Saako Kerttu Niskanen revanssin Toblachin kympin perinteisen väliaikalähdössä?


Katastrofaalisen avauspäivän jälkeen Kerttu Niskanen on selkä seinää vasten päämatkallaan.
Veijo Vaakanainen: 30.12.2023 20:28Hiihto
Saako Kerttu Niskanen revanssin Toblachin kympin perinteisen väliaikalähdössä?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon kauden 2024 Tour de Ski jatkuu uudenvuodenaattona Italian Toblachissa. Lauantain vapaan sprinttien jälkeen ohjelmassa on suomalaisnäkökulmasta erityisen mielenkiintoinen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu.

Tourin suurin suomalaistoivo Kerttu Niskanen lähtee mielimatkalleen suuret paineet niskassaan. Tourin aloituspäivä oli katastrofaalinen epäonnistuminen, kun hän karsiutui sprintissä ensimmäistä kertaa jatkosta lähes kahteen vuoteen.

Sunnuntaina Niskasen on käytännössä pakko onnistua, tai haaveet Tour de Skin kärkisijoista karkaavat jo ensimmäisten etappien aikana. Perinteisen erikoisnainen Niskanen on jo avauspäivän jälkeen yli minuutin Tour de Skin tämänhetkistä kärkeä perässä ja jos pertsan kympilläkään ei tule tulosta, joutuu Niskanen todella haastavalle lähtöpaikalle uudenvuodenpäivänä odottavaan pitkään vapaan takaa-ajoon.

Toblachin latuprofiilit ja korkea ilmanala ovat paperilla kuin Niskaselle tehdyt, vaikkei hän olekaan toistaiseksi paikkakunnalla loistanut. Toistaiseksi suomalaisen paras sijoitus Toblachissa on kuudes ja sitä olisi sunnuntaina pakko parantaa. Kokonaistouria ajatellen vähimmäistavoite on sijoitus viiden parhaan joukkoon.

Kauden aiempien otteiden sekä vaisun sprinttipäivän perusteella Niskaselta ei kannata odottaa aivan terävimmässä kärjessä taistelua. Silti lopputulos sijoille 3-5 pitäisi olla 10 kilometrin perinteisellä realismia ja kaikki sitä heikommaksi jäävä on laskettava suureksi pettymykseksi.

Niskasen kanssa samassa tilanteessa on myös yksi Tour de Skin suurimmista ennakkosuosikeista Ruotsin Ebba Andersson, jolle avausmatkan karsiutuminen oli yllättävänkin kova pettymys, sillä se ei oikeastaan ollut mitenkään yllättävää. Hänellekin sunnuntain kisa on kuitenkin avauspäivän jälkeen pakko-onnistumisen paikka.

Perustilanteessa Andersson olisi yksi suurimmista ennakkosuosikeista jokaiseen normaalimatkan kilpailuun, mutta tällä kertaa hänen iskukykynsä on suuri arvoitus joululomalla sairastetun koronan vuoksi. Vaikka viime talven kaksinkertainen maailmanmestari selvisikin melko pienillä oireilla, voi hyvinkin olla, että tauti on verottanut Anderssonin parhaimman terän.

Kauden edellisen kympin perinteisen voittaja Saksan Victoria Carl ei hänkään onnistunut aivan parhaalla tavalla avauspäivänä, vaikka selvisikin välierävaiheeseen. Kokonaiskilpailussa eroa kärkeen tuli 42 sekuntia, mutta toisaalta etukäteissuosikeista hän oli perjantaina toiseksi paras.

Carlin kuntopuntari on osoittanut voimakkaasti ylöspäin ja Trondheimin ylivoimaisen voiton jälkeen hänet on nostettava yhdeksi kilpailun suurimmista suosikeista. Saksalaista suosii myös Toblachin kaksijakoinen latuprofiili, jonka laskuvoittoisella loppuosuudella Carl on elementissään.

Yhdysvaltain Rosie Brennan on ollut palkintokorokkeella kauden molemmissa aiemmissa perinteisen väliaikakisoissa. Hänellekin sunnuntai on tärkeä päivä, sillä hän jäi sprintissä puolivälierävaiheeseen ja saalisti näin vain muutamia hajasekunteja. Sunnuntaina kokeneella yhdysvaltalaisella on loistava tilaisuus parannella huomattavasti asemiaan kokonaistourilla.

Toinen ruotsalaisennakkosuosikki Frida Karlsson on kokonaiskilpailussa vain viisi sekuntia Brennania edellä, joten hänen etukäteistilanteensa on hyvin samankaltainen. Karlssonin sprintti oli perusveto, joka ei vielä antanut tarkkaa tietoa siitä, onko viime vuoden voittaja toipunut joulukuun koronasta.

Parhaassa vireessään Karlsson on yksi kilpailun suurimpia ennakkosuosikkeja. Östersundin ja Trondheimin suoritusten perusteella hänet on kuitenkin laskettava korkeintaan terävimmän kärjen haastajaksi.

Saksan Katharina Hennig sairasteli myös joulukuussa, eikä siksi ole vielä näyttänyt parasta osaamistaan. Parhaassa kunnossaan maailman parhaimpiin perinteisen hiihtäjiin kuuluva Hennig ei hänkään odotusten mukaisesti päässyt sprintistä jatkoon ja on Niskasen ja Anderssonin kanssa samassa tilanteessa: tulosta olisi sunnuntaina tultava, tai Tourista on tulossa tuskien taival.

Kolmas vahva ruotsalainen Moa Ilar suoriutui sprintistä omalla tasollaan varsin kelvollisesti ja on Tourin kokonaistilanteessa ennakkosuosikeista kolmanneksi paras. Tämän perusteella Ilar voisi olla vahva myös sunnuntaina, mutta hänen kuntonsa normaalimatkoilla ennen joulua oli laskeva.

Tour de Skin suurimmalle ennakkosuosikille Yhdysvaltain Jessie Digginsille sunnuntain kilpailu on erittäin kriittinen. Jääminen loppukilpailun ulkopuolelle sprintissä oli yhdysvaltalaiselle pienoinen pettymys, sillä juuri vapaan sprintit olivat ennakkoon hänen parhaita iskunpaikkojaan muihin ennakkosuosikeihin verrattuna.

Diggins osoitti Trondheimissa, että hän pystyy nykyisessä vireessään vastaamaan myös perinteisellä hyvin terävimmän kärjen vauhtiin. Diggins ei välttämättä taistele voitosta, mutta pääsy kuuden parhaankin joukkoon olisi erinomainen suoritus kokonaistourin kannalta.

Norjalaisista vahvin nimi sunnuntaina lienee viime kauden sensaatio Astrid Öyre Slind, mutta hänkään ei välttämättä palkintosijataistoon asti yllä. Heidi Wengillekin perinteisen väliaikalähtö on ennakkoon haastava matka. Sen sijaan Anne-Kjersti Kalvå saattaisi sprintin perusteella olla nousukunnossa ja yllättää.

Toinen yllättäjä kilpailussa voisi olla Itävallan Teresa Stadlober, joka jo Trondheimissa hieman väläytteli nousukuntoa. Myös sprintin 33:s sija oli hänen sprinttiominaisuuksillaan osoitus siitä, että toisen polven itävaltalainen tähtihiihtäjä voi olla pidemmän aikaa jatkuneen vaisun suorittamisen jälkeen nousemassa taas maastohiihdon eliittiin normaalimatkoilla.

Suomalaisista sunnuntai on kohtalon päivä myös Krista Pärmäkoskelle. Lauantain karsiutuminen oli Pärmäkoskelle ensimmäinen kolmeen vuoteen ja vasta toinen viimeisen viiden kauden aikana. Jos samanlainen vaisu suorittaminen jatkuu myös hänen parhaalla matkallaan, voi kotimatka muuttua moninkertaiselle arvokisamitalistille liian houkuttelevaksi vaihtoehdoksi.

Avauspäivän ainoa suomalaisvalopilkku Jasmi Joensuu on myös parhaimmillaan potentiaalinen nimi ainakin 15 parhaan joukkoon kympin perinteisellä. Korkea ilmanala saattaa kuitenkin tuottaa Joensuulle ylimääräisiä haasteita, joten jo sijoitus 30 parhaan joukkoon on onnistuminen.

Sama pätee myös Tourin veteraaniin Anne Kyllöseen. Vilma Ryytylle nousu maailmancupin pisteille olisi hänelle heikommalla hiihtotavalla supersuoritus.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi