Sinetöikö Kerttu Niskanen normaalimatkojen maailmancupin voiton Falunin kympillä?


Maailmancupin normaalimatkojen kokonaiskilpailu on erittäin jännittävässä tilanteessa, kun kaksi distanssikisaa on enää jäljellä. Kerttu Niskanen pitää cupin kärkipaikkaa seitsemän pisteen erolla USA:n Jessie Digginsiin.
Etusuora: 16.03.2023 19:34Hiihto
Sinetöikö Kerttu Niskanen normaalimatkojen maailmancupin voiton Falunin kympillä?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 10 km kilpailu käynnistyy Falunissa perjantaina 17.3. klo 13.00

Hiihdon maailmancup-kausi jatkuu kiivaaseen tahtiin, kun Drammenin jälkeen kiertue suuntaa kolmen päivän Ruotsin keikalle Faluniin. Falunin kisaviikonloppu käynnistyy perjantaina 10 km (p) väliaikalähtökilpailuilla.

Kerttu Niskasella on mahdollisuus ottaa tukeva ote normaalimatkojen maailmancupin voitosta Falunin naisten 10 km kilpailussa. Niskanen pitää distanssicupin kärkipaikkaa seitsemän pisteen turvin, kun kaksi normaalimatkan kilpailua on jäljellä.

Toisena distanssicupissa on Yhdysvaltain Jessie Diggins ja kolmantena maailmancupin kokonaisvoiton jo lähes varmistanut Norjan Tiril Udnes Weng. Distanssicupissa Wengillä on matkaa Niskaseen 133 pistettä, jonka kiinni kurominen normaalioloissa ei ole käytännössä mahdollista.

Falunin 10 km (p) kilpailun lisäksi distanssicupissa hiihdetään vielä Salpausselän kisojen 20 km (p) yhteislähtökilpailu. Loppukauden kilpailuohjelma suosii siis selkeästi Niskasta vapaan spesialisti Digginsiin verrattuna.

Ilman sairasteluja, suuria kalusteongelmia tai muuta epäonnea, Niskanen sinetöi distanssicupin voiton viimeistään Lahdessa.

Katso kohteet ja kertoimet


Ruotsalaiskaksikko poissa kotikisoistaan


Holmenkollenin ja Drammenin kisat väliin jättäneet Ebba Andersson ja Frida Karlsson joutuvat jättämään myös Falunin kotikisat väliin sairastelujen takia. Planicassa loistaneen ruotsalaiskaksikon poissa ollessa nousee Niskanen kenties suurimmaksi voittajasuosikiksi.

MM-kisoissa ilman mitalia jäänyt Niskanen kuuluu 10 km (p) väliaikalähdöissä aina kärkinimien joukkoon. Bravuurimatkalleen Falunissa starttaava Niskanen ei onnistunut Planicassa parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka olosuhteiden ja latuprofiilien piti olla kuin tehtyjä Niskaselle.

Kysymys kuuluukin, onko kauden paras vire jo takana päin vai puhkeaako se kukkaan Falunissa?

Maailmancupin perinteisen kympeistä Niskanen voitti Beitostölenin kisan joulukuussa ylivoimaisesti ja oli Tour de Skillä Oberstdorfissa viides. Kauden avauksessa Rukalla hän jäi kymmenenneksi.

Norjan Anne Kjersti Kalvå on hiihtänyt huippukauden ja kruunasi tason nostonsa Planicassa MM-viestikultalla ja 30 km (p) henkilökohtaiseen hopeamitalilla. Molemmat hiihtotavat taitava Kalvå on menestynyt hieman paremmin perinteisellä ja 10 km väliaikalähdöllä sopii vauhdinjaon salat osaavalle norjalaiselle mainiosti. Nostammekin Kalvån kilpailun ykkössuosikiksi ohi Niskasen.

Kauden perinteisen kympin kisat ovat tuoneet Kalvålle sijat 4, 2 ja 3. Umpivarmasti etenkin perinteisellä suorittava Kalvå on Falunissa kenties ruotsalaiskaksikon kovin haastava. MM-kisojen jälkeen Kalvå on huilannut sekä Holmenkollenin että Drammenin kisat ja pääsee tuoreena Faluniin.

Saksan Katharina Hennig on myös takuuvarma 10 km (p) menijä. Planicassa vauhti ei ihan riittänyt henkilökohtaiseen mitaliin. Skiathlonissa Hennig oli neljäs ja kolmella kympillä seitsemäs. Viestissä meno oli totutun vahvaa perinteisen osuudella ja lopputuloksena oli Saksalle upea hopeinen mitali.

Hennig tekee tasaisen varmaa työtä ja on Kalvån ja Niskasen ohella yksi kilpailun kolmesta selkeästä suosikista ruotsalaisten sairastellessa. Kauden kolmesta perinteisen kympin kisasta Hennig on napsinut sijat 3, 4 ja 6.

Katso kohteet ja kertoimet


Muita nimiä kärkitaistoon


Norjalaisista Falunin kympin kärkitaistoon odotetaan myös Ingvild Flugstad Östbergiä ja Tiril Udnes Wengiä. Viestikullan avainsuorituksen Planicassa kolmososuudella tehnyt Östberg on huilannut Planican jälkeen ja palaa useaa vastustajaansa tuoreempana Faluniin.

Planicassa Östbergin vauhti ei riittänyt henkilökohtaisissa kisoissa lopulta lähellekään mitalia, vaan saldona oli sijat 5, 7 ja 11. Tämän takia hän jää Falunissa haastajan rooliin.

Tiril Weng on uurastanut maailmancupin voittoa puolustaessan Niskasen ja Digginsin tapaan kaikki kilpailut, mutta väsymisen merkkejä ei ole nähtävissä. Holmenkollenin viiden kympin jälkeen Weng puristi päivän huilin jälkeen väsymättömästi Drammenin sprintissä kolmanneksi.

Vahvasti kaikilla matkoilla suorittava Weng on todennäköisesti Falunin kympilläkin kärkipäässä.

Jättiyllättäjäksi tarjoamme nuorta norjalaisnimeä, 21-vuotiasta Margrethe Berganea. Jo Alpe Cermisin nousun kahdeksannella sijallaan ja aktiivisella hiihdollaan säväyttänyt nuori norjalainen nousi takaisin parrasvaloihin Holmenkollenin viidellä kympillä. Hän oli kilpailussa aktiivisin vauhdinpitäjä ja sijoittui lopulta kuudenneksi häviten voittajalle vain 6,3 sekuntia.

Bergane taitaa molemmat hiihtotavat ja vire näyttäisi olevan keväthangilla vahvasti ylöspäin. Pystyisikö hän taistelemaàn Falunissa jopa palkintosijoista?

Myös Holmenkollenilla yllätysvoittoon kirinyt vuoden 2018 vapaan kympin olympiavoittaja Ragnhild Haga on palannut huippuiskuun. Vaikka Hagan parhaat saavutukset ovatkin tulleet vapaalla hiihtotavalla, ei hän ole nolo menijä perinteiselläkään.

USA:n Rosie Brennan on tuttu näkyny 10 km väliaikalähtöjen kymmenen kärjessä. MM-kisojen kolmella kympillä kokenut jenkki yllätti yllettyään mitalitaistoon ollen lopulta Niskasen edellä maalissa viides. Nyt Brennanilla on oiva tilaisuus iskeä jopa mitalikantaan.

Teresa Stadlober on löytänyt vireensä ja on todennäköinen top10-hiihtäjä Falunissakin. Tasaisen varmasti molemmilla hiihtotavoilla suorittava itävaltalainen oli Holmenkollenin mukana viiden kympin voittotaistelussa ja oli maalissa lopulta neljäs.

Kotiyleisön edessä hiihtävät sprintteri Jonna Sundling on myös potentiaalinen menestyjä myös normaalimatkan kisassa. Sundlingin CV:stä löytyy vahvoja esityksiä kisoista. Hän oli viime keväänä Salpausselän kisojen kympin väliaikalähdössä peräti viides. Parhaimmillaan ollessaan Sundling pystyy hätyyttelemään Falunissa jopa kolmen kärkeä.

Karlssonin ja Anderssonin lisäksi myös Linn Svahn ja Maja Dahlqvist joutuvat jäämään pois Falunin kisoista.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi