Säilyttääkö Kerttu Niskanen johtopaikkansa Tour de Skillä myös Oberstdorfin yhteislähtökilpailun jälkeen?


Sensaatiomaisesti Tour de Skin aloittanut Kerttu Niskanen lähtee puolustamaan johtopaikkaansa Oberstdorfin vapaan yhteislähtökisassa.

Veijo Vaakanainen: 30.12.2021 20:27Hiihto
Säilyttääkö Kerttu Niskanen johtopaikkansa Tour de Skillä myös Oberstdorfin yhteislähtökilpailun jälkeen?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tour de Ski on alkanut suomalaisittain paljon odotuksia paremmin. Kun kiertue jatkuu uudenvuodenaattona Saksan Oberstdorfissa järjestettävillä maailmancup-kilpailuilla, kantaa Kerttu Niskanen kiertueen johtajan keltaista liiviä.

Edellisen kerran suomalaisurheilija on ollut Tour de Skin kärjessä kaudella 2009/2010, kun Aino-Kaisa Saarinen starttasi 6.1.2010 käytyyn 16 kilometrin takaa-ajokilpailuun Schluderbachista Toblachiin kiertueen johtajan liivissä. Niskasen kärkipaikka Tourilla on siis todella harvinaista herkkua.

Muutenkin se, että suomalaishiihtäjä saa kantaa kilpailussa jotakin liiviä on erittäin harvinaista. Tämä on tapahtunut edellisen kerran 9.12.2017, kun Krista Pärmäkoski starttasi vapaan hiihtotavan sprinttiin sprintticupin johtajan punaisessa liivissä.

Niskanen lähtee siis Oberstdorfin kilpailuun taistelemaan tiukasti johtoasemastaan. Lähtökohtaisesti vapaan kymmenen kilometrin yhteislähtökisa ei kuitenkaan kuuluu Niskasen bravuureihin.

Kyseinen matka on ollut Niskaselle aiemmin erittäin haastava. Toistaiseksi hänen paras suorituksensa vapaan lyhyestä yhteislähtökisasta on 10:s sija ja sekin on Lenzerheidesta, jossa hän viihtyy erinomaisesti.

Oberstdorfissa kilpailluissa kymmenen kilometrin vapaan massalähdöissä Niskanen on ollut parhaimmillaan 14:s vuonna 2018. Niskasella on siis täysi työ lähteä puolustamaan 29 sekunnin johtoasemaa, joka hänellä on Yhdysvaltain Jessie Digginsiin.

Niskasen harmiksi Diggins on myös kilpailun suurin ennakkosuosikki. Yhdysvaltalainen on vapaan hiihtotavan kilpailuissa aina vaikea voitettava ja yhteislähtömuotoiset kisat sopivat hänelle erittäin hyvin. Matkavauhdissa häntä on vaikea pudottaa ja häneltä löytyy paljon kirivoimaa.

Norjan Heidi Weng antaa Digginsille varmasti kovan vastuksen kilpailun voittokamppailussa. Weng on hyvänä roikkujana parhaimmillaan juuri yhteislähtömuotoisissa kisoissa ja loppusuoran kamppailuissa harva pystyy Wengin lyömään.


Ketkä nousevat haastamaan?


Ruotsin Frida Karlsson on suuri kysymysmerkki ennen perjantain kilpailua. Suursuosikkina tämän vuoden kiertueella lähtenyt ruotsalainen on ollut alavireinen ja harkinnut jopa kotiinlähtöä. Obertsdorfin kilpailu näyttää, onko ruotsalainen löytänyt taas vireensä vai onko lopulta kotimatka hänen Tour-urakkansa paras matka.

Ebba Andersson vaikuttaisikin Lenzerheiden kisojen perusteella olevan Ruotsin terävin syömähammas Tour de Skin kokonaiskisassa. Andersson kuuluu myös perjantain kilpailun vahvimpiin suosikkeihin, mutta voittoon kirikyvyiltään vaatimaton ruotsalainen tuskin pystyy.

Venäjän Natalia Neprjajeva vaikuttaisi olevan myös vahvassa vireessä, vaikka hän Lenzerheiden perinteisen kisassa saattoikin hyötyä myöhäisestä lähtöpaikastaan. Neprjajevakin on vahva yhteislähtöhiihtäjä ja sprinttiominaisuuksiensa vuoksi vaikea voitettava loppukirissä.

Norjan Helene Marie Fossesholm on erinomainen vapaan hiihtäjä, mutta oli Lenzerheidessa todella suurissa vaikeuksissa. Hiihtotyylin vaihtuessa norjalainen löytynee tuloslistalta kuitenkin paljon korkeammalta.

Mihin pystyvät suomalaiset?


Krista Pärmäkoski on ennakolta Suomen vahvin lenkki perjantain kisassa. Hänelläkään vapaan yhteislähtö ei kuulu parhaimpiin matkoihin, mutta hyvässä kunnossa jokainen matka on hänelle suotuisa.

Pärmäkoski hyötyy lisäksi monia hiihtäjiä enemmän siitä, että Therese Johaug on poissa tämän vuoden Tourilta. Norjalaisen hurja lyönti ensimmäisten kilometrien aikana on Pärmäkoskelle usein kuolettava isku, josta hän ei toivu koko kisan aikana.

Nyt on todennäköistä, että kilpailun alku hiihdetään paljon rauhallisemmin. Tämä nostaa paljon Pärmäkosken menestysmahdollisuuksia, koska hän ei joudu menemään heti alussa paljon yli oman sietokynnyksensä.

Muista suomalaisista perjantaina kannattaa seurata erityisesti Riitta-Liisa Roposta. Oberstdorfin vapaan yhteislähtö on yksi harvoista Roposelle sopivista kisoista tämän vuoden kiertueella, ja tällä matkalla pitäisi tehdä tulosta tai Suomen maajoukkueen ikihiihtäjä voi alkaa suunnitella harjoitusjaksoa olympialaisten ajalle.

Anne Kyllöselle
ja Johanna Matintalolle vapaan yhteislähtö on yksi heikoimmista matkoista. Molemmilta pisteille pääseminen olisi jo suuri onnistuminen, mutta lähinnä perjantaina heille on edessä läpihiihdettävä matka, joka on pakko suorittaa kunnialla ennen tulevia perinteisen kisoja.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi