Nähdäänkö suomalaisnaisilta ilotulitusta Rukan perinteisen kympillä?


Positiiviset tulokset perjantain sprintistä ennustavat jättipottia lauantain naisten kisasta. Ykkössuosikista ei kuitenkaan ole epäselvyyttä.
Etusuora: 26.11.2021 18:35Hiihto
Nähdäänkö suomalaisnaisilta ilotulitusta Rukan perinteisen kympillä?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 10 km kilpailu käynnistyy lauantaina klo 14.30

Rukan maailmancupin perjantainen naisten sprintti sujui suomalaisittain yli kaikkien odotusten. Peräti kaksi naista finaalissa ja kolme kymmenen parhaan joukossa oli paljon paremmin kuin kukaan pystyi ennakoimaan. Vaikuttaisi siis siltä, että Suomen naiset ovat kauden alkaessa valmiimpia kuin kenties koskaan aiemmin.

Sprinttien jälkeen odotukset nousivat pilviin myös lauantain osalta. Usein suomalaiset hiihtofanit ovat saaneet Rukan kisoja katsellessaan vain pahan olon, kun suomalaiset ovat jääneet kärjestä häpeällisen paljon. Tällä kertaa vastaavaa penkkiurheilijoiden Via Dolorosaa ei näyttäisi kuitenkaan olevan tulossa.

Krista Pärmäkoski on etukäteen ajatellen suuri suomalaisten valttikortti, vaikka sprintissä hänen vauhtinsa ei riittänytkään puolivälieriä pidemmälle. Lauantaita ajatellen saattoi olla tosin jopa hyvä asia, ettei sprinttipäivästä kertynyt lihaksistoon liikaa ylimääräistä rasitusta. Toiveissa olisi, että Pärmäkoski pystyisi lauantaina hiihtämään jopa podiumille.

Sprintin väliin jättänyt Kerttu Niskanen on Suomen toinen valtti kisaan. Tuoreena naisena ladulla pääsevä Niskanen pystyi hiihtämään viikko sitten kympin lähes Pärmäkosken vauhtia, joten toivottavasti se tarkoittaisi lauantaina sijoitusta kuuden parhaan joukkoon.

Sprintin nelonen Johanna Matintalo on myös potentiaalinen nimi hiihtämään kymmenen parhaan joukkoon. Tosin viime sunnuntaina hyvän sprintin jälkeen Matintalo oli normaalimatkalla suurissa vaikeuksissa. Toivottavaa olisi, että lauantaina olisi parempi päivä.

Tämän kolmikon takana vahvoja pistesijoja odotetaan myös Jasmi Joensuulta ja Anne Kyllöseltä. On myös mielenkiintoista nähdä, riittääkö kestävyystasojaan parantaneen Katri Lylynperän vauhti pisteille. Vilma Nissiselläkin on mahdollisuudet hiihtää 30 parhaan joukkoon.

Haastaako Karlsson Johaugin?


Suomalaisittain kisasta odotetaan siis paljon, mutta voitto lienee heidän tavoittamattomissaan. Therese Johaug menee jälleen tutusti armotonta vauhtia, johon harva jos kukaan pystyy vastaamaan. Norjalaisen voiton kerroin on erittäin pieni.

Frida Karlsson saattaa kuitenkin tällä kertaa pystyä jo norjalaista hiihtokuningatarta haastamaan. Jällivaaran ylivoimaiset voitot ja finaali perjantain sprintissä ovat merkkejä siitä, että Karlsson on elämänsä kunnossa. Lauantai näyttää, onko hän jopa voittokunnossa.

Venäläishiihtäjät pärjäävät yleensä Rukalla erittäin hyvin. Tästä syystä Natalia Neprjajevaa, Tatjana Sorinaa ja Julia Stupakia kannattaa seurata tarkkaan. Jokainen heistä voi olla lauantaina podiumilla.

Maailmancupin hallitseva voittaja Jessie Diggins osoitti sprinttikarsinnassa, että vauhtia hänellä riittää, vaikkei lopputulos korreloinutkaan karsinnan kanssa. Podiumtaistoon nouseminen perinteisellä olisi yllätys, mutta Digginsille aivan kuten hänen maannaiselleen Rosie Brennanille tärkeintä on saavuttaa mahdollisimman hyvät lähtöasetelmat sunnuntaiseen vapaan takaa-ajoon.

Saksalaiset Victoria Carl ja Katharina Hennig ovat kilpailun jokereita. Alkukauden hiihtojen perusteella vahvassa kunnossa oleva saksalaiskaksikko on hyvin todennäköisesti ainakin kymmenen parhaan joukossa.

Kansainvälisen hiihtoyleisön silmissä mielenkiintoisin urheilija lauantaina on Norjan Ingvild FLugstad Östberg. Suurien terveydellisten haasteiden jälkeen takaisin kilpaladuille palaava Östberg on rutinoitunut menestyjä, mutta hänen nykyinen iskukykynsä on suuri arvoitus. Oli tulos lopulta mikä hyvänsä, on hienoa, että Östberg pystyy jälleen kilpailemaan.

Ebba Anderssoniakaan ei kärkitaistosta saa unohtaa. Vaikka hän ei pystynytkään aivan vastaamaan Karlssonin vauhtiin Jällivaarassa, oli hän kuitenkin selvästi muita ruotsalaisia edellä. Andersson ei voittotaistoon ehdi, mutta podiumille jopa todennäköisesti.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi