Kenelle Therese Johaug tällä kertaa joutuu nöyrtymään?


Lauantaina normaalimatkalla tappion kärsinyt Therese Johaug ei ole tälläkään kertaa ykkössuosikki. Suomalaissuorituksia kannattaa seurata etenkin sunnuntain viestiä ajatellen.
Veijo Vaakanainen: 03.12.2021 18:54Hiihto
Kenelle Therese Johaug tällä kertaa joutuu nöyrtymään?
Kuva: Riitta Tiermas (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Therese Johaug.
Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup alkoi normaalimatkojen osalta viime viikonloppuna jättiyllätyksellä, kun lajin ylivoimainen hallitsija Therese Johaug koki shokkitappion Ruotsin Frida Karlssonille. Lauantain kisassa Johaug on jälleen suuren haasteen edessä.

Lillehammerin kisojen siirtäminen ampumahiihtostadionille oli Norjan hiihtotähdelle varmasti suuri shokki. Ylämäissä ylivoimainen Johaug on urheilija, joka kärsii latuprofiilien täydellisestä muuttumisesta erittäin paljon. Rukan hiihtojen ja latuprofiilien perusteella voitto saattaa olla norjalaiselle jopa ylivoimainen tehtävä.

Rukan voittaja Frida Karlsson haluaa jatkaa voittojen tiellä myös Lillehammerissa. Hänellekään loivapiirteiset maastot eivät sovi erityisen hyvin, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin paljon paremmin kuin Johaugille. Ruotsalainen onkin yksi kisan kuumimpia suosikkeja.

Suosikkien joukkoon on laskettava myös vapaan hiihtotyylin suurtaitaja Jessie Diggins. Perjantain sprintin perusteella Lillehammerin radat sopivat loistavasti Yhdysvaltain suurimmalle hiihtotähdelle. Hänen bravuurimatkallaan harva pystyy häntä haastamaan.

Aina alkukaudesta vahvassa kunnossa oleva Digginsin maannainen Rosie Brennan on myös yksi ennakkosuosikeista. Kympin vapaa on hänelle paras mahdollinen matka ja Davosin viimekauden voittaja janoaa lauantaina vähintään palkintosijaa.

Norjalaisista Heidi Weng näytti Rukalla sunnuntaina, että vapaa hiihtotapa sujuu häneltä erinomaisesti. Vahva ylämäkikiipijä Weng on tosin myös yksi niistä hiihtäjistä, joille Lillehammerin ladut eivät lähtökohtaisesti sovi.

Venäläisurheilijoille sen sijaan helpommat maastot sopinevat hyvin. Sprintissä Natalia Neprjajeva, Julia Stupak ja Tatjana Sorina eivät vakuuttaneet, mutta normaalimatkalla he saavat uuden mahdollisuuden osoittaa kykynsä.

Ruotsalaisista Karlssonin lisäksi Ebba Anderssonia ei saa koskaan unohtaa. Andersson on kilpailussa lähes varmasti kuuden parhaan joukossa, mutta voittotaistoon häntä on vaikea ennustaa. Rukalla säväyttäneen Moa Olssonin suoritustaso on sen sijaan mielenkiintoista nähdä. Vapaan takaa-ajossa hän oli peräti kolmanneksi nopein.

Suomalaisurheilijoille vapaan kymppi ei yleensä ole suurin menestysmatka. Varsinkin kun Krista Pärmäkoski joutui jäämään vilustumisen jälkeen kisoista pois, ei suomalaisia voida odottaa kilpailun terävimpään kärkeen.

Kerttu Niskanen on suomalaisista etukäteen vahvin kortti. Vaikka Niskanen itse ja myös monet muut mieltävät hänet ensisijaisesti vapaan hiihtäjäksi, on hän pystynyt useamman kerran nousemaan vapaallakin kymmenen parhaan joukkoon. Rukan perusteella Niskasen vapaa kulkee, joten top10 sijoituksen pitäisi olla täyttä realismia.

Riitta-Liisa Roposen
suorituskyky on yksi kilpailun suurimmista mielenkiinnon kohteista. Menestyäkseen viestissä Suomi tarvitsee kaksi kilpailukykyistä vapaan hiihtäjää, ja viime kauden perusteella Roposta on spekuloitu viestiin kolmannelle osuudelle.

Kauden avauksessa Roposen meno kympin vapaalla oli erittäin tahmeaa. Lillehammerissa nähdään, oliko kyse harjoitusjumista, vai pitääkö Roposen kunnosta olla huolissaan. Jos kokenut suomalainen ei lauantaina ole vähintään 20 parhaan joukossa, on moni Suomen viestijoukkuetta edestakaisin pyörittelevä spekuloija paniikissa.

Eveliina Piipon suoritustaso on myös kiinnostava asia lauantain kisaan. Sunnuntaina Rukalla suurten vaikeuksien jälkeen kansainväliseen vauhtiin takaisin päässyt Piippo oli 30 nopeimman joukossa, mutta tuolloin useat etukäteen nopeammat jättivät starttaamatta. Jos Piippo on lauantaina pisteillä, hän on suoriutunut erinomaisesti.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi