Satasen finaalit ja miesten 5000 m EM-illan helminä - Lue tiistain finaaliennakot!


Yleisurheilun EM-kisoissa ratkaistaan tiistai-iltana mitalien kohtalo kuudessa lajissa.
Etusuora: 16.08.2022 10:08Yleisurheilu
Satasen finaalit ja miesten 5000 m EM-illan helminä - Lue tiistain finaaliennakot!Veikkaus
Radox, Public domain, via Wikimedia Commons
EM-kisojen tiistain finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun Münchenin EM-kisojen toisen kisapäivän iltana ratkotaan EM-mitalien kohtalo miesten pituudessa, naisten kiekossa, miesten 5000 metrillä sekä miesten ja naisten pikamatkoilla. Lisäksi miesten 10-ottelu saadaan päätökseen.

Miesten pituushyppy kello 21.27


Miesten pituusfinaalin EM-finaali hypätään ilman kauden tilastoykköstä Sveitsin Simon Ehammeria. Peräti 845 tällä kaudella hypännyt sveitsiläinen keskittyy Münchenissä leipälajiinsa 10-otteluun, jonka pituushypyssä hän hyppäsi maanantaina eräti 831. Tulos olisi todennäköisesti riittänyt pituuskisassa mitalisijaan, mutta tällä kertaa mitalit jaetaan muille miehille.

Maanantain pituuskarsinta hypättiin pääosin vastatuuleen ja tulostaso jäi sitä myöten vaisuksi. Karsintarajan 805 ylitti ainoastaan Ruotsin Thobias Montler tuloksella 806. Finaaliin riitti tulos 770.

Kauden tilastokakkonen Kreikan Miltiadis Tentoglou (SB 836) kantaa pituusfinaalissa suurimmat voittopaineet. Tasaisesti kauden mittaan 820-840 välille hypännyt 24-vuotias kreikkalainen on hallitseva olympiavoittaja, Euroopan mestari ja MM-kakkonen, eikä erinomaisen arvokisaputken jatkuminen olisi yllättävää. Pikemminkin voidaan puhua pienoisesta yllätyksestä, mikäli kultamitali lipsahtaa Münchenissä jollekin muulle kuin Tentogloulle.

Muita mitalisuosikkeja ovat karsinnan kärkeen Tentogloun lisäksi hypänneet Montler ja Espanjan Eusebio Caceres. Montler hyppäsi hallissa maaliskuussa Ruotsin ennätyksen 838 ja pari kuukautta myöhemmin ulkorataennätyksensä 827. Ennätystensä jälkeen ruotsalainen on hypännyt kahdeksan metrin tuntumaan, mutta vire vaikuttaisi olevan EM-kisoissa kohollaan. Tokion olympiaseiska hamuaa varmasti kahden MM-hallimitalin jatkoksi ulkoratojen arvokisamitalia.

Kokenut Caceres hyppäsi karsinnassa ensimmäisellään 793 eikä tuhlannut voimiaan lisähyppyihin. Tokion olympianelonen ja Eugenen MM-kasi on hypännyt kauden parhaakseen 815 ja osallistuu todennäköisesti tiistaina mitalitaisteluun.

Finaalin jokerikortiksi nostetaan kauden parhaakseen 811 hypännyt Tsekin Radek Juska. Juska selvitti karsinnan vasta viimeisellään tuloksella 780, mutta pomppu lähti lankun takaa, mikä kertoo miehen olevan reilussa kahdeksan metrin kunnossa.

Kristian Pulli ei yltänyt pituusfinaaliin, vaan karsiutui finaalista sijalla 14 tuloksella 770.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten kiekonheitto kello 21.55


Naisten kiekonheitossa saatetaan tehdä tiistaina melkoista eurooppalaishistoriaa. Kroatian Sandra Perkovic on dominoinut naisten kiekonheittoa etenkin Euroopassa yli vuosikymmenen ajan. 32-vuotias kroatialainen on voittanut vuosina 2010-2018 viisi peräkkäistä EM-kultaa ja janoaa varmasti kuudetta mestaruutta putkeen. EM-kultien lisäksi Perkovicin turvonneesta palkintokaapista löytyy kaksi MM- ja kaksi olympiakultaa.

Aivan parhaimpien vuosiensa mittoihin Perkovic ei ole viime vuosina yltänyt, mutta Kroatian ylpeys on silti Euroopan kausitilaston ykkönen tuloksella 68,45. Kuukauden takaisissa Eugenen MM-kisoissa Perkovic heitti hopeaa. Karsinnassa Perkovic oli vahva: paras kaari kantoi lähes 66 metriä.

Tiukkaa vastusta Perkovicille antanut Münchenissä kotikentällään heittävät saksalaiset. Kausitilaston sijoilta kaksi, neljä ja viisi EM-kisoihin ponnistavat Kristin Pudenz, Shanice Craft ja Claudine Vita ylsivät kaikki Eugenessa MM-finaaliin, mutta parhaaksi saavutukseksi jäi Vitan vitossija. EM-kisoissa kolmikko taistelee tiukasti mitaleista. Saksalaiskolmikko eteni karsinnasta helposti jatkoon 62,64-64,25 kantaneilla heitoilla.

Hollannin nuori komeetta Jorinde van Klinken omaa potentiaalia osallistua EM-kisojen voittotaistoon. Viime kaudella peräti 70 metriä ylittänyt 22-vuotias hollantilainen ylsi Eugenen MM-finaalissa neljänneksi. Hän heitti MM-kisoissa kauden parhaat kaarensa ja van Klinken mikäli yltää Münchenissä yli 65 metrin heittoon, on mitalisija hyvinkin mahdollinen.

Van Klinken urakoi maanantaina peräti kolmessa EM-lajitapahtumassa, sillä kiekkokarsinnan lisäksi hän työnsi kuulan karsinnassa ja finaalissa. Eikä avauspäivä mennyt häneltä lainkaan hullummin, sillä kuulafinaalista irtosi pronssimitali. Kiekkofinaaliin eteneminen jäi viimeisen heiton varaan, sillä kahdessa ensimmäisessä heitossa jalka kävi heittoringin etureunan päällä ja molemmat tuomittiin yliastutuiksi.

Perkovicin maannainen 22-vuotias Marija Tolj on EM-taiston yllätyskortti. Hän ylsi Eugenen MM-finaalin kahdeksanneksi ja on parantanut tällä kaudella ennätystään yli metrillä lukemiin 64,71. Saman moisella kaarella mitali on Münchenissä mahdollinen.

Eugenen MM-vitonen ja Tokion olympiakutonen Portugalin Liliana Cá kannattaa myös huomioida peleissä. Portugalilainen yllätti karsinnan ykkössijallaan ja paiskasi samalla kauden parhaansa lähes kahdella metrillä lukemiin 65,21.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 5000 m kello 22.08


Jakob Ingebrigtsen juoksi maanantai-iltana 1500 metrillä häpeällisen helppoon alkuerävoittoon. Tiistaina 5000 metrillä saapuu huippuiskussa kylpevä norjalainen, jonka mestaruuden tiellä ei liene esteitä. Eugenen MM-kisoissa 5000 metrillä norjalaisen näytös oli hämmästyttävän vakuuttava, joten myös pienemmissä ympyröissä Ingebrigtsen on selkeä ennakkosuosikki.

Vielä pari vuotta sitten nimi Mohamed Katir ei soittanut edes kovimpien lajiniilojen kelloja. Viime kaudesta alkaneet ennätysmurskajaiset ovat kuitenkin nostattaneet Katirin maailman terävimpään kärkeen 1500 – 5000 metrin matkoilla. Espanjalainen oli Eugenessa 1500 metrillä hienosti kolmas kauden parhaallaan 3.29,90. Huippuveto alimatkalla antaa olettaa, että myös 5000 metriä kulkee railakkaasti. Katirin ennätys on viime kaudella juostu 12.50,79.

Mitalisijoille on tyrkyllä runsaasti väkeä. Andrew Butchart ei loista kauden tilastonoteerauksillaan, mutta tulee varmasti kamppailemaan tiukasti mitalista. Tällä kaudella lähelle 13 minuuttia juosseet Yemeneberhan Crippa sekä Isaac Kimeli ovat myös kisan suosikkeja mitaleille.

Saksan Mohamed Mohumed on juossut matkan 13.04, mutta tulos syntyi 3 kuukautta sitten, eikä tämän jälkeen meno ole ollut kovinkaan kummoista.

Katso kohteet ja kertoimet

Miesten 100 m kello 23.15


Euroopan nopeimman miehen metsästys huipentuu tiistai-iltana. Finaalijuoksijat eivät ole kirjoitushetkellä tiedossa, sillä välierät juostaan vain pari tuntia ennen finaalin käynnistymistä. Miesten pikamatkan suosikit tulevat Iso-Britanniasta ja Italiasta, mutta matkan EM-taisto vaikuttaa etukäteen varsin yllätysherkältä.

Kauden tilastoykkönen Iso-Britannian Reece Prescod juoksi ennätyksensä 9,93 toukokuussa yli metrin vastatuuleen, mutta nuita 10 sekunnin alituksia sallituissa oloissa ei vuoden 2018 EM-hopeamitalistilta ei löydy. MM-kisoissa tie nousi pystyyn jo alkuerissä ajalla 10,15.

Prescodin maanmies Zharnel Hughes on matkan hallitseva Euroopan mestari. Kauden parhaansa 9,97 Eugenen alkuerissä juosseen Hughesin taival päättyi välierissä ajalla 10,13. Viime viikolla Hughes osoitti hyvää menoa Kansainyhteisön kisoissa juoksemalla 200 metrillä kauden parhaansa 20,12.

Kolmas kova on Tokion olympiakultamies Lamont Marcell Jacobs. Hänen kautensa on tosin ollut rikkonainen ja päivän kunto on hämärän peitossa. Eugenessa hän juoksi alkueristä jatkoon ajalla 10,04, mutta ei ilmestynyt välierän lähtöviivalle. Kauden perustulos italiaisella on ollut selvästi päälle 10 sekunnin.

Jacobsin osallistuminen Müncheniin oli pitkään epävarmaa, mutta viimeisten tietojen mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa ja viivalle saapuu loukkaantumishuolet selättänyt italialaisraketti.

Jos suosikkikolmikon EM-kunto yskähtelee, muuttuu mitalitaisto täysin avoimeksi. Ranskan Mickael-Méba Zeze on kauden tilastokolmonen ajalla 9,99, mutta viimeinen näyttö Monacon Timanttiliigan 200 metrillä ei herättänyt lupauksia.

Nuoret saksalaiset Owen Ansah ja Lucas Ansah-Peprah ovat juosseet tällä kaudella 10 sekunnin pintaan. Mikäli kotiyleisö siivittää kaksikon ennätysvauhtiin, ei mitalisijakaan ole utopiaa.

Yllättäjäehdokkaaksi nostetaan 21-vuotias britti Jeremiah Azu. Hän täräytti toukokuussa Iso-Britannian mestaruuskisoissa 2,5 metrin myötätuulessa ajan 9,90 voittaen kultaa Prescodin ja Hughesin nenien edestä. Sallituissa oloissa viime kesän alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari on juossut tänä kesänä ennätyksekseen 10,15.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 100 m kello 23.25


Euroopan nopeinta naista etsitään Münchenin tiistain myöhäisillassa. Naisten finaalijuoksijat eivät ole kirjoitushetkellä tiedossa, sillä välierät juostaan vain pari tuntia ennen finaalin käynnistymistä. Kilpailun suosikit ovat kuitenkin etukäteen selkeät.

Naisten pikamatkan suosikki on Eugenen MM-nelonen Iso-Britannian Dina Asher-Smith. Asher-Smith juoksi Eugenessa 100 metrillä maansa ennätykseksi 10,83 ja oli myös 200 metrillä hurjassa iskussa voitettuaan pronssia ajalla 22,02. Hän on myös 100 metrin hallitseva Euroopan mestari ja kauden tilastoykkönen Euroopassa, joten moni asia puoltaa brittiläisen kultajuhlia.

Tiukimmat haastajat eivät kuitenkaan ole kaukana. Sveitsin Mujinga Kambundji on kauden tilastokakkonen ajalla 10,89. Eugenen MM-vitonen on nakutellut jatkuvasti alle 11 sekunnin aikoja, eikä Asher-Smithilla ole varaa erehdyksiin kultataistossa. Kambundji on 60 metrin pikapyrähdyksen hallitseva maailmanmestari viime keväältä, joten arvokisamenestys on nopealle sveitsiläiselle tuttua.

Kolmas kova on Iso-Britannian Daryll Neita. Kauden tilastokolmonen juoksi etusuoran kaksi viikkoa sitten Kansainyhteisön kisoissa 10,90. Eugenessa Neita juoksi kahdesti alle 11 sekunnin, mutta finaalipaikka jäi kuitenkin niukasti haaveeksi. Pikaviestien moninkertainen arvokisamitalisti janoaa varmasti ensimmäistä henkilökohtaista arvokisamitalia ja tämän kauden normaaliesityksellä sen pitäisi olla hyppysissä.

Suosikkikolmikko erottuu etukäteen muista melko selkeästi, mutta muitakin mitaliehdokkaita sataselle löytyy. Kolmikon mitalihaaveita pyrkivät järkyttämään Saksan tilastonelonen (SB 10,99) Gina Lückenkemper ja -vitonen Puolan tuulennopea Ewa Swoboda (SB/PB 11,05).

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisojen tiistain finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi