Andersson vs. Diggins naisten vapaan kympin taistelupari - Yltävätkö Pärmäkoski, Niskanen ja Piippo kärkivauhtiin?


Planican MM-kisojen naisten maastohiihdon kolmas henkilökohtainen kilpailu hiihdetään tiistaina, kun vuorossa on 10 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailu.
Etusuora: 27.02.2023 19:38Hiihto
Andersson vs. Diggins naisten vapaan kympin taistelupari - Yltävätkö Pärmäkoski, Niskanen ja Piippo kärkivauhtiin?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 10 km (v) väliaikalähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 10 km (v) väliaikalähtökilpailu käynnistyy tiistaina klo 13.30.

Suomen mitalisaldo näyttää Planican MM-hiihdoissa neljän kisapäivän vielä pyöreää nollaa. Tiistain herkkupalana Planicassa hiihdetään naisten maastohiihdon 10 km (v) väliaikalähtökilpailu, josta ei kuitenkaan odotella Suomen mitalisaldon avautumista. Suomen nelikko tiistain kilpailussa on Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Eveliina Piippo ja Jasmi Joensuu.

Niskanen oli skiathlonissa mitalitaistelussa, mutta joutui tyytymään lopulta viidenteen sijaan. Niskasta häiritsi skiathlonissa lämmittelyn kaatumisesta tullut puujalka. Meno oli vapaalla skiathlon-monolla joka tapauksessa hyvää. Vapaan osuusajoissa Niskanen jäi kisan nopeimmasta Ebba Anderssonista reilut 50 sekuntia. Niskanen ei kuulu vapaan kympillä kuumimpien mitalisuosikkien joukkoon, mutta on yksi hiihtäjistä, jotka voivat taistella tiistaina sijoista 3-8.

Pärmäkoski oli yhdistelmähiihdossa kuudes, mutta mitalisija ei missään vaiheessa ollut haarukassa. Osuusajoissa Pärmäkoski oli vajaat 10 sekuntia Niskasta hitaampi. Hän hiihti skiathlonin jälkeen vielä Joensuun kanssa vapaan parisprintissä, jossa suomalaiskaksikko ei yltänyt mitalitaisteluun.

Piippo kaatui skiathlonin perinteisen osuuden alussa ja hiihti sen jälkeen vahvasti molemmilla hiihtotavoilla. Vapaan ajoissa Piippo oli kymmenen kieppeillä ja 7,5 km vapaan pätkä sujui häneltä nopeammin kuin vaikkapa Ingvild Flugstad Östbergiltä, Anne Kjersti Kalvålta ja Rosie Brennanilta.

Vaikka skiathlonin vapaan osuutta ei kannata tuijottaa liikaa, oli Piipon esitys yhdistelmähiihdossa joka tapauksessa lupaava. Häneltä voidaan odottaa tiistaina sopivan raskaassa maastossa sijoitusta 10-15 joukkoon.

Niskanen ja Pärmäkoski pystyvät kaiken mennessä nappiin taistelemaan sijoista kuuden kärjessä, mutta mitaleille yltäminen olisi positiivinen yllätys. Sprintissä ja parisprintissä Planicassa hiihtänyt Joensuu voi onnistuessaan hätyytellä 20 kärkeä, joskaan vapaan väliaikalähtö ei ole hänen leipälajinsa.

Katso kohteet ja kertoimet


Voittotaisto kahden kauppa?


Ruotsin Ebba Andersson lähtee kympin kisaan selvänä suosikkina. MM-skiathlonin ylivoimaiseen tyyliin voittanut ruotsalainen ehti kaatumaankin yhdistelmähiihdon vapaan osuudella, mutta se ei 22 sekunnin voittoa estänyt. Andersson dominoi viimeisiä MM-kisoja edeltäneitä maailmancupin kilpailujakin siihen malliin, että tappio sopivan rajuissa maastoissa tiistaina olisi pieni yllätys.

Jos joku pystyy Anderssonin kultaputkea uhkaamaan, se on Yhdysvaltain Jessie Diggins. Skiathlonin väliin jättänyt ja sunnuntaina pariviestissä pronssia voittanut Diggins viihtyy 10 km (v) väliaikalähtökilpailuissa. Myös Planican maastot sopivat vahvalla kiipijälle ja hyvälle laskijalle. Diggins on napsinut kauden kolmesta maailmancupin vapaan kympin väliaikalähdöstä sijat 1, 2 ja 3. Mitalitta jääminen Planican MM-kympillä olisi yllätys.

Kaksikko vaikuttaa etukäteen erottuvan selkeästi kilpailijoistaan, mutta annamme kultasauman vielä kolmannelle kovalla hiihtäjälle: Ruotsin Frida Karlssonille. Tour de Skin voittanut ja kisan hurjasta rasituksesta pyörtynyt ruotsalainen on palannut MM-kisoissa huipputasolleen. Skiathlonin hopeasija oli vahva näyttö kunnosta, mutta vapaan osuudella hänellä ei ollut mitään sanomista, kun Andersson löi kaasun pohjaan. Eroa Anderssoniin kertyi vapaalla 22 sekuntia ja sitä olisi ollut paljon enemmän, ellei Andersson olisi lopussa kaatunut.

Päivät eivät ole kuitenkaan siskoja keskenään, joten mikäli Karlssonin vire jatkaa nousuaan, ei kärkikaksikkoon tai jopa voittoon yltäminen olisi mikään suuri yllätys. Tämän kauden kahdesta kympin vapaan väliaikalähtökisasta Karlssonilla on saldona tosin vaisut sijat 8 ja 11.

Katso kohteet ja kertoimet


Erittäin tasainen joukko mielii mitalitaistoon


Edellä mainitun kolmikon takana on tiivis nippu urheilijoita, jotka pystyvät nappionnistumisella taistelemaan ainakin pronssimitalista tiistain kisassa.

Sprintin ja parisprintin kullat Planicassa jo voittanut Jonna Sundling on mielenkiintoinen nimi vapaan kympillä. Vaikka Sundlingin suurimmat meriitit ovat sprinteistä, on hän myös kovan luokan yleishiihtäjä. Toblachin vapaan kympillä hän oli kahdeksan ja viime kaudella Falunissa peräti toinen.

Ranskan Delphine Claudel on vapaan hiihtotavan ekspertti ja viihtyy tiukoissa pitkissä nousuista, tästä näytteenä Tour de Skin päätösetapin voitto tammikuussa. Skiathlonissa Claudel ei erityisemmin häikäissyt vapaan osuudella, mutta väliaikalähdössä parempaa lienee luvassa.

Norjalaisnelikko Ingvild Flugstad Östberg, Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Silje Theodorsen on kokonaisuudessaan tyrkyllä mitalitaistoon. Östberg ja Kalvå eivät onnistuneet skiathlonissa vapaalla. Etenkin Östbergin näytöt kauden vapaan kisoista ovat kuitenkin vahvat. MM-kisojen alla hän hiihti kympin kisoista sijat 3 ja 4.

Vahvan alkukauden hiihtänyt Kalvå sairastui Tour de Skillä ja paluuta absoluuttiseen huippuiskuun ei ole vielä nähty. Skiathlonissa hän oli kahdeksas ja sitä seuranneessa parisprintissä Kalvå seurasi kovaa vetänyttä Digginsiä vahvasti täydet kolme kierrosta. Alkaako huippuvire pikkuhiljaa löytyä?

Tiril Wengiä koskevat samat sanat kuin Kalvåta. Maailmancupin kärkinainen oli Tourille asti ilmiömäisessä iskussa, mutta sairastumisen jälkeen häneltä ei ole vielä nähty saman tason suorituksia. Planicassa vire on tosin näyttänyt taas paremmalta, sillä sprintissä hän ylsi finaaliin ja parisprintissä hän ankkuroi Norjalle vahvasti hopeaa.

Vapaan taituri Theodorsen olisi yllättävin norjalaismitalisti tiistaina, mutta kauden mittaan hyviä vapaan hiihtoja tehnyt Theodorsen haluaa varmasti seurata skiathlon-pronssilla yllättäneen Astrid Öyre Slindin esimerkkiä.

USA:n Rosie Brennan oli epäonninen skiathlonissa kaaduttuaan perinteisen osuudella. Samassa rytäkässä suksi irtosi ja jenkin kisa oli sitä myöten taputeltu. Brennan ei loistanut vapaan osuudella, mutta saattaa olla, ettei yrityskään enää ollut kaatumisen jälkeen aivan tapissa. Brennan on napsinut takuuvarmasti vapaan kympilllä maailmancupissa sijoja 5-8 ja todennäköisesti hän hätyyttelee mitalisijoja myös tiistaina.

Saksan Katharina Hennig tunnetaan paremmin perinteisen menijänä, mutta skiathlonin nelossija ja joulukuun Lillehammerin vapaan kympin kakkossija kertovat siitä, että kestävä saksalainen pystyy menestymään myös vapaalla.

Hennigin naannainen Victoria Carl on ollut vakiokasvo vapaan kympin seitsemän kärjessä tällä kaudella ja saattaa olla MM-kympin yllätysnimi. Pekingin parisprintin olympiakullan Saksalle ratkaissut Carl on vahva ja nopea hiihtäjä, joka hallitsee myös vaativat laskut.

Vahvasti pariviestissä esiintynyt Sveitsin Nadine Fähndrich on yksi mahdollinen ylättäjä vapaan kympillä. Lähinnä sprinttimenestyksestä tunnettu Fähndrich oli MM-kisojen alla Toblachin kympillä peräti neljäs ja joulukuussa Davosin 20 km kisassa kahdeksan, joten mikäli palaset ovat tiistaina kohdillaan, saattaa nopea sveitsiläinen hätyytellä jopa palkintosijoja.

Jättipommien etsijöillä nostetaan esiin vielä kaksi nimeä. Tsekin Katerina Razymova ja Italian suuryllättäjä Francesca Franchi olivat kovassa iskussa skiathlonin vapaan osuudella. Razymova nousi sijalta 23 kolmanneksitoista ja Franchi sijalta 16 peräti yhdeksänneksi. Franchi oli vapaan osuusajoissa kolmas ja Razymova neljäs.

Niskanen ja Pärmäkoski kuuluvat edellä mainittuun tasaiseen haastajajoukkoon, eikä Piippokaan kaukana ole. Päivän vire, kalusto ja voitelu ratkaisevat sen, kuka haastajista pystyy nousemaan mitalin syrjään kiinni.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v) väliaikalähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi