Kruunaako Johannes Bö täydelliset kisansa yhteislähtökisassa? Saako Tero Seppälä onnistumisia ampumapaikalla?


Miesten yhteislähdössä taisto käydään ensisijaisesti ainoastaan hopea- ja pronssimitaleista Johannes Bön takana. Tero Seppälälle toivotaan ehjää kisaa ja mahdollisimman vähän ohilaukauksia.
Veijo Vaakanainen: 18.02.2023 19:48Ampumahiihto
Kruunaako Johannes Bö täydelliset kisansa yhteislähtökisassa? Saako Tero Seppälä onnistumisia ampumapaikalla?
Kuva: Julia Sadykova
Veikkaus
Johannes Thingnes Bø.
Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Ampumahiihdon MM-kisat Saksan Oberhofissa ovat enää viimeistä koitosta vaille valmiit. Miesten puolella kisat tullaan muistamaan siitä, kuinka Johannes Thingnes Bö piti läpi kisojen vastustajiaan lähes pilkkanaan ja hyvin todennäköisesti myös sunnuntain yhteislähdön päätteeksi Bö nousee korkeimmalle korokkeelle.

Normaalimatkalla Bön ladulla tarjoama näytös oli suorastaan häkellyttävä. Hänen hiihtosuoritustaan voi pitää perustellusti jopa koko ampumahiihdon modernin historian rajuimpana esityksenä ja ainakin se oli 2000-luvun MM-kisojen selvästi ylivertaisin veto ladulla.

Johannes Bön ylivoima ladulla on tällä hetkellä niin suurta, että suurin osa kilpailijoista on luovuttanut voittotaiston jo ennen starttia. Normaalimatkan jälkeenhän esimerkiksi hopeamitalisti Sturla Holm Lägreid vitsaili saavuttaneensa mestaruuden ihmisten sarjassa. Johannes “Hulk” Bö kisaa tällä hetkellä aivan omassa sarjassaan.

Yleensä ampumahiihdon kisaennakoissa pitää aina varmuuden vuoksi todeta, että laji on arvaamaton ja että heikko ammuntapäivä voi pudottaa hurjankin hiihtäjän kauaksi kärjestä. Ennen yhteislähtöä Bön voitto näyttää kuitenkin niin varmalta, että muiden mahdollisuudet lienevät lähinnä siinä, että norjalainen hukkaa varusteensa ja joutuu starttaamaan kisaan kisajärjestäjien tarjoamilla puusuksilla ja kohdistamattomalla vara-aseella.

Bön takana taisto muista mitaleista voi sen sijaan olla hyvinkin mielenkiintoinen. Näissä kisoissa mitalistien nimet ovat toistaiseksi olleet varsin yksipuolisia, joten olisi mukava piristys, jos yhteislähdön päätteeksi palkintokorokkeella nähtäisiin uusia miehiä.

Realistisesti on tosin todettava, että todennäköisin hopeamitalisti Bön takana on tälläkin matkalla massalähdön hallitseva maailmanmestari Lägreid. Vahva ampuja ja nyt myös hiihtäjien kovimpaan kaartiin kuuluva norjalainen on ollut läpi kisojen oma varma itsensä, mikä näkyy myös kisojen jälkeen hänen palkintokaapissaan.

Myös normaalimatkalla ja takaa-ajossa tuulettamaan päässyt Sebastian Samuelsson on tälläkin kertaa yksi mitalisuosikeista. Oikeaan aikaan parhaaseen kuntoon päässyt ruotsalainen on tosin epävarmahko ampuja, joten voi olla, ettei ruotsalaisen ampumavarmuus kanna enää kolmannessa kisassa.

Norjalaisjoukkueesta uusi mitalisti voisi olla Johannes Dale. Kauden ensimmäisen yhteislähtökisan voittanut Dale oli kaksi vuotta sittenkin MM-kisoissa mitaleilla yhteislähdössä. Jos hän saa pystyammunnan sunnuntaina toimimaan, on Dale mukana vähintään mitalitaistossa.

Norjalaisista pikakisan hopeamitalisti Tarjei Bö ja Vetle Sjåstad Christiansen pääsevät mukaan yllättäjäkategoriaan. Vanhemman Bön ammunta pettää varsin usein neljän ammunnan kisoissa ja Christiansenille Oberhofin raskaat maastot ovat toistaiseksi olleet astetta liian kova haaste.

Norjalaisrintaman takaa yllätyksiä toivotaan keskieurooppalaisilta urheilijoilta. Kotiyleisönsä edessä kisaavat saksalaiset eivät ole pystyneet vielä henkilökohtaisissa kisoissa mitaleita juhlimaan, eivätkä he tälläkään kertaa ole suurimpia suosikkeja. Benedikt Doll, Roman Rees tai Johannes Kühn voi kuitenkin pöljänä päivänä huudattaa kotiyleisöä.

Ranskalaisetkin ovat joutuneet toistaiseksi olemaan mitalitta. Viime vuoden hallitsija Quentin Fillon Maillet jäi normaalimatkalla karvaasti mitalien ulkopuolelle, eivätkä tälläkään kertaa hänen hiihtosuorituksensa povaa mitalia. Kokenut ranskalainen voi tosin yllättää raskaan kisarupeaman viimeisessä koitoksessa hurjalla kokemuksellaaan.

Ukrainan Dmitro Pidrushninkaan hiihtovauhti ei luultavasti riitä mitaleille, vaikka hienosti kisoissa esiintynyt ukrainalainen ampuisikin kaikki neljä paikkaa nollille. Ukrainalaisen mitali kisoista olisi kuitenkin hieno tarina, joten siksi pieni mahdollisuus pitää sille jättää.

Suomalaisista yhteislähtöön mukaan pääsee Tero Seppälä, jonka suorittaminen takaa-ajossa ja normaalimatkalla oli jo lähellä hyvää tekemistä. Yksi sakko vähemmän normaalimatkalla olisi vienyt Seppälän jo kymppikärkeen, joten vaikeuksien jälkeen hän on jälleen nousemassa lähemmäs kärkeä.

Seppälälle tärkein tavoite sunnuntaina on selviytyminen mahdollisimman vähillä sakoilla. Kaksi sakkoa olisi jo loistava suoritus ja jos Seppälä siihen pystyy, voi sijoitus olla yllättävänkin korkea.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Miesten yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi