Kerttu Niskanen mainioista asemista Tour de Skin sunnuntain takaa-ajoon - Katso 10 km (p) lähtölista


Naisten Tour de Ski jatkuu uudenvuodenpäivänä sunnuntaina 1.1.2023 10 km perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailulla.
Etusuora: 31.12.2022 17:46Hiihto
Kerttu Niskanen mainioista asemista Tour de Skin sunnuntain takaa-ajoon - Katso 10 km (p) lähtölista
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p) takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 10 km (p) takaa-ajo käynnistyy 1.1.2023 klo 13.00.

Tour de Skin toiset osakilpailut hiihdetään sunnuntaina Sveitsin Val Müstairissa, kun vuorossa ovat 10 km takaa-ajot perinteisellä hiihtotavalla. Edestakaisin kilpailumuotoja vekslannut FIS muutti sunnuntain takaa-ajon ensin yhteislähdöksi olosuhteisiin vedoten, mutta palautti kilpailumuodoksi lopulta kärkimaiden valitusten jälkeen takaa-ajon.

Kilpailuun lähdetään lauantain sprinttikisan tulosten perusteella, jossa suomalaiset hiihtivät kohtuullisen hyvin. Etenkin Kerttu Niskanen teki sprintissä maksimisuoristuksen yltäen välierävaiheeseen ja pääsee takaa-ajoon parhaana suomalaisena sijalta 12. Eroa Niskasella on kärjessä lähteviin sprinttereihin vain 44 sekuntia.

Kaksi vuotta sitten Val Müstairissa hiihdettiin 10 km (p) yhteislähtönä ja tuolloin kilpailu oli hyvin tasainen ja se päättyi sprintteri Linn Svahnin voittoon. Rata ei siis suosine erityisesti distanssijyriä, vaan sprintterityypeilläkin on hyvät mahdollisuudet taistella hyvistä sijoituksista.

Takaa-ajon lähtölistaa

#UrheilijaAikaero
1.Nadine Fähndrich 🇨🇭0.00
2.Maja Dahlqvist 🇸🇪+0.11
3.Lotta Udnes Weng 🇳🇴+0.17
4.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+0.17
5.Frida Karlsson 🇸🇪+0.19
6.Anne Kjersti Kalvå 🇳🇴+0.21
7.Katerina Janatova 🇨🇿+0.32
8.Laura Gimmler 🇩🇪+0.34
9.Sofie Krehl 🇩🇪+0.37
10.Julia Kern 🇺🇸+0.39
12.Kerttu Niskanen 🇫🇮+0.44
13.Jasmi Joensuu 🇫🇮+0.55
16.Jasmin Kähärä 🇫🇮+0.57
18.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+0.58
23.Katri Lylynperä 🇫🇮+1.02
27.Katharina Hennig 🇩🇪+1.04
34.Anne Kyllönen 🇫🇮+1.10
40.Jessie Diggins 🇺🇸+1.11
53.Heidi Weng 🇳🇴+1.15
61.Anni Alakoski 🇫🇮+1.18


Kärjessä takaa-ajoon säntää sprintin selvä ykkönen Sveitsin Nadine Fähndrich. Harvemmin distanssikisoissa mainetta etenkään perinteisellä hiihtotavalla niittänyt sveitsiläinen ei kuulu sunnuntain kisan suurimpiin suosikkeihin, mutta säväytti kuitenkin Davosin 20 km (v) väliaikakilpailun kahdeksannella sijallaan pari viikkoa sitten. Rataprofiili suosinee Fähndrichiä ja onkin mielenkiintoista nähdä, pystyykö hän taistelemaan jopa kilpailun podiumsijoista.

Takaa-ajon suurimmat suosikit ovat sijoilta 4-6 starttaavat Tiril Udnes Weng, Frida Karlsson ja Anne Kjersti Kalvå. Kolmikko ottanee edeltään lähtevän sprinttikolmikon kiinni jo alkumatkasta ja yrittävät pitää sen verran kovaa matkavauhtia, että kiritykit eivät pysty roikkumaan mukana.

Karlsson onnistui sprintissä jopa yläkanttiin ja on takaa-ajon todennäköisin voittaja, sillä hän pääsee matkaan niin otollisista asetelmista vain 19 sekuntia Fähndrichin perään.

Karlsson huilasi Davosin viikonlopun ja keskittyi Tourille. Lauantain sprintissä Karlsson osoitti olevansa vahvassa iskussa. Hän kuuluu perinteisen kympillä Niskasen tapaan aina suurimpien suosikkien joukkoon. Väliaikalähdöissä usein liian kovaan alkuvauhtiin kompastuva Karlsson hyötyy takaa-ajokilpailusta.

Karlsson pystyy myös kovaan vauhdinpitoon, joten valttikortteja hänellä riittää sunnuntain kisassa. Beitostölenin kympillä Karlsson johti tutusti ensimmäisissä väliajoissa, mutta uuvahti viimeisillä kilometreillä 16 sekunnin päähän Niskasesta kisan kolmanneksi.

Vajaa kuukausi sitten Lillehammerin helpossa maastossa hiihdetyssä 20 km (p) yhteislähtökilpailussa Karlsson oli loppukiriratkaisun paras.

Etenkin Kalvå saa olla iloinen lauantain sprinttimenestyksestään. Dieselmäisenä kestävyysjyränä aiemmin tunnettu Kalvå ylsi vapaan sprintissä peräti finaaliin ollen lopulta kuudes. Hän pääsee matkaan pari sekuntia Karlssonin perään ja on todennäköisesti mukana kilpailun voittotaistossa, sillä perinteisen kymppi on hänen kenties paras matkansa.

Tiril Weng on osoittanut menestyvänsä kaikilla matkoilla, kaikissa kilpailumuodoissa ja molemmilla hiihtotavoilla, joten kärkisijoitus on todennäköinen myös sunnuntain takaa-ajossa, kun lähtöpaikka on mitä mainioin. Edelleen ensimmäistä maailmancupin voittoaan metsästävä Weng viihtyy yhteislähdöissä ja takaa-ajoissa ja yrittänee roikkua Karlssonin ja Kalvån vedossa mukana ja ratkaista kilpailun loppukirissä.

Katso kohteet ja kertoimet


Yltääkö Niskanen jopa voittotaistoon? Pystyvätkö Pärmäkoski ja Joensuu nousemaan?


10 km perinteisellä hiihtotavalla on tutusti suomalaisnaisten bravuurimatkoja. Kerttu Niskanen on Suomen syömähammas sunnuntain kisassa, sillä onnistuneen sprintin jälkeen hän on iskuetäisyydellä jopa kilpailun voittoa ajatellen. Toki voittotaistoon nouseminen vaatisi Niskaselta täydellisen onnistumisen. Joka tapauksessa Niskasen odotetaan olevan kokonaiskilpailun kärkitaistossa mukana sunnuntain takaa-ajon jälkeen.

Edellisen kympin pertsan maailmancupin kisan Beitostölenissä Niskanen voitti 12 sekunnin erolla ennen Kalvåta ja 16 sekunnilla ennen Karlssonia. Tiril Weng jäi 38 sekunnin päähän Niskasesta. Kakkosena sunnuntaina matkaan lähtevä Ruotsin Maja Dahlvist oli tuolloin 20:s ja eroa Niskaseen kertyi peräti 1.33.

Kilpailun luonne on nyt kuitenkin erilainen, sillä peesissä viihtyvät sprintterit pääsevät roikkumaan, eikä rataprofiilikaan ole vaativimmasta päästä. Myös Dahlqvist omaa mahdollisuudet taistella jopa kilpailun voitosta, mikäli pystyy vastaamaan kilpasisartensa matkavauhtiin.

Krista Pärmäkosken ja Jasmi Joensuun sprinttikilpailu ei onnistunut nappiin, joskaan ei ollut myöskään huono. Pärmäkoski lähtee takaa-ajoon sijalta 18 ja Joensuu sijalta 13. Eroa kaksikolla on kärkeen hieman alle minuutin verran. Kaksikon väliin mahtuu vielä sijalta 16 starttaava Jasmin Kähärä.

Suomalaiskolmikolla on oivat mahdollisuudet nostaa sijoitustaan ainakin 10 parhaan joukkoon, sillä sijalla 10 majaileva Yhdysvaltojen puhdas sprintteri Julia Kern on alle 20 sekunnin päässä. Mikäli Pärmäkoskella on hyvä päivä on hänellä saumat nostaa sijoitustaan vielä selvästi enemmän. Eikä eroa Niskaseenkaan ole lähtiessä kuin 14 sekuntia.

Pärmäkoski on hakenut alkukaudella parasta virettään. Hyviä tuloksia on jo tullut, mutta palkintokorokkeelle kokenut suomalainen ei ole vielä tällä kaudella yltänyt. Lillehammerin 20 km (p) yhteislähdössä hän oli joulukuun alussa mainiosti neljäs. Davosissa pari viikkoa sitten Pärmäkoski oli vahvassa vireessä: sprintissä irtosi finaalipaikka ja viides sija, 20 km (v) kisassa hän oli seitsemäs.

Joensuu on hiihtänyt vahvan alkukauden ja osoitti Beitostölenin 10 km (p) kymmenennellä sijallaan olevansa varteenotettava tekijä myös perinteisen hiihtotavan distanssikisoissa. Top10-sijoitus sunnuntaina on Joensuulle täyttä realismia.

Podiumtaisto vaikuttaa selväpiirteiseltä. Karlsson on suosikki, Kalvå ja Tiril Weng suosikkeja muille palkintosijoille, Fähndrich ja Dahlqvist saattavat pystyä roikkumaan mukana kärkitaistossa ja kuudes tarjokas mitalisijoille on Niskanen.

Yhdysvaltain Jessie Diggins oli yksi lauantain sprintin suurimpia suosikkeja, mutta kalusto teki tepposet ja Diggins jäi karsintaan. Tämän takia Diggins lähtee takaa-ajoon kaukana kärjestä, eikä huippumenestys kokonaiskilpailussakaan vaikuta enää todennäköiseltä avausmatkan katastrofin jälkeen.

Saksan Katharina Hennig lähtee matkaan sijalta 27, 1.03 kärjen takaa. Hennig nostanee osakkeitaan osakkeitaan kärkikymmenikköön, mutta kolmen kärkeen nouseminen olisi sensaatiomainen suoritus.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p) takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi