Yltääkö Jakob Ingebrigtsen EM-tuplaan tonnivitosella? Lue torstain finaaliennakot!


Yleisurheilun EM-kisoissa ratkaistaan torstai-iltana mitalien kohtalo kuudessa lajissa.
Etusuora: 18.08.2022 09:18Yleisurheilu
Yltääkö Jakob Ingebrigtsen EM-tuplaan tonnivitosella? Lue torstain finaaliennakot!
Kuva: Olavi Kaljunen / Trackpic
Veikkaus
Jakob Ingebrigtsen nuorten MM-kisoissa Tampereella.
EM-kisojen torstain finaalit, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Yleisurheilun Münchenin EM-kisojen neljännen kisapäivän iltana ratkotaan EM-mitalien kohtalo miesten korkeushypyssä, miesten moukarinheitossa, naisten pituushypyssä, miesten tonnivitosella, naisten 5000 metrillä sekä naisten seitsenottelussa.

Suomalaisista torstai-iltaan mielenkiintoa tuovat seitsenottelija Saga Vanninen sekä naisten 5000 metrillä juoksevat Camilla Richardsson ja Ilona Mononen.


Miesten korkeushyppy kello 21.05


Miesten korkeuskarsinnan taso jäi alhaiseksi, sillä finaaliin riitti tällä kertaa korkeuden 221 ylittäminen. Finaalissa selkeän suosikkikaksikon muodostavat Italian olympiavoittaja Gianmarco Tamberi ja Ukrainan MM-kolmonen Andriy Protsenko. Kumpikin oli vireessä Eugenessa ylittäen 233. Protsenko vei pronssin paremmalla pöytäkirjauksella. Tasainen voittotaisto lienee luvassa myös Münchenissä.

Münchenin EM-finalisteista MM-finaalissa hyppäsi lisäksi vain Saksan Mateusz Przybylko. Hän jäi Eugenessa sijalle 12 tuloksella 224. Kauden aikana on kuitenkin ylittynyt 230, joten mikäli kotiyleisö siivittää saksalaisen kauden parhaisiin korkeuksiin, ei voittotaistoonkaan nouseminen ole mahdottomuus.

Myös toinen saksalaishyppääjä Tobias Potye on ylittänyt tällä kaudella 230 (PB). Mikäli yhdeksän vuoden takainen nuorten Euroopan mestari yltää torstaina parhaaseensa, on mitalisija mahdollinen. Muu finaalikatras on tasainen ja kuka tahansa pystyy nousemaan mitalitaistoon, mikäli kärkimiehet takertelevat.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten moukarinheitto kello 21.10


Miesten moukarinheitto on Euroopassa hurjalla tasolla. Eugenen MM-kisoissa viisi kärkisijaa meni eurooppalaisille ja koko viisikko paiskasi moukarin yli 80 metrin. Puolan Pavel Fajdek otti MM-kultaa lähes 82-metrisellä heitolla ja kantaa suosikin paineet myös Münchenissä.

Toinen kivikova puolalainen Wojciech Nowicki on Fajdekin ohella kisan suurin suosikki. Nowicki viskoo Fajdekin tavoin jatkuvalla syötöllä lekaa päälle 80 metrin lukemiin, ja torstaina onkin odotettavissa tiukkaa senttitaistoa kärkimiesten kesken.

Pelkästään puolalaisten jäsenten välinen kilpailu moukarifinaalista ei toki ole tulossa. Norjan arvokisojen erikoismies Eivind Henriksen voitti Tokiossa yllättäen olympiahopeaa ja Eugenessa vähemmän yllättäen MM-pronssia. Norjalainen taitaa kunnon ajoituksen ja on parhaimmillaan, kun arvometalleista kamppaillaan. Henriksen on jälleen vahva ehdokas mitaleille ja himmeämpien mitalien seuraksi kelpaisi taatusti kulta.

Eugenessa yli 80 metriä heittäneet Ranskan Quentin Bigot ja Unkarin Bence Halasz ovat myös vahvoja mitaliehdokkaita. Molemmat selvittivät karsinnan helposti reilun 77 metrin kaarella. Nuori ukrainalainen Mykhalo Kokhan on toistaiseksi ollut varma 78 metrin heittäjä, mutta mitaleille sillä ei todennäköisesti hurjatasoisessa kilpailussa ylletä.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten pituushyppy kello 21.58


Naisten pituusfinaalissa on selvät ja tutut suosikit. Kisan ykkösnimi on kotiyleisön edessä hyppäävä Malaika Mihambo. Eugenen maailmanmestari täräytti selvästi aamukarsinnan pisimmän siivun: 699. Finaalissa Mihambolta nähtäneen reilusti päälle seitsemän metrin hyppy ja tuloksena kauden toinen arvokisakulta.

Muut EM-mitalisuosikit löytyvät Eugenen finalistien joukosta. Ukrainan Maryna Bekh-Romanchuk oli Eugenessa kahdeksas ja hyppäsi Münchenin karsinnassa kauden parhaansa 687. Bekh-Romanchuk on varma kilpailija ja nakuttaa hypyt takuuvarmasti välille 670-690. Bekh-Romanchuk esiintyi keskiviikkona kolmiloikan karsinnassa, eikä saanut välipäivää muiden pituusnaisten tavoin.

Ruotsin Khaddi Sagnia ja Serbian Ivana Vuleta (o.s. Spanovic) ovat myös vahvasti tyrkyllä mitalitaistoon. Sagnia on kauden tilastokakkonen tuloksella 695. Eugenessa hän oli upeasti kuudes.

Vuleta ei ole yltänyt vielä tällä kaudella aiempien kausien mittoihin, mutta karsinta antoi viitteitä paremmasta. Kauden paras 667 irtosi karsinnassa, mutta toisella hypätty 653 lähti puoli metriä liian kaukaa. Potentiaalia seitsemän metrin hyppyihin siis edelleen on olemassa. Eugenessa Vuleta oli seitsemäs +2,1 tuulituloksella 684.

Brittikaksikko Jazmin Sawyers - Lorraine Ugen ovat molemmat hypänneet kauden aika yli 680, eikä mitalipomppu EM-finaalissa olisi yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet


Miesten 1500 m kello 22.05


Norjan Jakob Ingebrigtsen metsästää tonnivitosella tuplaa voitettuaan hulppeaan tyyliin tiistaina 5000 metrin EM-kultaa. Espanjan Mohamed Katir haastoi norjalaisen hyvin viidellä tonnilla, joskaan todellista haastetta hänkään ei pystynyt loppusuoralla heittämään.

Eugenen 1500 metrillä Iso-Britannian Jake Wightman yllätti Ingebrigtsenin ja jätti tämän MM-hopealle. Münchenissä Wightman juoksee yllättäen vain 800 metriä. Myöskään Katir ei kilpaile EM-kisoissa tonnivitosella, joten Ingebrigtsenille on helppo ennustaa kisojen toista kultamitalia. Ingebrigtsen voi ratkaista finaalin kovalla vauhdinpidolla tai pitkällä kirillä, eikä finaalivastustajilta löydy aseita norjalaisen lyömiseen.

Muiden mitalien osalta pakka on täysin auki. 1500 metrillä merkittävää on aina se, juostaanko vauhtijuoksu vai ratkeavatko mitalit kirikilpailussa hitaasta matkavauhdista. Arvokisoissa on juostu usein matkalla hiljaa, mutta toisaalta Eugenessa paineltiin urku auki hurjasti alle 3.30.

Brittiläisillä on finaalissa kolme juoksijaa ilman Wightmaniakin. Jake Heyward, Matthew Stonier ja Neil Gourley ovat finalistien kausitilastossa sijoilla kolme, neljä ja viisi. 3.31-3.33 juossut kolmikko omaa mahdollisuudet finaalin kärkitaisteluun.

Puolan Michal Rozmys on kirimies. Eugenen finaaliin yltänyt puolalainen ei pysynyt hurjavauhtisessa MM-kisassa kovimpien kyydissä, mutta mikäli Münchenissä ei pidetä kaasua pohjassa, on Rozmys vaarallinen mies loppusuoran taistossa. Vaikka vauhtia finaaliin löytyisikin, niin Rozmys on ehdottomasti finaalin suosikkeja.

Espanja sai niin ikään finaaliin kolme juoksijaa. MM-nelonen Mario Garcia juoksi Eugenessa hurjasti 3.30,20 ja on Espanjan ykköstykki finaalissa. Myös Ignacio Fontes ja Gonzalo Garcia ovat vaarallisia finaalin kiritaistossa.

Katso kohteet ja kertoimet


Naisten 5000 m kello 22.25


Suoraan 22 urheilijan finaalina juostavassa naisten 5000 metrin kilpailussa nähdään suomalaisväriä, kun mukana ovat 10 000 metrillä upeasti ennätyksellään yhdeksänneksi juossut Camilla Richardsson sekä aikuisten arvokisadebyyttinsä tekevä Ilona Mononen. Suomalaisten tilastoajat enteilevät häntäpään sijoituksia, mutta kuten Richardssonin ennätysjuoksu 10 000 metrillä osoitti, on ennätysjuoksulla mahdollista nousta korkeallekin tuloslistoilla.

Kilpailussa erottuu selkeä suosikkinelikko. Kymppitonnilla ylivoimaiseen voittoon terävällä aikaisella irtiotolla karannut Turkin Yasemin Can on yksi viiden tonnin suosikeista. Karoline Bjerkeli Grøvdal on 5000 metrin kauden tilastoykkönen ja oli EM-finalisteista paras Eugenen MM-kisoissa juostuaan kahdeksanneksi. Can ei juossut Eugenessa lainkaan.

Iso-Britannian Eilish McColgan nappasi EM-kisojen avauspäivänä kymppitonnilta hopeaa, mutta oli täysin aseeton Canin nykäisyn edessä. Eugenen viidellä tonnilla hän oli yhdestoista reilut viisi sekuntia Grøvdalia hitaampana.

Neljäs kova on kuntonsa löytänyt isäntämaan Saksan Konstanze Klosterhalfen. Hän oli 10 000 m EM-kisassa pitkään mitalitaistossa taipuen lopulta neljänneksi kauden parhaalla ajallaan. Eugenen helteessä Klosterhalfen taipui kauaksi kärjessä, mutta kotiyleisön edessä näyttäisi kulkevan. 5000 metrin pitäisi sopia saksalaiselle tuplamatkaa paremmin ja hän mielii varmasti parantaa kymppitonnin nelossijaa ainakin pykälällä.

Arvokisojen kestomenestyjä Hollannin Sifan Hassan ei juokse Münchenissä lainkaan.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. EM-kisojen torstain finaalit, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi