidaattien joukkoon. Christiansen oli takaa-ajon toiseksi nopein hiihtäjä. Tällä kaudella ammunta ei ole sujunut aivan viime vuosien tasoisesti, mutta parhaimmillaan mies on erinomainen ampuja.

Quentin Fillon Maillet takoi takaa-ajossa nollat, mutta hiihtovauhti ei vain tällä hetkellä riitä podiumille – takaa-ajossa ranskalainen jäi yli 2 minuuttia kisan nopeimmasta hiihtäjästä. Sen sijaan muut ranskalaiset, kuten Emilien Jacquelin, Antonin Guigonnat ja Fabien Claude ovat kaikki erittäin potentiaalisia kärkinimiä. Ranskalaisten suurimmat murheet Fillon Mailletía lukuun ottamatta ovat ammunnassa, kun taas suksi luistaa mukavasti.

Sebastian Samuelsson on ollut kauden lähes joka kisassa TOP10, mutta podiumille hän ei ole vielä noussut. Tilastojen valossa Samuelssonilta ei voi odottaa kisassa suuria, sillä hän on urallaan hiihtänyt kymppisakkiin maailmancupissa 42 kertaa, joista vain neljä on yhteislähdöstä. Toki yhteislähtöjä kilpaillaan harvakseltaan, mutta tästä huolimatta hän ei ole juuri koskaan onnistunut kyseisessä kisamuodossa.

Martin Ponsiluoman ammunta on ailahdellut pitkin kautta. Ladulla vauhtia kyllä on, mutta miehellä on tältä kaudelta muun muassa 8 ja 5 sakon kilpailuja, joten häneltä voi odottaa kisassa mitä tahansa. Ponsiluoma on Bön tavoin Fischerin miehiä ja hän oli myös vaikeuksissa lauantaina.

Suomalaisia kisassa nähdään kaksi kappaletta, kun uransa parasta alkukautta hiihtävä Olli Hiidensalo ja Tuomas Harjula raivasivat tiensä kisan 30 urheilijan joukkoon.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi