Poistuuko Therese Johaug kansainvälisiltä näyttämöiltä voittajana?


Uransa viimeiseen henkilökohtaiseen maailmancup-starttiin lähtevä norjalainen on luonnollisesti suurin ennakkosuosikki. Suomalaiskaksikolta Kerttu Niskanen - Krista Pärmäkoski toivotaan nousua podium-taistoon.
Veijo Vaakanainen: 11.03.2022 20:31Hiihto
Poistuuko Therese Johaug kansainvälisiltä näyttämöiltä voittajana?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Therese Johaug.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina Ruotsin Falunissa viimeiset neljä kautta hiihdon maailmancupia mielin määrin hallinnut Therese Johaug hiihtää uransa viimeisen henkilökohtaisen maailmancupin kilpailun. Norjalainen normaalimatkojen kuningatar hyvästelee kansainväliset hiihtoladut todennäköisesti voittajana, kun ohjelmassa on kympin vapaan väliaikalähtö..

Palattuaan kilpaladuille dopingpannansa jälkeen Johaug on dominoinut normaalimatkoja lähes mielin määrin. Viimeisen neljän kauden aikana hän on hiihtänyt maailmancupissa ja arvokisoissa 51 kilpailua, joista hän on voittanut 43. Palkintokorokkeen ulkopuolelle hän on jäänyt ainoastaan kerran.

Näiden tilastojen valossa Johaug vaikuttaa lähes voittamattomalta. Tällä kaudella Johaug on kuitenkin pariin kertaan lyöty ja ollut muutenkin tiukilla. Lisäksi viime vuonna norjalainen joutui nöyrtymään kakkoseksi juuri Falunin kympin vapaalla, kun Yhdysvaltain Jessie Diggins juhli voittoa.

Viimeaikaiset suoritukset eivät kuitenkaan viittaa siihen, että Johaugia pystyttäisiin lyömään. Diggins on jälleen yksi norjalaisen kovimmista uhkaajista, mutta mikään ei viittaa viimevuotiseen tulokseen. Toisaalta silloinkin yhdysvaltalaisen voitto tuli yllätyksenä.

Sprinttikisoja viime aikoina ylivoimaisesti hallinnut Jonna Sundling on erittäin mielenkiintoinen nimi myös lauantaina. Sprintissä parin viime kauden aikana kaiken voittanut ruotsalainen on noussut loppukauden aikana myös normaalimatkoilla aivan uudelle tasolle ja voi olla lauantainakin podium-taistossa. Toisaalta sprinttitaustaisille hiihtäjille vapaan väliaikalähdöt ovat yleensä kaikkein haastavimpia.

Ruotsalaisista myös Ebba Andersson on tuttuun tyyliin potentiaalinen palkintokorokehiihtäjä, vaikka Andersson ei olekaan tämän kauden aikana päässyt parhaaseen vireeseensä. Siitäkin huolimatta hän on ollut lähes lähes jokaisessa kisassa palkintokorokesijojen tuntumassa. Alkukauden ykköshiihtäjä Frida Karlssonin nykyvire sen sijaan vaikuttaa vaisulta.

Norjalaisista Johaugin lisäksi kilpailussa kannattaa seurata Heidi Wengiä. Koronan vuoksi olympialaiset väliin jättänyt norjalainen ei ole loistanut loppukauden kisoissa, mutta kympin vapaa on hänen paras matkansa. Jos hänelle sattuu hyvä päivä, on palkintosija erittäin todennäköinen.

Suomalaisista kilpailussa on seurattava tuttua menestyskaksikkoa Kerttu Niskanen - Krista Pärmäkoski. Molemmat ovat jatkaneet olympialaisten jälkeen vahvaa tekemistä ja voivat nousta ainakin lähelle podium-sijoja. Kympin vapaa ei ole kummankaan suosikkimatka, mutta hyvänä päivänä sekin molemmilta kulkee.

Muita potentiaalisia kärkitaistoon nousijoita ovat Yhdysvaltain Rosie Brennan sekä Itävallan Teresa Stadlober. Molemmat hiihtävät lähes kisassa kuin kisassa kymmenen parhaan joukkoon, mutta harvemmin podiumille. Kympin vapaa on kuitenkin heille molemmille erinomainen matka, joten kummankaan palkintosija ei olisi jättiyllätys.

Pärmäkosken ja Niskasen lisäksi suomalaisista kilpailuun starttaavat Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Katri Lylynperä sekä Jasmi Joensuu. Kaikille heistä lauantain kisamatka on varsin haastava, joten pistesijaa on pidettävä heiltä kaikilta hyvänä onnistumisena.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi