MM-hallit, perjantai: Luvassa kovan luokan sähinää – kolme suomalaista mukana avauspäivänä


MM-hallit vuosimallia 2024 käynnistyvät perjantaina Glasgow´ssa. Kisat kestävät vain kolme päivää, mikä tarkoittaa, että jokaisena kisapäivänä on luvassa tiiviitä ja tasokkaita kisarupeamia.
Etusuora: 01.03.2024 06:48Yleisurheilu
MM-hallit, perjantai: Luvassa kovan luokan sähinää – kolme suomalaista mukana avauspäivänä
Kuva: Trackpic
Veikkaus
Saga Vanninen 2020 Ruotsi-ottelun kolmiottelussa.
MM-hallit, perjantai, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Perjantaina suomalaisia kilpailee MM-halleissa kolme kappaletta, kun Saga Vanninen kisaa 5-ottelussa, Samuli Samuelsson 60 metrillä ja Eveliina Määttänen 800 metrillä. Maailmanmestareita päivän aikana kruunataan viisi kappaletta.

Naisten 800 metrillä jokaisesta erästä kaksi parasta etenee välieriin, sekä kaksi erien aikojen perusteella. Määttäsen erä ei vaikuta mitenkään hirmuiselta, vaan hänellä on oivat saumat edetä välieriin.

Suomalaisen alkuerässä juoksee Claudia Bobocea, jonka meriitit ovat paremmat 1500 metrillä. Kenian Naomi Korir on ennätyksillään ja kauden juoksuillaan tasaväkinen suomalaisen kanssa. Catriano Bisset ei ole kisannut kauden aikana sisäradoilla, mutta ulkoradoilta löytyy tulokset 2.03,22 ja 2.01,41. Audrey Werro on erän suosikki, mutta hänkään ei ole paperilla ylivoimainen.

Naisten 800 metrin erät kello 13.30Naisten 800 metrin erät kello 13.30

Miesten 60 metrillä Samuelssonilla on myös hyvät saumat illan välieriin. Samuelssonin alkuerän ehdoton ykkössuosikki on Jamaikan Ackeem Blake. Jan Volko ja Imranur Rahman sekä Samuelsson taistelevat kahdesta muusta suorasta jatkopaikasta. Pakistanin Shajar Abbas ei ole kisannut koko hallikautena, mutta viime kesänä juostu 100 metriä 10,37 ja 60 metriä 6,71 kertovat, että hän ei ole mikään heittopussi.

Miesten 60 metrin erät kello 14.58Miesten 60 metrin erät kello 14.58

Lue illan finaaliennakot


Naisten 5-ottelu 12.05


Naisten viisiottelussa ei Glasgow’ssa nähdä aivan moniottelun terävintä eliittiä. Suurimpana ennakkosuosikkina aiempien viisiottelun meriittien perusteella kilpailuun lähtee hallitseva maailmanmestari Belgian Noor Vidts, jonka ennätyssarja on yli 200 pistettä muita parempi.

Vidtsiltä puuttuu kuitenkin tältä hallikaudelta kokonaan noteeraus ottelusta, joten hänen suorituskykynsä on pienoinen arvoitus. Sen sijaan Espanjan 22-vuotias Maria Vicente saapuu Skotlantiin tulikuumassa kunnossa tilastoykkösenä. Espanjalainen on jo talven kuluessa parannellut ennätyksensä komeisiin lukemiin 4728.

Tilastokakkosena ennen MM-kisoja on unkarilainen hallikauden yllättäjä Szabina Szücs. Vastikään 22 vuotta täyttänyt Szücs paransi reilut kaksi viikkoa sitten ennätystään lähes 200 pisteellä, ja näin vuonna 2021 nuorten MM-kisoissa täysin Saga Vannisen jalkoihin jäänyt Szücs on nyt yksi kuumimmista mitalisuosikeista.

Ennätysvertailussa Vanninen on MM-kisoihin osallistuvista urheilijoista kuudes, ja viime talvisella ennätyksellään hän olisi tämän kauden tilastoissa neljäs. Huippukuntoisena Vannisella olisi siis mahdollisuus taistella jopa mitaleista, mutta tämän kauden harvat esiintymiset kisoissa eivät ole antaneet viitteitä siitä, että suomalainen superlupaus olisi parhaassa vireessään.

Hyvän sijoituksen hankkiminen MM-kisoissa olisi kuitenkin erittäin tärkeää tulevia olympiakisoja ajatellen. Glasgow’n kisoissa on nimittäin jaossa paljon tärkeitä rankingpisteitä, joita Vanninen vielä tarvitsee, sillä hän ei ole rikkonut Pariisin suoraa tulosrajaa.

Katso kohteet ja kertoimet

Naisten korkeuden finaali kello 21.41


Yaroslava Mahuchikh on käärinyt urallaan arvokisavoittoja kasapäin. Ukrainalainen lähtee Glasgow´n kilpailuun myös hallitsevana mestarina ja suurimpana suosikkina. Mahuchikh säväytti hyppäämällä kauden avauskisassaan huippulukemat 204. Hyvä meno jatkui myös kauden toisessa kisassa, kun tuloksena oli 200 ja yrityksiä lukemasta 205.

Osallistujakaartista tilastojen kakkosnainen on hypännyt hallissa tällä kaudella lukemat 197, mutta Nicola Olyslagers on Australian kesässä kiepauttanut kehonsa yli lukemista 203. Olyslagers ei ole mikään arvokisojen keltanokka, vaan viime kesän MM-pronssinainen ja Tokion olympialaisten hopeamitalisti.

Muita kovia nimiä kisaan ovat Angelina Topic (SB 197), joka on kilpaillut talven mittaan vilkkaasti, sekä Yhdysvaltojen sisäratojen tuore mestari Vashti Cunningham, jolla on potentiaalia 2 metrin ylitykseen. Naisen kauden paras kirjataan 197.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten kuulan finaali kello 22.20


Miesten kuulassa on kutakuinkin yksi suosikki, Ryan Crouser. Yhdysvaltalainen on hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari, ja miehen nimissä on myös kuulantyönnön ME 23,56. Miehen hallikauden ainoa kilpailu on maan mestaruuskisoista, jossa hän pukkasi kuulan maailman kärkitulokseen 22,80.

Paperilla vaikuttaisi siltä, että Leonardo Fabbri ja Tom Walsh ovat ainoat potentiaaliset nimet, jotka voisivat aiheuttaa päänvaivaa Crouserille. Fabbri on tällä kaudella työntänyt ennätyksensä 22,37, ja vielä kun muistetaan viime vuoden MM-kisoissa nähty niukasti yliastuttu hieman vajaa 23-metrinen pukkaus, niin potentiaalia on. Walsh on ollut MM-halleissa mitaleilla vuodesta 2014 lähtien, mutta onko 32-vuotias syntymäpäiväänsä viettävällä jätillä rahkeita hätyytellä 5 vuotta vanhaa ennätystään 22,90?

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 60 metrin finaali kello 23.45


Yksi koko kisojen odotetuimmista kohtaamisista nähdään jo avauspäivänä, kun vuorossa on miesten 60 metriä. Noin 6,5 sekunnin suorituksen aikana katseet kohdistuvat erityisesti yhdysvaltalaiskaksikkoon Noah Lyles ja Christian Coleman.

Lyles luukutti viime kesänä itselleen MM-kisoista kolme kultaista mitalia: 100 & 200 m ja 4 x 100 metrin viesti. Erinomainen kulku on jatkunut tällä hallikaudella, kun 26-vuotias on höylännyt 60 metrin ennätyksestään lähes kymmenyksen 6,43. Aika syntyi Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa, ja se on myös maailman kärkitulos. Jos Lyles voittaa perjantaina, niin hänestä tulee ensimmäinen mies sitten Maurice Greenen (1999), joka on samaan aikaan 60, 100 ja 200 metrin mestari.

Lylesin suurin haastaja on Christian Coleman, joka ampaisee telineistä matkaan sellaisella teholla, että muu maailma vapisee. Matkan hallitsevalta ME-mieheltä vaaditaankin täydellistä lähtöä, mikäli suunnitelmissa on voittaa Lyles. Coleman hävisi Lylesilla sadasosalla maan mestaruuskisoissa pari viikkoa sitten. Tuolloin molemmat saivat kelpo lähdöt, eikä reaktioajoissakaan ollut suurempaa eroa, joten perjantaina on odotettavissa hurja taisto voitosta.

Jos mestaruus ei matkaa edellä mainitun kaksikon kouriin, niin sitten sen vie todennäköisimmin Jamaikan Ackeem Blake, joka on juossut matkan tällä hallikaudella 6,45. On kuitenkin huomioitava, että tämä on ainut kerta sisäradoilla, kun hän on alittanut ajan 6,55. Miehellä on myös ikää vain 22 vuotta, eikä suurempaa arvokisakokemusta, joten Lylesin ja Colemanin nitistäminen vaikuttaa varsin kaukaiselta ajatukselta.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. MM-hallit, perjantai, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi