Ennakko: Andersson haastaa Digginsin Östersundin rajulla radalla


Hurjavireinen Jessie Diggins ja happikone Ebba Andersson käyvät sunnuntain kympillä tiukan sekuntitaiston voitosta?
Etusuora: 09.12.2023 21:04Hiihto
Ennakko: Andersson haastaa Digginsin Östersundin rajulla radalla
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hurjassa vireessä kauden aloittanut Jessica Diggins suorastaan lensi voittoon Ruotsin Jällivaaran tiukassa pakkasessa hiihdetyssä kilpailussa viikko sitten. Diggins voitti ruotsalaisen Ebba Anderssonin ja Moa Ilarin yli 20 sekunnilla ja kuudenteen sijaan syntyi eroa jo lähes minuutti.

Diggins on osoittanut, että pystyy hiihtämään missä tahansa vapaan hiihtotavan kilpailussa voitosta, sillä suoritustaso heittelee hyvin vähän. Yhdysvaltalainen taistelee itsensä usein väkisin kolmen joukkoon, vaikka ongelmia olisi suksivalinnan tai päivän vireen suhteen.

Digginsin vapaan väliaikalähtöjä tarkastellessa tulee mennä aina loppuvuoteen 2021 ennen kuin löytyy edellinen sijoitus kolmen parhaan ulkopuolelta. Kun vielä otetaan huomioon, että USA:n huoltotiimi onnistui loistavasti myös lauantain sprinteissä, on Diggins vaikea lyötävä sunnuntain kilpailussa.

Diggins - 10 edellistä vapaan väliaikalähtöä

PvmKilpailuSijoitus
12.3.2023Jällivaara 10km (v)1.
28.2.2023Planica 10km (v)1.
4.2.2023Toblach 10km (v)2.
27.1.2023Les Rousses 10km (v)3.
18.12.2022Davos 20km (v)1.
2.12.2022Lillehammer 10km (v)1.
12.3.2022Falun 10km (v)3.
12.12.2021Davos 10km (v)2.
4.12.2021Lillehammer 10km (v)18.
2.3.2021Oberstdorf 10km (v)4.


Ruotsilla hurja joukkue kilpailuun


Digginsiä pidetään etukäteen selkeänä voittajaehdokkaana, mutta Ruotsin Ebba Anderssonia ei sovi nyt unohtaa. Kevytrakenteinen happikone ei ollut elementissään Jällivaaran nopealla radalla, mutta nyt rataprofiili tarjoaa enemmän selkeitä nousuosuuksia, joissa mennään puhdasta kuokkaa. Andersson on mc-kiertueen vahvin ylämäkihiihtäjä ja kotiladuilla isku on varmasti päällä jokaiseen mäkeen.

Andersson onnistui lyömään Digginsin viime kaudella kahdesti vapaan kympillä ja kaksikon välillä saatetaan lopulta nähdä huima sekuntitaisto voitosta. Kärkikaksikko on sen verran vahva, että on vaikea nähdä muita naisia voittotaistelussa.

Normaalioloissa Frida Karlsson tulisi laskea taistoon mukaan. Rukan perinteisen 10km kilpailun kolmas ja vapaan 20km kilpailun kuudes sija olivat Karlssonin tasoiselle urheilijalle kuitenkin pikemminkin pieni pettymys kuin onnistuminen.

Tämän jälkeen Karlsson vielä sairasti korona ja jätti Jällivaaran kilpailut väliin. Näistä lähtökohdista on vaikea nähdä, että Karlssonilta tulisi yhtäkkiä vastaus Digginsin vauhtiin.

Ruotsin Moa Ilar on ollut loistavassa iskussa ja jahtaa kauden kolmatta podium-sijoitusta. Ilar oli Rukan perinteisen kympillä neljäs, voitti Rukan 20km vapaan yhteislähdön ja Jällivaarastakin tuli kolmas sija vain 2,5 sekuntia Anderssonia hitaammalla ajalla. Ilar on Karlssonin ohella vahvin ehdokas kolmannelle sijalle.

Ruotsin hurjaan joukkueeseen kuuluvat myös eilen sprintissä juhlineet Linn Svahn ja Emma Ribom, jotka pystyvät huippupäivänään sijoituksiin kuuden parhaan joukossa. Ribom oli Jällivaaran kilpailussa jopa neljäs, mutta Östersundin rankemmalla radalla sijoituksen uusiminen olisi pieni yllätys.

Alla Jällivaaran tulokset. Ennakko jatkuu taulukon jälkeen.

Naisten 10km (v) - Jällivaara 2.12.2023

#KilpailijaAika
1.Jessie Diggins 🇺🇸24.48,3
2.Ebba Andersson 🇸🇪+23,1
3.Moa Ilar 🇸🇪+25,6
4.Emma Ribom 🇸🇪+47,7
5.Delphine Claudel 🇫🇷+50,6
6.Rosie Brennan 🇺🇸+52,0
6.Lotta U. Weng 🇳🇴+52,0
8.Anne K. Kalvå 🇳🇴+56,8
9.Victoria Carl 🇩🇪+1:02,4
9.Heidi Weng 🇳🇴+1:02,4
22.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1:52,2
25.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1:57,1
30.Vilma Ryytty 🇫🇮+2:15,5
32 .Jasmi Joensuu 🇫🇮+2:24,0


Haastajat kärjen takana


Haastajaosaston mielenkiintoisin nimi on ehdottomasti Ranskan Delphine Claudel, jonka mono oli jo viime kaudella syönnillään. Claudel voitti Tour de Skin päättäneen loppunousun, Les Roussesin 10km matkalta tuli kakkossija ja Davosin 20km matkalla ranskalainen oli kuudes. Viikko sitten Jällivaarassa Claudel oli viides, vaikka rata ei missään tapauksessa suosinut häntä. Mikäli kalusto toimii, Claudel taistelee Ilarin ja Karlssonin ohella kolmannesta sijasta.

Heidi Wengin ja Anne Kjersti Kalvån vauhdin odottaisi pikkuhiljaa kohenevan. Norja on ollut yllättävän vaisu naisten puolella koko kauden, mutta Östersundin rataprofiilin jyrkät kuokkaosuudet sopivat norjalaisille paremmin. Sen sijaan Jällivaarassa kuudenneksi hiihtänyt Lotta Udnes Weng tuskin taistelee sunnuntain kilpailussa kärkisijoista, kun rata muuttuu rankempaan suuntaan.

USA:n Rosie Brennan täydentää haastajaosaston. Brennan on monipuolinen hiihtäjä, joka taistelee tasaisesti top6-sijoituksista ja voi olla USA:n loistavan kaluston avustuksella jälleen kärkitaistossa.

Suomalaisten vassu tukossa


Suomalaisten meno vapaalla hiihtotavalla on ollut koko kauden tunkkaista. Ainoa positiviinen pilkahdus on ollut Vilma Ryytty, joka oli Rukalla 28:s ja Jällivaarassa 30:s.

Kerttu Niskasen, Krista Pärmäkosken ja Jasmi Joensuun vapaan vauhti on sen sijaan ollut täysin hukassa. Nyt on kuitenkin Olos mukaan lukien hiihdetty jo kolme vapaan kilpailua, eikä kukaan naisista ole päässyt lähellekään kansainvälistä vauhtia. Jällivaarassakin suomalaiset jäivät noin 2 minuuttia kärjestä.

Jotain vikaa täytyy olla kalustossakin, sillä erot kärkeen ovat olleet näin mittavia. Östersundissa mennään lumen osalta lämpimämpiin olosuhteisiin, mikä saattaa ohuesti muuttaa asetelmia vapaan kaluston osalta. Normaalioloissa Niskasen tulisi taistella sijoituksista 7-12 tässäkin kilpailussa.

Pärmäkoski ja Joensuu eivät olet sairastelun vuoksi mukana, mutta uutta värinää joukkueeseen tuo ensimmäisen kilpailunsa hiihtävä Eveliina Piippo. Viime kaudella 25-vuotiaan Piipon kovin repäisy oli kymmenes sija Holmenkollenin 50km kilpailussa. Väliaikalähdöissä Piippo otti sijoitukset 21, 14, 24 ja 16.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi