Hiihtääkö Kerttu Niskanen ensimmäistä kertaa maailmancupin voittoon Suomen maaperällä vai juhliiko saksalaisnainen cup-voittoa ensimmäistä kertaa yli 13 vuoteen?


Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat Suomen ykköstykit perinteisen 10 kilometrin väliaikalähtökisassa. Jasmi Joensuu voi onnistuessaan puolestaan nousta jopa maailmancupin kokonaiskisan kärkeen.
Veijo Vaakanainen: 25.11.2022 17:52Hiihto
Hiihtääkö Kerttu Niskanen ensimmäistä kertaa maailmancupin voittoon Suomen maaperällä vai juhliiko saksalaisnainen cup-voittoa ensimmäistä kertaa yli 13 vuoteen?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 10 km (p) kilpailu käynnistyy Rukalla lauantaina klo 12.00.

Perjantain sprinttien jälkeen hiihdon maailmancupin avausviikonloppu Kuusamon Rukalla jatkuu perinteisesti väliaikalähtökilpailuilla, jotka kilpaillaan perinteisellä hiihtotavalla. Naisten kympin kilpailusta voidaan odottaa erittäin mielenkiintoista, sillä hyvin monella naisella on mahdollisuus nousta kärkikamppailuun. Kilpailu on lisäksi tärkeä myös sunnuntaita ajatellen, sillä se määrittää lähtöasetelmat 20 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajoon.

Viime kauden perusteella Kerttu Niskanen voisi nostaa jopa kilpailun ykkössuosikiksi, sillä hän oli viime kaudella Therese Johaugin jälkeen maailman toiseksi paras perinteisen hiihtäjä maailmassa. Lisäksi kauden ensimmäisten kotimaan hiihtojen perusteella Niskanen vaikuttaisi olevan varsin hyvässä alkutalven kunnossa.

Tosin Niskasen kohdalla on huomioitava se, ettei hän koskaan ole ollut vielä Rukalla terävimmillään. Esimerkiksi upealla viime kaudella Niskanen aloitti kautensa varsin kelvollisella seitsemännellä sijalla, mutta todelliseen lentoon hän pääsi vasta vuodenvaihteen Tour de Skillä.

Aiempiin vuosiin peilaten Niskasen voitto olisi siis yllätys, vaikka monet suomalaiset sitä häneltä odottavatkin. Palkintosijakin voi olla haastava tavoite, sillä toistaiseksi Niskanen ei ole vielä Rukalla siihen pystynyt. Perushyvä hiihto viiden kärkeen olisi jo riittävä näyttö siitä, että viime talven kaksinkertainen olympiamitalisti olisi oikealla tiellä kohti Planican MM-kisoja.

Niskasen sijaan Krista Pärmäkoski voikin olla Suomen ykköstykki lauantaina. Pärmäkosken sprintti oli jo perjantaina astetta terävämpää kuin viikko sitten Taivalkoskella, mikä lupaa hyvää Rukaa varten. Pärmäkoski on perinteisesti ollut Rukan väliaikalähdöissä paras suomalainen ja pariin otteeseen hän on ollut jopa palkintokorokkeella.

Yksi suomalaisten suurimpia haastajia lauantaina on Saksan Katharina Hennig. Viime kaudella samassa kisassa kolmanneksi sijoittunut saksalainen osoitti jo Oloksella olevansa erinomaisessa alkukauden kunnossa ja kympin perinteinen on saksalaisen parisprintin olympiavoittajan mielimatka.

Hennigin voitto olisi varsin suuri asia Saksan naishiihdolle, sillä edellisen kerran saksalainen nainen on juhlinut voittoa yli 13 vuotta sitten maaliskuussa 2009. Saksan markkinat ovat tunnetusti hiihdon näkyvyyden kannalta erittäin tärkeitä, joten saksalaishiihtäjän paluu voittajaksi voisi olla lajille kaivattu piristysruiske Keski-Euroopassa.

Suomalaisten ja Hennigin lisäksi voittokamppailussa nähdään lähes takuuvarmasti myös ruotsalaiskaksikko Ebba Andersson - Frida Karlsson. Viime kaudella Rukalla jopa Therese Johaugin päihittänyt Karlsson hiihti hyvin jo sprintissä ja on muutenkin ollut ensimmäisissä kisoissa hyvä, vaikka hävisikin Bruksvallarnassa niukasti Anderssonille.

Karlsson on kuitenkin nostettava hieman Anderssonia suuremmaksi suosikiksi, koska osakilpailuvoitot ovat kiertäneet Anderssonia toistaikseksi varsin paljon. Naisen ainoat cup-voitot ovat toistaiseksi Tour de Skin päättävästä Alpe Cermisin massalähdöstä, jossa kovana kiipijänä tunnetulla Anderssonilla on ollut varsin suuri etulyöntiasema kilpailijoihinsa. “Normaaleissa” maailmancupin kisoissa Anderssonilta on usein puuttunut viimeinen voittoon vaadittava terävyys.

Johaugin lopetettua Norjan naishiihdolle odotettiin erityisesti normaalimatkoilla varsin suuria vaikeuksia. Viime viikon Beitostölenin kisojen perusteella Anne Kjersti Kalvå on kuitenkin nostettava yllätysvalmiiksi jokerikortiksi normaalimatkojen kilpailuihin. Ylivoimainen voitto Heidi Wengistä ja Ingvild Flugstad Östbergistä saattoi kertoa joko Kalvån hurjasta kunnosta tai tämän kaksikon heikosta vireestä.

Aiempiin näyttöihin nähden Kalvån nousu kärkitaistoon olisi todellinen yllätys, sillä toistaiseksi hänen näyttönsä erityisesti perinteisen normaalimatkoilta ovat varsin köykäisiä. 30-vuotias norjalainen on toistaiseksi ollut parhaimmillaan perinteisen normaalimatkojen kisassa 10:s, mutta kauden avauksessa Rukalla on ennenkin nähty yllättäviä nousijoita kärkitaistoon, kuten Venäjän Tatjana Sorina pari kautta sitten.

Toinen potentiaalinen norjalaisnimi kärkitaistoon voisi olla sprintin kolmonen Tiril Udnes Weng. Rukan latu on yleensä sopinut hyvin sprintterityypeille ja Weng vaikuttaisi olevan ehkä jopa koko uransa terävimmässä kunnossa. Wengin uran paras perinteisen normaalimatkojen sija on juuri Rukalta kaksi vuotta sitten saalistettu seitsemäs sija.

Niskasen ja Pärmäkosken takana suomalaisnaisista kannattaa seurata tarkimmin sprintissä upeasti neljänneksi sijoittunutta Jasmi Joensuuta sekä erävaiheessa sauvarikon vuoksi pettymään joutunutta Johanna Matintaloa. Joensuulla voi lauantaina vahvalla hiihdolla olla maailmancupin uuden pistelaskujärjestelmän ansiosta olla jopa mahdollisuus nousta kokonaiscupin kärkeen, mutta se vaatisi huippuonnistumista.

Johanna Matintalolle sprintin pettymys oli suuri, sillä se oli hänen viikonlopun päämatkansa. Lauantaina hänellä on kuitenkin hyvä mahdollisuus revanssiin ja sijoitukseen jopa kuuden kärjessä. Kymmenen joukkoon pääsemisen pitäisi olla Matintalolta vähimmäisvaatimus.

Katso kohteet ja kertoimet

Veikkaus lisää naisten 10 km (p) Supertriplan jakosummaan peräti 10 000 € bonusrahaa.
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi