Yltääkö Krista Pärmäkoski jälleen podiumille Davosin kympillä?


Davosissa viihtyvä Krista Pärmäkoski on Suomen ykköspyssy maailmancupin naisten 10 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtökisassa sunnuntaina.
Etusuora: 11.12.2021 19:47Hiihto
Yltääkö Krista Pärmäkoski jälleen podiumille Davosin kympillä?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lillehammerin maailmancup-viikonlopun lievien flunssan oireiden takia väliin jättänyt Krista Pärmäkoski palasi maailmancupiin Davosissa lauantaina vapaan hiihtotavan sprintissä. Mainiosti maailmancup-kautensa Rukalla kolme viikkoa sitten avannut Pärmäkoski osoitti sprintissä, että lievä flunssa ei ollut vienyt kuntoa juurikaan taaksepäin, vaan hän on valmis taistelemaan sunnuntain 10 km vapaan kisassa kärkisijoista. Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena sprintissä 17:s, jota voidaan pitää hänelle vapaan sprintissä varsin hyvänä suorituksena.

Davosin korkea ilmanala (Davos sijaitsee noin 1500 metriä meren pinnan yläpuolella) tuntuu sopivan Pärmäkoskelle erittäin hyvin, sillä mainioiden sprinttiesitysten lisäksi, häneltä löytyy mainio rekordi vapaan hiihtotavan distanssikisoista.

Pärmäkoski oli toissa vuonna Davosin kympillä viides ja hiihti sitä ennen kolmesti peräkkäin Davosin vapaan distanssikisassa kolmanneksi (vuonna 2016 matkana oli 15 km, muutoin 10 km). Häneltä voidaan odottaa tälläkin kertaa taistelua palkintosijoista.

Myös toinen suomalaisten distanssinaisten syömähampaista Kerttu Niskanen on viihtynyt Davosissa. Hän sijoittunut neljässä viimeisimmässä Davosin kisassaan sijoille 6, 7, 11 ja 6. Kuudes sija on Niskasen paras sijoitus maailmancupin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökisoista, joten mainiossa kunnossa kilpailevalta Niskaselta voidaan odottaa jälleen oivaa panosta Davosta lumilla.

Suomalaisista sunnuntaina ovat lisäksi mukana Riitta-Liisa Roponen, Anne Kyllönen ja Jasmin Kähärä.

Onko Johaug enää suosikki?


Naisten maailmancup-kausi on käynnistynyt piristävissä merkeissä, sillä uumoiltua Therese Johaugin ylivoimaa ei ole kisoissa enää nähty. Naisten distanssikisat ovat sitä vastoin olleet äärimmäisen tasaisia ja kutkuttavan jännittäviä. Johaug ja Ruotsin Frida Karlsson ovat käyneet sekuntitaiston toisensa perään ja nuori ruotsalainen on ollut kauden alussa hallitsemaan tottunutta norjalaiskonkaria etevämpi.

Maailmancupin johtajan keltainen liivi yllään Davosiin saapuva Karlsson täytyy nostaa sunnuntain kisassakin Johaugin rinnalle tasavertaiseksi voittajasuosikiksi, vaikkakaan näyttöjä Davosin korkeasta ilmanalasta ei häneltä löydy.

Johaug haluaa luonnollisesti palata valtaistuimelleen mahdollisimman pian ja hän lienee kuitenkin sunnuntain kisan todennäköisin voittaja. Johaug on tottunut voittamaan Davosissa. Hän on ollut ykkönen kolmessa viimeisimmässä Davosin distanssikisassaan vuosina 2019, 2018 ja 2015. Voittomarginaali oli vaihdellut 12 sekunnista yli minuuttiin.

Johaugin Lillehammerin esitykset eivät suoranaisesti vakuuttaneet, joskaan rataprofiili ei missään nimessä suosinut norjalaista. On mielenkiintoista nähdä, palaako Johaug dominoimaan vai onko ylivoimakausi päättynyt olympialaisten lähestyessä?

Uhka Yhdysvalloista


Viime vuonna Suomen, Ruotsin ja Norjan hiihtäjät jättivät Davosin kisan väliin koronaviruspandemian takia. Venäläisten ja yhdysvaltalaisten jäsentenväliseksi typistynyt kilpailu oli lopulta USA:n Rosie Brennanin suvereeni näytös. Brennan voitti kisan yli puolen minuutin erolla Venäjän Julia Stupakiin. Brennan voitti viime vuonna myös sprintin, joten Davos tuntuu sopivan erityisen hyvin kokeneelle yhdysvaltalaiselle.

Viime vuoden poissaoloihin ei kannata tuijottaa liikaa, kun pohditaan Brennanin menestysmahdollisuuksia sunnuntaina. Vahva yhdysvaltalainen osoitti Lillehammerissa viime viikonloppuna olevansa huippuiskussa. Hän hiihti kympin vapaan kisassa upeasti kolmanneksi Karlssonin ja Johaugin takana.

Brennan hävisi voittaneelle Karlssonille vain 11,3 sekuntia. On huomionarvoista, että 6,1 km väliaikapisteestä maaliin Brennan hiihti kovempaa kuin kisan kärkikaksikko. Hän saattaa Davosissa laittaa totisesti kampoihin naishiihdon tämän hetkiselle kärkikaksikolle ja nousta aina voittotaistoon saakka. Davosin sprintissä lauantaina Brennan johti finaalia vielä viimeisessä nousussa, mutta kompuroi mahalleen ja sijoittui lopulta neljänneksi.

Yhdysvaltalaiset ovat muutenkin viihtyneet Davosissa, sillä parina viime vuotena Brennanin lisäksi naisten kympillä podiumille ovat kivunneet myös Hailey Swirbul ja Jessie Diggins. Diggins oli vahva Lillehammerin sprintissä, mutta vaisu vapaan kympillä. Mikäli viime kauden maailmancupin ykkösnainen on sunnuntaina parhaassa iskussaan, on hänkin vahva ehdokas palkintopallitaistoon. Lauantain sprintissä Diggins jäi sijalle 19.

Muut potentiaaliset menestyjät


Ruotsin Ebba Andersson ja Norjan Heidi Weng nostetaan vapaan hiihtotavan kisoissa aina podiumehdokkaiden joukkoon. Andersson on avannut kautensa ehkä hieman odotettua jähmeämmin, eikä yltänyt kolmen joukkoon Rukalla tai Lillehammerissa. Andersson on hiihtänyt Davosissa vain kerran vuonna 2018 ja oli silloin kympin vapaalla neljäs.

Heidi Weng oli Rukalla nopein vapaan hiihtotavan takaa-ajossa, mutta Lillehammerin vapaan kympillä vauhti riitti vasta yhdeksänteen sijaan. Davosista Wengiltä löytyy useampi kärkipään sijoitus, joten ilmanalan tai maaston ei pitäisi ainakaan olla esteenä menestykselle.

Pitkän kilpailutauon jälkeen maailmancupiin palannut Norjan Ingvild Flugstad Östberg on viihtynyt Davosissa, mutta alkukausi on ollut norjalaiselta vielä hakemista. Lillehammerissa Östberg paransi kuitenkin jo menoaan selvästi Rukaan verrattuna ollen vapaan kympillä 14:s. Kokeneen norjalaisen vauhti varmasti paranee pikku hiljaa, eikä pidä yllättyä, mikäli hän hätyyttelee Davosissa jo kuuden kärkeä.

Davos tuntuu sopivan hyvin myös Itävallan Teresa Stadloberille, joka on neljällä viime Davosin reissulla yltänyt vapaan kympillä seitsemän parhaan joukkoon ollen parhaimmillaan neljäs. Alkukausi on kuitenkin mennyt Stadloberilta täysin penkin alle. Lillehammerissa hän oli kympin kisassa vasta 48:s, joten kärkisija olisi tällä kertaa Davosissa melkoinen yllätys.

Lillehammerissa viestivoittoon hiihtäneitä venäläisiä ei kannata myöskään täysin unohtaa. Natalia Neprjajeva, Tatjana Sorina ja Julia Stupak ovat tottuneet niittämään mainetta maailmancupissa (vaikkakin enemmän perinteisellä hiihtotavalla), eikä kärkisijoista tule yllättyä tälläkään kertaa. Lillehammerissa viestivoiton ankkuroinut 20-vuotias Veronika Stepanova on profiloitunut vapaalla hiihtotavalla ja on itänaapurin nousevia tähtiä ja potentiaalinen top10-hiihtäjä jo Davosissa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi