Jatkuuko Krista Pärmäkosken hirmuvire Les Rousses’n vapaan kympillä?


Mahtavaa virettä uhkunut Krista Pärmäkoski on suomalaisten suurin valttikortti Ranskan maailmancup-viikonlopun avauspäivänä.
Veijo Vaakanainen: 26.01.2023 20:28Hiihto
Jatkuuko Krista Pärmäkosken hirmuvire Les Rousses’n vapaan kympillä?
Kuva: Teemu Moisio / PTB Creative (Ruka Nordic)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin kisat Ranskan Les Rousses’ssa päästään lopulta onneksi kilpailemaan, vaikka lumipula varjosti pitkään tärkeää kisaviikonloppua. Ranskassa kisataan perinteisen sprintit sekä vapaan väliaikalähdöt, jotka ovat molemmat hiihtäjillä edessä myös Planican MM-kisoissa.

Ensimmäisenä matkana Les Rousses’ssa kilpaillaan kymmenen kilometrin väliaikakilpailut, jotka yleisimmin eivät ole olleet suomalaishiihtäjille kaikkein menestyksekkäimpiä. Kun edellisen kerran maailmancupissa kisattiin samalla matkalla joulukuussa Norjan Lillehammerissa, olivat suomalaistunnelmat kisan jälkeen hyvin synkät.

Tällä kertaa odotukset ovat kuitenkin astetta valoisammat. Vaikka Tour de Ski jäikin Krista Pärmäkoskelta vatsataudin vuoksi kesken, oli hänen suorittamisensa Oberstdorfin 20 kilometrin vapaan takaa-ajossa niin vakuuttavaa, että hänet on nostettava yhdeksi kisan suurimmista ennakkosuosikeista.

Oberstdorfin hiihtoa Pärmäkoski piti ehkä koko uransa parhaana vapaan kisana, mikä antaa erinomaiset lähtökohdat Ranskan kisaan. Tampereellakin Pärmäkoski hoiti tehtävänsä moitteetta ollen ylivertainen voittaja vapaan kisassa ja kertoi haastattelussa, kuinka suurin haaste on ollut siinä, ettei huippukunto pääse iskemään liian aikaisin.

Näistä lähtökohdista olisi suuri pettymys, mikäli Pärmäkoski ei olisi perjantaina mukana palkintosijataistossa. Edellisen kerran suomalaishiihtäjä on ollut Ranskan maaperällä kisatussa maailmancupin kisassa podiumilla yli 14 vuotta sitten, mutta perjantaina tämä kuiva kausi saattaa hyvinkin päättyä.

Ketkä haastavat Pärmäkoskea?


Suurin haaste Krista Pärmäkosken uran ensimmäiselle osakilpailuvoitolle vapaalla hiihtotavalla on Jessie Diggins, joka on tällä kaudella ollut vapaalla hiihtotavalla lähes lyömätön. Yhdysvaltalainen hiihtäjä on parhaimmillaan vapaan väliaikakisoissa ja lähtee perjantaina kisaan ainoana tavoitteenaan kisan voitto.

Toinen vaarallinen haastaja on Ruotsin Ebba Andersson. Koronan vuoksi pidemmälle harjoitustauolle jäänyt Andersson oli Falunin Skandinavia Cupissa rautaisessa kunnossa, joten hän voi hyvinkin palata maailmancupiin voitokkaana.

Norjalaisten tämän kauden kuumimmat nimet Tiril Udnes Weng ja Anne Kjersti Kalvå eivät sairastelujen vuoksi valitettavasti pääse Ranskassa kilpailemaan. Norjalaisvoitto perjantaina olisikin näistä lähtökohdista yllätys. Tosin on mielenkiintoista nähdä, mihin ylivoimaista vauhtia Norjan mestaruuskisoissa samalla matkalla pitänyt Lotta Udnes Weng pystyy normaalimatkoilla maailmancup-tasolla.

Mielenkiintoisia norjalaisnimiä ovat myös viiden vuoden takainen olympiavoittaja Ragnhild Glöersen Haga sekä ennen joulua upeasti palkintokoroketasolle palannut Ingvild Flugstad Östberg. Norjan mestaruuskisoissa Östbergin vauhti ei vakuuttanut, mutta Les Rousses’ssa hänellä on uusi mahdollisuus antaa MM-näyttöjä.

Olisi myös varsin mielenkiintoista nähdä Jonna Sundlingin vauhti vapaan normaalimatkalla. Voitokkaasti Livignossa maailmancup-areenoille palannut Sundling oli viime kauden lopulla myös vapaan normaalimatkoilla palkintosijatasolla, mutta voi toki olla, että hän panostaa pitkän kilpailutauon jälkeen ensisijaisesti sprinttiin.


Entä muut suomalaiset?


Muista suomalaisista mielenkiintoisin nimi on luonnollisesti Tour de Skin kokonaiskilpailussa upeasti toiseksi sijoittunut Kerttu Niskanen. SM-kisat väliin jättänyt Niskanen tulee Ranskan kisoihin harjoitustauon jälkeen ja toivottavasti vahvassa kunnossa.

Perjantai ei kuitenkaan ole Niskasen tärkein kisapäivä Ranskassa, eikä häneltä tässä kisassa välttämättä voi vielä palkintosijataistoa odottaa. Hänelle mieluisin kisa on edessä sunnuntaina, kun ohjelmassa on 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan massalähtö.

Tampereella Eveliina Piippo jäi hieman yllättäen kolmanneksi Jasmi Joensuun taakse, joten hänellä on tärkeä revanssin paikka. Piipon pitäisi pystyä hiihtämään vähintään 15 parhaan joukkoon, jotta häntä voisi pitää potentiaalisena vaihtoehtona Suomen viestijoukkueeseen Planicassa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi