Therese Johaug suvereeni naisten MM-kympillä, Riitta-Liisa Roponen upeasti kymmenes


Therese Johaug oli tiistaina jälleen ylivoimainen maailmanmestari. 42-vuotias Riitta-Liisa Roponen hiihti hienosti parhaana suomalaisena kymmenen sakkiin.
Etusuora: 02.03.2021 15:10Hiihto
Therese Johaug suvereeni naisten MM-kympillä, Riitta-Liisa Roponen upeasti kymmenes
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Riitta-Liisa Roponen
Naisten kympin, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Tulokset


Hiihdon MM 2.3.2021 maastohiihto


Naiset 10 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴23.09,8
2.Frida Karlsson 🇸🇪+54,2
3.Ebba Andersson 🇸🇪+1.06,9
4.Jessie Diggins 🇺🇸+1.12,0
5.Tatiana Sorina+1.13,8
6.Charlotte Kalla 🇸🇪+1.16,3
7.Ragnhild Haga 🇳🇴+1.25,9
8.Helene Marie Fossesholm 🇳🇴+1.41,0
9.Teresa Stadlober 🇦🇹+1.42,2
10.Riitta-Liisa Roponen 🇫🇮+1.43,9
13.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.54,4
24.Laura Mononen 🇫🇮+2.27,0
40.Anne Kyllönen 🇫🇮+3.09,1
Ennakko ja vihje


Yhden välipäivän jälkeen hiihdon maailmanmestaruuskisat Oberstdorfissa jatkuvat naisten vapaan hiihtotavan väliaikalähdöillä. Keväisen auringon paahtaessa Baijerissa naisille on tarjolla kymmenen kilometrin raastava koetus, jossa nousumetrejä on kavuttavana vähintäänkin riittävästi.

Kova rata ja raskaat olosuhteet ovat etukäteen ajatellen eduksi kilpailun suursuosikille Therese Johaugille. Yli kymmenen asteen lämmössä radat pehmennevät suolauksesta huolimatta, joten keliolosuhde lienee varjopaikkoja lukuun ottamatta varsin hidas. Tämä sopii naishiihdon ylivoimaiselle valtiattarelle täydellisesti.

Aivan kirkossa kuulutettu Johaugin voitto ei kuitenkaan ole. Skiathlonissa norjalaisen kanssa kolaroinut ja sauvansa rikkonut Frida Karlsson vaikutti avausmatkan perusteella olevansa kauden selvästi kovimmassa kunnossaan. Kompuroinnista johtuen Karlsson ei koskaan päässyt testaamaan, olisiko hän kestänyt norjalaisen rajua tikitystä koko 15 kilometrin ajan.

Tiistaina hänellä on uusi mahdollisuus haastaa Johaug. Jo kaksi vuotta sitten Seefeldissä Karlsson pystyi uransa kolmannessa kansainvälisessä kilpailussa aikuisten tasolla hieman kiusaamaan Johaugia sijoittuen hopealle perinteisen kympillä.

Mikäli ruotsalaisille sattuisi pöljä päivä myös varustepuolella, voisi Karlsson huippupäivänä lyömään jopa Johaugin. Se tosin vaatii sitä, että Karlsson saa sortua perisyntiinsä, eli ylioptimistiseen alkuvauhtiin.

Karlssonin maannainen ja skiathlonin pronssimitalisti Ebba Andersson on myös vapaan kympillä potentiaalinen mitalisti. Etukäteen ajatellen juuri väliaikalähdön olisi pitänyt olla Anderssonin paras matka, joten toinen peräkkäinen mitali ruotsalaiselle ei olisi yllätys. Skiathlonissa kolmikko Johaug, Karlsson, Andersson oli selvästi muita edellä, joten sama mitalikolmikko on selvästi kaikkein todennäköisin.

Mitalitaistoon pyrkii kuitenkin myös monia muita urheilijoita. Avausmatkallaan pettyneet norjalaiset Heidi Weng ja Helene Marie Fossesholm lähtevät revanssinnälkäisinä taistelemaan paikasta kolmen parhaan joukkoon. Heille molemmille tiistai lienee viimeinen mahdollisuus henkilökohtaiseen mitaliin, sillä lauantain perusteella kummankaan perinteisen hiihtokunto ei tällä hetkellä riitä mitalitaistoon.

Norjalaisista kannattaa seurata myös kympin vapaan hallitsevaa olympiavoittajaa Ragnhild Hagaa. Haga ei ole Pyeongchangin olympiatalven jälkeen ollut lähelläkään parasta kuntoaan, mutta hänen edellinen maailmancup-starttinsa Ruotsin Falunissa antoi merkkejä siitä, että hän on nousukunnossa. Hagan vapaan tekniikka on yksi maailman parhaista ja pitkät kuokkanousut sopivat hänelle erinomaisesti.

Arvokisoissa ei myöskään koskaan saa unohtaa Charlotte Kallaa. Jo lähes hiihtolegendaksi laskettava Kalla näytti jo lauantaina, että hän on jälleen parhaassa kunnossaan, kun arvometallia on jaossa. Ruotsalainen ei ole noussut kansainvälisissä kisoissa palkintokorokkeelle pariin vuoteen, mutta mikä olisi parempi paikka tehdä paluu parrasvaloihin kuin MM-kisat.

Ennen kisoja Yhdysvaltain Jessie Diggins oli varmasti monien mielestä varma mitalisti kympin vapaalla. Pystyihän hän Falunin maailmancupissa päihittämään matkalla itsensä Therese Johaugin. Kisojen alku on ollut kuitenkin maailmancupin johtajalle murheellinen. Tiistaina nähdään, pystyykö hiihtolatujen ilopilleri Diggins kääntämään alavireen ja nousemaan arvokisamitalistiksi normaalimatkoilla ensimmäistä kertaa sitten Falunin kisojen 2015.

Mahdollinen yllättäjä mitalitaistoon voisi olla myös Itävallan Teresa Stadlober, joka yllätti jo skiathlonissa neljännellä sijallaan. Itävaltalainen toisen polven hiihtäjä on väläytellyt ajoittain, mutta todelliset huippuonnistumiset ovat puuttuneet parin viime kauden aikana. Tiistaina voidaan kuitenkin nähdä itävaltalaisten naishiihtäjien paluu arvokisamitaleille ensimmäistä kertaa sitten Ramsaun kisojen vuonna 1999, jolloin Maria Theurl hiihti pronssille viidentoista vapaalla.

Suomalaisista kympin vapaalle starttaavat Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Riitta-Liisa Roponen sekä Anne Kyllönen. Keneltäkään heiltä ei voida odottaa mitään suuria urotekoja, mutta Pärmäkoskelta toivotaan pääsyä kymmenen parhaan joukkoon. Roponen ja Mononen ratkaissevat kisassa viimeisen paikan Suomen viestijoukkueessa.

Lue myös: Vilkaisu MM-historiaan nostaa esiin hämmentävän faktan – Suomi lähtee naisten kympille poikkeuksellisen iäkkäällä joukkueella

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 1

VoittajaJohaug
ToinenDiggins, Karlsson, Andersson
KolmasDiggins, Karlsson, Andersson, Haga, Fossesholm
Rivimäärä12 riviä
Rivin hinta2,40 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy2.3. klo 14:13
TVYLE2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten kympin, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi