Painavatko Niskanen ja Pärmäkoski kaksoisvoittoon Beitostölenin kympin perinteisellä?


Nousukuntoinen suomalaiskaksikko pääsee paraatimatkalleen taistelemaan palkintosijoista. Jopa ensimmäinen suomalainen kaksoisvoitto lähes 14 vuoteen on mahdollinen.
Veijo Vaakanainen: 09.12.2022 19:58Hiihto
Painavatko Niskanen ja Pärmäkoski kaksoisvoittoon Beitostölenin kympin perinteisellä?
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon maailmancupin kolmas kisaviikonloppu jatkuu lauantaina Norjan Beitostölenissä perinteisen hiihtotavan kymmenen kilometrin väliaikalähtökisoilla. Erityisesti naisten puolella suomalaisodotukset kilpailuun ovat erittäin korkealla.

Viime vuonna olympialaisissakin upeasti kympin perinteisellä suoriutunut kaksikko Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski on terävöittänyt otteitaan maastohiihtokauden edetessä. Vielä Rukalla kaksikon mielimatka sujui hieman alavireisesti, mutta viime viikolla Lillehammerissa suomalaiset olivat perinteisen kahdenkympin yhteislähdössä jo aivan palkintosijojen tuntumassa.

Nousujohteinen vire näyttäisi jatkuvan perjantaisen perinteisen sprintin perusteella, jossa molempien hiihto oli varsin terävän oloista. Jos Niskaselle ja Pärmäkoskelle sattuu hyvä päivä myös lauantaina, on palkintosija molemmille erittäin todennäköinen lopputulos, jopa koko kilpailun voitto.

Kaiken sujuessa täydellisesti voisi olla jopa mahdollista, että suomalaiset voisivat juhlia kaksoisvoittoa. Se olisi erittäin harvinaista herkkua, sillä niitä ei ole nähty sitten Aino-Kaisa Saarisen ja Virpi Kuitusen loistovuosien jälkeen. Toistaiseksi viimeisin kaksoisvoitto on tammikuulta 2009, kun Kuitunen ja Saarinen juhlivat kaksoisvoittoa Tour de Skillä.

Helpolla kaksoisvoittoa tai edes palkintosijoja suomalaiskaksikko ei kuitenkaan saa. Ennakkoon pahin este suomalaisvoiton tiellä on Ruotsin Frida Karlsson, joka oli Lillehammerin perinteisen kisassa selvästi vahvin kisan loppuvaiheissa. Ruotsalaisen suoritustaso kuitenkin välillä hieman vaihtelee, joten jos hänelle ei osu aivan huippupäivää, avautuu myös suomalaisille mahdollisuus juhlia.

Toinen kova kanto kaskessa on Saksan Katharina Hennig, joka edelleenkin metsästää uransa ensimmäistä maailmancupin osakilpailuvoittoa. Perinteisen kymppi on Hennigille vähintään yhtä mieluisa matka kuin suomalaisillekin, joten hän varmasti starttaa lauantain kilpailuun ainoastaan voitto mielessään.

Kotiladuillaan hiihtäviä norjalaisia ei myöskään saa unohtaa spekulaatioista. Kolme viikkoa sitten alkukauden yllättäjä Anne Kjersti Kalvå piti juuri Beitostölenillä ylivertaista menoa muihin norjalaisiin verrattuna. Kauden molemmissa aiemmissa väliaikalähdöissä Kalvå on molemmissa jäänyt erittäin niukasti palkintosijan ulkopuolelle. Hän startannee siis erittäin nälkäisenä tavoittelemaan uransa ensimmäistä top3-sijoitusta.

Maailmancupin johdossa viilettävä Tiril Udnes Weng on myös yllätysvalmis, tosin kärkikolmikkoon asti hänen vauhtinsa ei välttämättä riitä. Sen sijaan Heidi Weng voi hyvänä päivänä hyvinkin kolmen joukkoon yltää, vaikka perinteisen kymppi ei hänen mielimatkoihinsa viime aikoina olekaan kuulunut. Rukan kuudes sija kertoi kuitenkin potentiaalista vastata terävimmän kärjen vauhtiin.

Jokerikortti kärkitaistoon on Yhdysvaltain Rosie Brennan. Kokenut yhdysvaltalainen on yleensä alkukaudesta kaikkein terävimmillään, joten hänellä voisi huippupäivänä olla ainakin lähellä palkintosijaa. Tosin kovin todennäköistä se ei ole, varsinkin kun hän joutui jättämään Lillehammerin kisat väliin sairastelun vuoksi.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi