Siivittääkö Suomen huolto Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken huippumenestykseen Lenzerheiden lumikaaoksessa?


Tour de Skin toisesta osakilpailusta on tulossa huoltojoukkojen välinen taisto. Taisto kokonaiskilpailun kärkisijoista voi kaatua keskiviikkona huoltopummiin.
Veijo Vaakanainen: 28.12.2021 20:01Hiihto
Siivittääkö Suomen huolto Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken huippumenestykseen Lenzerheiden lumikaaoksessa?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup Sveitsin Lenzerheidessa jatkuu keskiviikkona perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöillä. Tour de Skin toinen kisapäivä on koko kiertueen kriittisin.

Väliaikalähtömuotoinen kilpailu, jossa jokainen urheilija taivaltaa kymmenen kilometriä kelloa vastaan ainoana matkaseuranaan koko kehon läpäisevä polte ja tuska, olisi jo lähtökohtaisesti normaalimatkojen hiihtäjien suurin iskunpaikka sprinttipainotteisella kiertueella. Tämän lisäksi sää tuo keskiviikon kisan erittäin tujun lisämausteen.

Ennuste lupaa kisan ajaksi lämpöasteita ja rankkaa lumisadetta. Tämä tarkoittaa sitä, että useampi hiihtäjä menettänee valitettavasti menestysmahdollisuutensa jo ennen kisan alkua huoltokopilla.


Pienikin virhearvio huoltokopilla voi johtaa siihen, että hiihtäjä huomaa ensimmäisen kilometrin aikana suksensa pohjien olevan umpijäässä ja täynnä märkää suojalunta


Suksenvalinta ja huollon onnistuminen ovat keskiviikkona tärkeämpiä kuin kertaakaan ennen tällä kaudella. Pienikin virhearvio huoltokopilla voi johtaa siihen, että hiihtäjä huomaa ensimmäisen kilometrin aikana suksensa pohjien olevan umpijäässä ja täynnä märkää suojalunta. Eikä silloin hiihtäjää pelasta edes havujen huutaminen voimasanoilla ryyditettynä.

Keskiviikon kilpailussa saattaa olla jopa turvallisin valinta startata pitopohjasuksilla. Sekään ei välttämättä ole autuaaksi tekevä valinta, sillä läheskään kaikkien urheilijoiden suksipakasta ei löydy kilpailukykyisiä pitopohjia.

Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailussa vahvoilla ovat todennäköisesti sellaiset hiihtäjät, jotka ovat oman suksimerkkinsä kärkihiihtäjiä ja saavat valita parhaat parit kilpakumppaniensa nenän edestä. Myös sellaiset hiihtäjät hyötyvät, jotka tuntevat oman suksikalustonsa kaikkein parhaiten.

Kuinka suomalaisnaiset onnistuvat?


Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat odottaneet jo viikkoja kädet syyhyten keskiviikon starttia, jossa he pääsevät mittaamaan suorituskykyään maailman terävintä kärkeä vastaan. Molemmat ovat rakentaneet koko kautensa siten, että he pärjäävät Pekingin olympialaisissa juuri tällä matkalla.

Heidän kannaltaan onkin harmi, että kisa menee olosuhdelotoksi. Olympialaisia ajatellen kisa ei siis välttämättä kerro koko totuutta, mutta kokonaistourin kannalta molemmat tarvitsevat kisasta huippuonnistumisen. Se vaatii täydellistä päivää sekä hiihtäjiltä että huollolta.

Suomalaiskaksikosta erityisesti Kerttu Niskanen on viihtynyt erinomaisesti Lenzerheidessa. Hän saavutti siellä uransa avausvoiton kaudella 2013/2014 ja oli neljä vuotta sitten perinteisen väliaikalähdössä neljäs.

Niskanen on alkukauden ja tiistaisen sprintin perusteella huippukunnossa. Tourin avauskisa oli koko Niskasen pitkän uran paras vapaan sprintti, joten siihen peilaten hänen pitäisi olla valmis taistelemaan jopa palkintokorokesijasta, jos huolto ja suksenvalinta onnistuvat.

Pärmäkoskelle Lenzerheide on ollut paikkana haastavampi. Neljä vuotta sitten muuten menestyksekkäällä olympiakaudella Pärmäkoski jäi mielimatkallaan vasta sijalle 13. Keskiviikkona tarvitaan paljon parempaa suoritusta, jotta mahdollisuudet kokonaiskilpailun menestykseen säilyisivät.

Frida Karlssonilta vaaditaan kokonaiskilpailua ajatellen haamuhiihtoa


Kilpailun ykkössuosikki on Rukan perinteisen kympin voittaja Frida Karlsson. Tourin avauspäivä oli ruotsalaiselle jättiläismäinen pettymys, kun hän joutui pakkaamaan varusteensa ja suuntaamaan hotellille jo karsinnan jälkeen.

Karlssonin epäonneksi hänen kokonaiskisan pahin haastajansa Jessie Diggins juhli koko kisan voittoa. Tämä tarkoittaa sitä, että Karlssonilla on takaa-ajettavaa 1.07 jo ensimmäisen kisan jälkeen.

Jotta Ruotsin hiihtotähti säilyttäisi voittomahdollisuutensa, vaaditaan häneltä perinteisen väliaikakisassa täydellistä suoritusta. Parhaassa tapauksessa hänellä voi olla jopa mahdollisuus kuroa koko Digginsin etumatka kiinni, mutta silloin sekä Karlssonin että Ruotsin huollon on onnistuttava aivan täydellisesti.

Diggins sai sprinttivoiton jälkeen parhaat mahdolliset lähtökohdat hänelle vaikeimpaan kisaan Tourilla. Hänellä on nyt varaa menettää jopa melko paljonkin sekunteja ja säilyttää silti erinomaiset asetelmat kokonaisvoittoa ajatellen. Pikimustaa päivää ei hän siltikään kestä.

Voittokamppailussa Karlssonin pahin haastaja on ainakin Rukan kisan perusteella Saksan Katharina Hennig. Perinteisen spesialisti Hennig ei ole Rukan jälkeen päässyt näyttämään kuntoaan, joten hän varmasti palaa halusta päästä taas kisaamaan mielityylillään.

Norjan Heidi Weng on viime kausien aikana pärjännyt paremmin vapaalla kuin perinteisellä, mutta silti hän kuuluu Karlssonin ykköshaastajiin. Lenzerheiden edellisessä perinteisen väliaikakisassa norjalainen oli toinen maannaisensa Ingvild Flugstad Östbergin takana.

Ruotsin Ebba Anderssonilla on vastaava tilanne kuin joukkuetoverillaan Karlssonilla. Sprintin jälkeen hänen on onnistuttava perinteisen väliaikalähdössä tai kokonaiskisan kärkisijat karkaavat häneltä.

Kuten jokaisessa normaalimatkojen kisassa myös keskiviikkona Venäjän kolmikkoa Natalia Neprjajeva, Julia Stupak ja Tatjana Sorina on seurattava tarkasti. He ovat kaikki potentiaalisia palkintokorokehiihtäjiä.

Suomalaisista Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi myös Johanna Matintalolla on kilpailuun suuret odotukset. Kuten Saksan Hennig, myös hän on joutunut perinteisen taitajana odottamaan kuukauden ajan uutta menestysmahdollisuutta. Matintalon tämänhetkinen vire on arvoitus, mutta hänellä on potentiaalia hiihtää kymmenen parhaan joukkoon.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen pystyy hiihtämään hyvänä päivänä top20-sijalle. Vapaan taituri Riitta-Liisa Roposelta pistesija olisi yllätys.

Katso kohteet ja kertoimet


Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi