Taisteleeko Diggins voittoon ruotsalaispuristuksessa Jällivaaran kympillä? Luistaako suomalaisten suksi?


Maastohiihdon maailmancup jatkuu lauantaina Ruotsin Jällivaarassa 10 km vapaan hiihtotavan väliaikalähdöillä.
Etusuora: 01.12.2023 19:47Hiihto
Taisteleeko Diggins voittoon ruotsalaispuristuksessa Jällivaaran kympillä? Luistaako suomalaisten suksi?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Hiihdon maailmancupin toinen kisarupeama hiihdetään 2.-3.12.2023 Ruotsin Jällivaarassa. Viikonloppu käynnistyy lauantaina klo 10.45 naisten 10 km vapaan hiihtotavan väliaikalähdöllä.

Jällivaaran rata sisältää useampia nousuja, mutta yksittäiset nousut eivät ole kovinkaan pitkiä. Radan voisi olettaa sopivan nopeille ja vahvoille hiihtäjille sekä hyville suksen liu'uttajille. Sen sijaan rata ei palvele optimaalisesti pitkiä, jyrkkiä kuokkanousuja rakastavia vuorikauriita.

Jällivaarassa on hiihdetty maailmancupia edellisen kerran 10 vuotta sitten, joten nykyhiihtäjien CV:stä ei löydy suoraa vertailukohtaa Jällivaaran laduilta. Poikkeuksen tekevät ruotsalaishiihtäjät, jotka kisasivat Jällivaarassa pari viikkoa sitten kauden avauksessaan. Myös pari vuotta sitten ruotsalaisten kauden avaus kisattiin Jällivaarassa.

Katso myös: Veikkauksen hiihtostudio: Jällivaaran rata- ja vedonlyöntianalyysi


Suurimmat suosikit Yhdysvalloista ja Ruotsista


Rukan 20 km yhteislähtö jäi hiihdon ystävien mieleen Ruotsin Moa Ilarin maailmancupin avausvoiton lisäksi USA:n Jessie Digginsin viimeisen kierroksen haavereista ja häikäisevästä lopputaistelusta. Diggins katkaisi sauvansa viimeisellä kierroksella ja menetti samalla hanskansa. Hän sai myös osumaa Ebba Anderssonin sauvasta ja hiihti kisan viimeiset kilometrit kirjaimellisesti veren maku suussa ja paljaalla kädellä lähes 20 asteen pakkasessa.

Diggins taisteli haavereistaan huolimatta tiukasti kisan voitosta ja ylitti maalilinjan toisena. Hurjavireinen yhdysvaltalainen starttaa Jällivaaran lyhyehköjä nousuja sisältämälle "ralliradalle" suosikkina. Diggins viihtyy vapaan kympin kisoissa mainiosti. Hän ylsi podiumille viime kauden kaikissa 10 km (v) väliaikakisoissa ja kruunasi kautensa Planicassa MM-kisoissa 10 km vapaan kisan ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen.

Digginsiä on helppo povata Jällivaarassa kolmen kärkeen ja hän on vaikeasti voitettava kotilumillaan hiihtäville hurjille ruotsalaisillekin.

Ruotsalaiset marssittavat Jällivaaran kympille kivikovan kaksikon: Ebba Andersson ja Moa Ilar. Kaksikko taisteli Rukalla vapaalla kärkisijoista ja napsi lopulta sijat 5 ja 1. Väliaikalähtö sopii koko molemmille ehkä vielä massalähtöä paremmin ja heitä on helppo ennakoida Jällivaarassa podiumtaistoon.

Kolmas ruotsalaistähti Frida Karlsson joutuu jättämään Jällivaaran viikonlopun väliin koronavirustartunnan takia. Ruotsalaisten rosterista putosivat koronatartuntojen myötä jo aiemmin myös Jonna Sundling ja Linn Svahn.

Pari viikkoa sitten Jällivaarassa 10 km (v) kisassa voittotaistelu käytiin Ilarin ja Karlssonin kesken, jossa Ilar veti pidemmän korren 3,2 sekunnin marginaalilla. Andersson jäi kaksikosta lähes puolen minuutin päähän. Pari vuotta sitten Karlsson otti ylivoimaisen puolen minuutin voiton ennen Anderssonia.

Jällivaaran tuloksista herää ajatus, että normaalisti vapaan kympillä suursuosikkien joukkoon maailmancupissakin lukeutuva Andersson ei pärjää maannaisilleen Jällivaaran laduilla. Jyrkät ja pitkät kuokkanousut ovat Anderssonin leipälaji, eikä Jällivaaran lyhyehköt nousut välttämättä sovellu hänen parhaille ominaisuuksilleen optimaalisesti. Siksi nostammekin Ilarin ruotsalaisten ykkösnimeksi lauantain kisaan.

Katso kohteet ja kertoimet


Muutama maistuva haastajanimi


Digginsin lisäksi yhdysvaltalaisista täytyy nostaa esiin loistavasti kautensa avannut Rosie Brennan. Kokenut jenkki tykitti Rukalla perinteisen kympillä peräti kakkoseksi ja jatkoi hirmuvirettään 20 km (v) yhteislähdön kolmossijallaan. Brennan on ollut kympin väliaikalähdöissä takuuvarma suorittaja ja alkukauden vire näyttää sen verran väkevältä, että nainen osallistuu Jällivaarassakin podiumtaistoon.

Saksan Victoria Carl avasi myös kautensa mainiosti Rukalla sijoilla 6 ja 8. Jällivaaran radan voisi kuvitella sopivan vahvalle ja nopealle saksalaiselle, joten ei pidä yllättyä, vaikka Oloksen vapaan kympillä murskavoittoon hiihtänyt Carl hätyyttelisi Jällivaarassa aivan kärkisijoja.

Ranskan Delphine Claudel on tuttu nimi vapaan kisojen kärkisijaspekulaatioissa, mutta huippusijoitus Jällivaarassa oli pieni yllätys. Alpe Cermisin jyrkillä rinteillä viihtyvä ranskalainen ei pääse Jällivaarassa hyödyntämään ominaisuuksiaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Norjalaiset Anne Kjersti Kalvå, Astrid Øyre Slind, Margrethe Bergane ja Heidi Weng voivat nappionnistumisilla hätyytellä kärkisijoja, mutta jätämme heidät Jällivaarassa haastajan rooliin. Viime kauden komeetta Kalvå olisi huippuiskussaan ehdokas podiumtaistoon, mutta hän on sairastellut kauden alla, eikä ole vielä ollut parhaassa vireessään.

Katso kohteet ja kertoimet


Saadaanko suomalaisia kympin sakkiin?


Suomalaisodotukset Jällivaaran vapaan kisaan ovat varsin maltilliset, sillä esitykset kauden avanneen Rukan maailmancupin 20 km (v) yhteislähdössä olivat historiallisen heikkoja. Osa vaisusta suorittamisesta meni toki selkeästi kaluston/huollon piikkiin, mutta vähissä on suomalaismenestys ollut viime vuosina vapaalla hiihtotavalla ylipäätään.

Kenties suurimman suomalaishuomion Jällivaaran kympillä varastaa paluun maailmancupiin tekevä 45-vuotias Riitta-Liisa Roponen, joka pesi Oloksen Tykkikisoissa vapaalla puhtaasti sekä Krista Pärmäkosken että Kerttu Niskasen. Roponen on edelleen tuima tekijä vapaalla hiihtotavalla, joskin aivan kärkisijoille häntäkään on vaikea Jällivaarassa povata. Sijat 10-20 haarukassa ovat kuitenkin konkarille mahdollisia.

Pärmäkosken ja Niskasen kalusto ei ollut Rukan 20 km:lla kilpailukykyinen ja sijoitukset valahtivat peräti 30 huonommalle puolella. Parempaa on syytä Jällivaarassa odottaa sekä hiihtäjiltä että huollolta, eikä top 10 -sijoitujksen pitäisi olla kummallekaan onnistuneella suorituksella utopiaa. Sijoitus kuuden kärkeen olisi kuitenkin suomalaisilta yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi