Keitetäänkö naisten kympin jälkeen suomalaisia mitalikahveja?


Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski lähtevät molemmat torstain kilpailuun ainoana tavoitteenaan olympiamitali.
Veijo Vaakanainen: 09.02.2022 12:26Hiihto
Keitetäänkö naisten kympin jälkeen suomalaisia mitalikahveja?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Torstaina Pekingin talviolympialaisissa on yksi etukäteen mielenkiintoisimmista suomalaispäivistä. Naisten kymmenen kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtö on ollut perinteinen suomalainen menestysmatka ja tälläkin kertaa kilpailusta odotetaan mitalia.

Kisojen avausmatkalla skiathlonissa sekä Kerttu Niskanen että Krista Pärmäkoski osoittivat, että he ovat perinteisellä hiihtotavalla samassa vauhdissa maailman kovimpien tähtien kanssa. Erityisesti Niskasen kunto vaikutti todella vakuuttavalta.

Jo neljä kertaa neljänneksi arvokisoissa sijoittuneelle Niskaselle torstain kilpailu on ehkä koko hänen pitkän uransa paras mahdollisuus saavuttaa henkilökohtainen arvokisamitali. Viime vuosien monien vaikeuksien jälkeen elämänsä kuntoon päässeelle Niskaselle kaikki muu kuin mitali on kilpailussa pettymys.

Therese Johaug mennee jälleen kerran menojaan, mutta kaikki muut urheilijat ovat ehdottomasti Niskaselle voitettavissa. Mikäli päivän vire on kohdillaan ja huolto onnistuu, ovat aamupäivän mitalikahvit erittäin todennäköiset.

Niskasen lisäksi myös Krista Pärmäkoski lähtee kilpailuun mitali mielessään. Etukäteen ajatellen viime vuosien Suomen ykkösnainen ei ole aivan kuumimpia mitalisuosikkeja, mutta hän on yksi noin vajaasta kymmenestä naisesta, jotka pystyvät huippupäivänä mitaleille nousemaan.

Mikä on ruotsalaisten kunto?


Ennen kisoja ruotsalaiskaksikkoa Frida Karlsson - Ebba Andersson pidettiin suomalaisten kovimpina haastajina mitalitaistoon Johaugin takana. Avausmatkalla ruotsalaisten suorittaminen oli kuitenkin odotettua vaisumpaa, joten heidän iskukykynsä on pieni arvoitus.

Tosin ainakin osittain ruotsalaisten vaisuutta lauantaina selittänee epäonnistuminen varustepuolella. Mikäli Ruotsin huolto on saanut Zhangjiakoun keliolosuhteista paremmin irti, nähtäneen ruotsalaisilta torstaina paljon parempaa tekemistä ladulla.

Jatkuuko Neprjajevan ja Stadloberin lento?

Skiathlonin mitalistit Venäjän Natalia Neprjajeva ja Itävallan Teresa Stadlober lähtevät varmasti myös torstaina jahtaamaan ahnaasti olympiamitaleja. Elämänsä parhaassa kunnossa oleva maailmancupin johtaja Neprjajeva tunnetaan väliaikakisoissa erittäin kovista loppuvedoista, joten suomalaisittain pitäisi toivoa, että hän olisi viimeisessä väliajassa jo selvästi suomalaisten takana.

Teresa Stadlober saavutti lauantaina olympiamitalin, jonka hän neljä vuotta sitten menetti omaan hölmöilyynsä, kun hän eksyi ladulta kolmellakympillä. Pekingin olympianäyttämön olosuhteet on kuin tehty itävaltalaisen ominaisuuksille, sillä kevytrakenteinen millikone on korkeassa ilmanalassa ja kovilla radoilla parhaimmillaan. Itävaltalaisen toinen mitali näissä kisoissa ei olisi siis yllätys.

Ketkä voisivat yllättää?


Suurimpien ennakkosuosikkien lisäksi mahdollisia yllättäjiä voisivat olla Saksan Katharina Hennig sekä Venäjän Tatjana Sorina. Kummatkin ovat erinomaisia perinteisen hiihtäjiä ja Hennig väläytti jo kauden avauksessa Rukalla, että hän voi huippupäivänä nousta kympin väliaikalähdössä palkintokorokkeelle.

Skiathlonissa kumpikaan ei varsinaisesti vakuuttanut, mutta väliaikalähtökilpailu on luonteeltaan täysin erilainen. Siksi heitä kumpaakaan ei voi vaisun avauksen vuoksi kokonaan laskea ulos mitalitaistosta.

Hennigin ja Sorinan lisäksi mahdolliseksi yllättäjäksi on nostettava myös Johanna Matintalo. Skiathlonissa Matintalon hiihto näytti todella hyvältä ja perinteisen osuudella ei nähty hänen koko kapasiteettiaan harmittavan kaatumisen vuoksi. Matintalon nousu mitalitaistoon olisi varsin suuri yllätys, mutta ei välttämättä aivan täysi mahdottomuus.

Neljäntenä suomalaisena kilpailuun starttaa Anne Kyllönen. Häneltä vaaditaan kilpailussa kovaa näyttöä ja sijoitusta vähintään viidentoista parhaan joukkoon, jotta hän pystyisi lunastamaan paikan Suomen viestijoukkueeseen. Jos Kyllönen ei onnistu, mennee neljäs viestipaikka Jasmi Joensuulle.

Katso kohteet ja kertoimet

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi