Ranska jahtaa jo toista perättäistä kolmoisvoittoa - Lue ennakko naisten takaa-ajoon!


Ampumahiihdon MM-kisat jatkuvat sunnuntaina takaa-ajokilpailuilla. Ranskan naiset ovat olleet tähän asti ylivoimaisia sekä ladulla, huoltokopilla että ammuntapenkalla. Ranskalla on täysi mahdollisuus ottaa jo toinen kolmoisvoitto peräjälkeen.
Etusuora: 10.02.2024 19:20Ampumahiihto
Ranska jahtaa jo toista perättäistä kolmoisvoittoa - Lue ennakko naisten takaa-ajoon!
Kuva: Julia Niiranen.
Veikkaus
Julia Simon.
Naisten takaa-ajo 10km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Takaa-ajon hallitseva maailmanmestari Julia Simon pääsee mielimatkalleen loistavista asemista. Nove Meston lämpimissä oloissa Simon on aloittanut MM-kilpailut kahdella kilpailulla ja kahdella kultamitalilla. Kisojen kuumin urheilija on siis selvillä.

Vahva arvokisahiihtäjä nousi vuosi sitten Oberhofin MM-kisoissa kultamitaliin, vaikka lähti takaa-ajoon kymmeneltä sijalta ja yli minuutin keulaa perässä. Nyt tilanne on päinvastainen, kun pikakisan kolmonen lähtee 40,8 sekuntia ja isompi haastajajoukko yli minuutin Simon perään.

Näistä asemista mitali näyttää Simonin osalta seinävarmalta ja isoin kysymys onkin, pystyykö kilpasisko Justine Braisaz-Bouchet iskemään kiilaa Simonin kolmanteen peräkkäiseen MM-kultaan.

Braisaz-Bouchetin ammuntavire on heitellyt paljon ja välillä on tullut paljonkin ohilaukauksia, mutta hiihtovire on rautainen.

Tulosten valossa takaa-ajot ovat sopineet tällä kaudella varsin hyvin ranskalaiselle, kun jokaisesta kilpailusta on tullut sijoitus kymmenen parhaan joukosta: Lenzerheidesta voitto, Oberhofista toinen, Hochfilzenista kahdeksas ja Ruhpoldingista seitsemäs sija.

Pikakilpailun tulokset

#UrheilijaTulos
1.Julia Simon 🇫🇷20.07,5 (0)
2.Justine Braisaz-Bouchet 🇫🇷+4,9 (1)
3.Lou Jeanmonnot 🇫🇷+40,8 (1)
4.Sophie Chauveau 🇫🇷+44,2 (1)
5.Baiba Bendika 🇱🇻+46,5 (1)
6.Franziska Preuss 🇩🇪+1.05,3 (1)
7.Lisa Vittozzi 🇮🇹+1.06,3 (0)
8.Hanna Öberg 🇸🇪+1.08,3 (1)
9.Elvira Öberg 🇸🇪+1.09,2 (1)
10.Dorothea Wierer 🇮🇹+1.18,9 (0)
30.Daria Virolainen 🇫🇮+2.09,1 (1)
47.Suvi Minkkinen 🇫🇮+2.37,5 (2)
52.Venla Lehtonen 🇫🇮+2.49,3 (1)
59.Noora Kaisa Keränen 🇫🇮+2.59,0 (0)


Ranska ottamassa historiallista toista kolmoisvoittoa?


Braisazin ja Simonin meno on ollut niin vakuuttavaa heti sekaviestistä alkaen, että muiden maiden pitää toivoa jo epäonnistumisia kärjen ammuntaan, jos mielivät kotiinvietäväksi muuta kuin pronssimitalin.

Ampumahiihdossa sakkokierrokset kuitenkin kuuluvat asiaan ja etenkin Braisaz-Bouchet ampui tammikuussa todella heikkoja neljän ammunnan kilpailuja. Anterselvan massalähdössä tuli neljä sakkoa, normaalimatkalla kuusi sakkoa ja Ruhpoldindin takaa-ajossa neljä sakkoa.

Draamaakin voi siis olla luvassa, vaikka Nove Meston pehmeillä laduilla on toistaiseksi nähty lähinnä kovien hiihtäjien juhlaa. Isoimmat todennäköisyydet kärjen haastamiseen omaa pikamatkan pronssimitalisti Lou Jeanmonnot, joka pääsee lähtemään 40 sekuntia Simonin perään.

Viidessä edellisessä kilpailussa Jeamonnot on ampunut 95-prosenttisesti ja koko kauden ammuntaprosentti on 93,8%. Kun Ranskan huoltotiimi näyttäisi olevan huippuiskussa, jopa kolmoisvoiton uusiminen on täysin mahdollinen skenaario. Ei heti tule mieleen, milloin joku maa olisi aloittanut MM-kisat sekaviestin kultamitalilla ja kahdella kolmoisvoitolla, mutta nyt se on melko lähellä.

Sprintin pienet yllättäjät, Latvian Baiba Bendika ja Ranskan Sophie Chauveau, tuskin kykenevät tässä kilpailussa enää kärjen vauhtiin. Hiihtovauhti toki riittäisi, mutta kaksikon pystyammuntaprosentit ovat tältä kaudelta vain 66,0% ja 69,2%. Kun takaa-ajossa ammutaan järjestyksessä makuu-makuu-pysty-pysty, olisi iso yllätys mikäli Chauveau tai Bendika kamppailisivat lopussa MM-mitaleista.

Sen sijaan Franziska Preuss ja Lisa Vittozzi ovat vetäneet todella tasapainoisen kauden. Lähes jokaisessa kilpailussa kaksikko on kymmenen parhaan joukossa ja molempien ammuntaprosentit ovat yli 90% luokkaa. Minuutin ero kärkeen on sen verran iso, että apuja tarvitaan, mutta ainakin kolmossija on täysin tehtävissä.

Preussin ja Vittozzin suoritusvarmuus on selkeästi paremmalla tasolla, kuin Hanna ja Elvira Öbergin kohdalla. Ruotsalaissiskosten hiihtovauhti ei myöskään ole aiempien MM-kisojen tasolla. Sprintissä Elvira oli 47 sekuntia ja Hanna noin minuutin Braisaz-Bouchet’a hitaampi. Mahdollisuus mitaliin Ruotsin kaksikollakin toki on, mutta todennäköiseltä se ei vaikuta.

Nove Meston sää ei jätä tilaa yllätyksille?


Alustavien ennusteiden perusteella Nove Meston pehmeä sää jatkuu myös sunnuntaina. Ajoittainen vesisade ja noin kahdeksan plussa-astetta pitänevät huolen, että latu pysyy todella raskaana hiihtää.

Tämän vuoksi takaa-ajajien tehtävä vaikuttaa epätoivoiselta, kun kaikki kärkihiihtäjät starttaavat isommalta etumatkalta. Ainoa jollain tapaa mahdollinen nousija on Norjan Ingrid Landmark Tandrevold, mutta lähes kahden minuutin ero kärkeen lienee liian iso matka kurottavaksi?


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten takaa-ajo 10km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi