Hiihtääkö pito-ongelmista kärsinyt Kerttu Niskanen sunnuntaina Trondheimissa kauden ensimmäisen palkintokorokepaikkansa?


Nousevassa vireessä oleva Kerttu Niskanen pääsee sunnuntaina Trondheimissa kisaamaan mielimatkallaan kympin perinteisen väliaikalähtökilpailussa.
Veijo Vaakanainen: 16.12.2023 17:54Hiihto
Hiihtääkö pito-ongelmista kärsinyt Kerttu Niskanen sunnuntaina Trondheimissa kauden ensimmäisen palkintokorokepaikkansa?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaina maastohiihdon maailmancupissa on ohjelmassa monien suomalaishiihtäjien mieluisin matka. Trondheimin MM-esikisat huipentuvat nimittäin perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin väliaikalähtökilpailuihin.

Kyseessä on myös kilpailu, jota Suomen tämän hetken ylivoimaisesti paras normaalimatkojen naishiihtäjä Kerttu Niskanen on odottanut pitkään. Alkuvuodesta hän on vielä hieman hakenut kuntoaan, mutta parin viime viikon aikana kuntokäyrä on osoittanut selvästi ylöspäin.

Sunnuntaina sekä kilpailumuoto että maasto sopivat erinomaisesti Niskaselle. Trondheimin pitkät hiihdettävät työpätkät ovat kuin tehtyjä lajin hallitsevan olympiahopeamitalistin ominaisuuksille. Trondheim on lisäksi paikka, jossa Niskanen teki kansainvälisen läpimurtonsa 14 vuotta sitten.

Lauantain skiathlon jätti Niskasen osalta toivomisen varaa, sillä hän putosi yllättäen kärkiporukasta jo perinteisen osuudella ja oli maalissa 11:s. Kilpailun jälkeen alisuorittamisen syyksi paljastui kalusto-ongelmat. Niskasen perinteisen osuus oli ollut käsillä roikkumista, kun suksi ei pitänyt. Suomen huolto joutuu painamana pitkän iltavuoron, jotta suomalaiset pääsevät sunnuntaina Trondheimin vesikelissä ladulle kilpailukykyisellä kalustolla.

Niskasen kovimpia haastajia palkintosijataistossa ovat tutut ruotsalaiset Ebba Andersson, Frida Karlsson ja Moa Ilar, jotka olivat kauden edellisessä kympin perinteisen kisassa sijalla 1, 3 ja neljä. Lauantain skiathlon osoitti, että Andersson on hirmulyönnissä ja sunnuntain kisan ykkössuosikki. Hän sai tehtyä pienen eron ja perinteisen osuudella ja ratkaisi kilpailun heti vapaan osuuden alussa.

Karlssonin ja Ilarin esitykset eivät sen sijaan vakuuttaneet. Karlsson putosi kärjestä varhaisessa vaiheessa ja jäi peräti sijalle 26. Ilar taisteli Niskasen kanssa tasapäin ollen maalissa 12:s.

Ruotsalaiskolmikosta vahvin perinteisen väliaikalähdössä viime aikaisten näyttöjen perusteella lienee Andersson. Rukan voittaja on erinomainen väliaikalähtöjen hiihtäjä, eikä hän juuri koskaan sorru turhaan höntyilyyn, jollaista Karlssonilta puolestaan usein nähdään.

Ruotsalaisten lisäksi myös Rukan kilpailun kakkonen Yhdysvaltain Rosie Brennan on nostettava suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon. Kokenut Brennan on alkukauden perusteella ehkä koko uransa parhaassa kunnossa, joten häntä ei missään nimessä saa unohtaa voittajasuosikkeja listatessa. Lauantaina Brennan oli kahdeksas.

Norjan naiset ovat olleet alkukauden hieman tarkkailuasetelmissa. Lauantain skiathlon-kilpailu osoitti kuitenkin, että Heidi Weng ja Astrid Öyre Slind ovat löytäneet kuntonsa. Weng oli skiathlonin kolmas ja podiumsijoista taistellut Slind viides. Anne-Kjersti Kalvå sen sijaan jäi kauas kärjestä jo alkukilometreillä ja jätti kisan kesken. Tiedossa ei ole, oliko vika suksissa vai suksijassa.

Wengin vauhti ei ole perinteisen väliaikalähdöissä enää viime vuosina ole riittänyt maailmancup-tasolla, mutta kaksi peräkkäistä podiumsijaa viestivät väkevästi kunnosta.

Saksan vahvin lenkki sunnuntain kilpailuun on Katharina Hennigin sairastellessa uransa parasta alkukautta tehnyt Victoria Carl. Viikko sitten saksalainen parisprintin olympiavoittaja nousi ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupissa podiumille vapaan kympillä.

Rukalla Carl oli jo kuudes voittaen mm. Niskasen ja Slindin. Myös perinteisen hiihtotavan pitäisi siis saksalaiselle sopia hyvin. Skiathlonissa Carl taisteli palkintosijoista loppuun asti ja oli maalissa kuudes.

Niskasen lisäksi suomalaisista kannattaa sunnuntaina seurata ainakin Jasmi Joensuuta. Sprintin erikoisnainen on kehittynyt tasaisesti myös normaalimatkoilla ja erityisesti perinteisen kymppi sopii hänelle vuosi vuodelta yhä paremmin.

Lisäksi Johanna Matintalo pääsee näyttämään ensimmäistä kertaa tällä kaudella osaamistaan perinteisen normaalimatkalla. Parhaimmillaan Matintalo voi olla kirkkaastikin kymmenen parhaan joukossa, mutta ajoittain vauhti riittää normaalimatkoilla vain niukasti 30 parhaan joukkoon.

Myöskään USA:n Jessie Digginsiä ei sovi täysin unohtaa, vaikka perinteinen hiihtotapa ei sovi yhtä hyvin kuin vapaa. Hirmukuntoinen Diggins oli skiathlonin perinteisen etapin seitsemäs ja lopputuloksissa Anderssonin jälkeen toinen.

Pitkään varjojen mailla hiihdellyt Itävallan Teresa Stadlober säväytti skiathlonin nelossijallaan. Myös perinteisen osuuden jälkeen jaksava itävaltalainen oli neljäntenä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi