Tour de Ski ratkeaa sunnuntaina - Kerttu Niskanen kolmospaikalta Alpe Cermisin hurjaan loppunousuun


Naisten yhdeksän päivän tiukka Tour de Ski -rypistys huipentuu sunnuntaina tutusti 10 km (v) loppunousuosuudella Alpe Cermisin huipulle.
Etusuora: 07.01.2023 18:54Hiihto
Tour de Ski ratkeaa sunnuntaina - Kerttu Niskanen kolmospaikalta Alpe Cermisin hurjaan loppunousuun
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (v) loppunousu, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten Tour de Skin päätösetappi käynnistyy sunnuntaina 8.1. klo 12.00

Tour de Ski 2022/23 huipentuu naisten osalta sunnuntaina klo 12.00 käynnistyvään seitsemänteen etappiin, 10 km mittaiseen vapaan hiihtotavan yhteislähtönä hiihdettävään loppunousuosuuteen.

Kiertueen kärkipaikkaa pitää hallussaan Ruotsin Frida Karlsson. Kaulaa kakkosena majailevaan Norjan Tiril Udnes Wengiin on minuutti ja 12 sekuntia. Suomen toivo Kerttu Niskanen on kilpailussa kolmantena. Aikaeroa Niskasella on kärkeen reilut puolitoista minuuttia, Wengiin vain 25 sekuntia.

Niskasen lähin uhkaaja, lauantain 15 km (p) yhteislähdön voittaja, Saksan Katharina Hennig, on Niskasta perässä 23 sekuntia. USA:n vapaan taituri Rosie Brennan on ennen päätösetappia viidentenä. Eroa hänellä on kärkeen noin kaksi ja puoli minuuttia, Niskaseen 49 sekuntia.

Naisten kokonaistilanne 6/7

#UrheilijaAikaero
1.Frida Karlsson 🇸🇪2.31.16
2.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+1.12
3.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1.37
4.Katharina Hennig 🇩🇪+2.00
5.Rosie Brennan 🇺🇸+2.28
6.Lotta Udnes Weng 🇳🇴+2.37
7.Astrid Øyre Slind 🇳🇴+3.03
8.Heidi Weng 🇳🇴+3.47
9.Teresa Stadlober 🇦🇹+3.51
10.Silje Theodorsen 🇳🇴+4.57
14.Anne Kyllönen 🇫🇮+5.14

Koko kokonaistilanne

Kokonaiskilpailun osalta päätösosuus on mielenkiintoinen, sillä Karlsson ei ole koskaan kiivennyt Alpe Cermisin huipulle, eikä Tiril Weng ole loppunousussa aiempina vuosina loistanut. Niskanen puolestaan on ollut päätösetapilla tasaisen varma kiipijä. Viime vuonna hän oli loppunousun kahdeksanneksi nopein ja useimmiten hän on ollut päätösosuuden kahdeksan nopeimman joukossa. Parhaimmillaan vuonna 2017 Niskanen oli peräti päätösetapin kolmanneksi nopein.

Tiril Weng oli viime vuonna loppunousun 14:s. Hän jäi Niskasesta noin 50 sekuntia. Tähän peilaten Niskasella on oivat mahdollisuudet kivuta kiertueella vielä kakkossijalle. Täytyy tosin muistaa, että Tiril Weng on suorittanut tällä kaudella aivan uudella tasolla aiempiin kausiin verrattuna, joten loppunousussakin saattaa löytyä ylimääräinen vaihde.

Karlsson on loppunousun kääntämätön kortti, mutta on todennäköistä, että hän selviää siitä vähintään kohtuullisella tasolla ja pystyy varmistamaan Tourin kokonaisvoiton itselleen.

Niskasta uhkaajista Hennig on ollut hieman Niskasta heikompi päätösosuudella ja kahdella edelliskerralla seitsemänneksi loppunousussa yltänyt Brennan suunnilleen Niskasen tasoa. Vähintään kolmossijan pitäisi siis olla normaalisuorituksella Niskasen näpeissä.

Katso kohteet ja kertoimet


Kuka on päätösetapin nopein hiihtäjä?


Kiertueen kokonaiskilpailun lisäksi sunnuntaina kilpaillaan yhteislähtökilpailun voitosta. Etapin suurin voittajasuosikki on loppunousussa viihtyvä Norjan Heidi Weng. Weng on Therese Johaugin ohella kaikkien aikojen kovin loppunousun kiipijä ja mikäli hän pystyy suorittamaan parhaalla tasollaan, ei hänelle löytyne haastajia osuuden voittotaistoon. Toki Weng ei ole tällä hetkellä parhaassa kunnossaan. Tourilla hän on vasta kahdeksantena ja eroa kärkeen on lähes neljä minuuttia.

Karlsson saattaa olla kova luu loppunousussa, mutta riskeeraako hän Tourin kokonaiskilpailua hyppäämällä Wengin kelkkaan? Ranskan Delphine Claudel omaa vahvan rekordin päätösetapilta. Viime vuonna hän oli kolmas 25 sekuntia Wengillä hävinneenä. Hän saattaa pystyä Wengin tosissaan haastamaan sunnuntaina. Claudel oli osuuden kolmas myös kaksi vuotta sitten.

Yhdysvaltalaiset ovat usein olleet hyviä jyrkällä päätösetapilla. Tämän kauden Tourilla pahasti epäonnistunut Jessie Diggins on ollut parhaillaan toissa vuonna etapin kakkonen. Sunnuntaihin sijalta 16 lähtevällä jenkillä ei ole kisassa mitään hävittävää, joten mikäli kroppa tuntuu hyvältä, pyrkii hän varmasti taistelemaan tiukasti etapin voitosta.

USA:n Sophia Laukli säväytti viime vuoden päätösosuuden vitossijallaan. Olisiko sijalta 29 starttaavalla yhdysvaltalaisella jälleen rahkeita yhtä hurjaan suoritukseen?

Itävallan Teresa Stadlober on ollut parhaimmillaan erittäinkin hyvä kiipijä Tourin päätösosuudella. Nousukuntoa uhkuva itävaltalainen on kokonaiskilpailussa yhdeksäntenä ja pystyy huippusuorituksella nostamaan kenties sijoitustaan vielä kokonaiskilpailussa.

Erittäin mielenkiintoinen nimi loppunousuun on Latvian 22-vuotias vapaalla hiihtotavalla viihtyvä Patricija Eiduka. Viime kauden loppunousun kymppi on nostanut tälle kaudelle tasoaan ja saattaa olla jokerikortti jopa päätösosuuden podiumtaistoon.

Norjan Silje Theodorsen ja Astrid Öyre Slind saattavat myös yltää päätösosuudella hyvään vauhtiin, vaikkei aiempia meriittejä noususta olekaan.

Suomen toinen edustaja Anne Kyllönen on Tourilla mukavasti sijalla 14 ja lähietäisyydellä on neljä naista. Nappiin onnistuneella suorituksella Kyllönen saattaa nostaa vielä sijoitustaan kokonaiskisassa, vaikkakin alle puolen minuutin takaa lähtevät Diggins ja Eiduka todennäköisesti ohittavatkin hänet kokonaiskilpailussa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v) loppunousu, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi