Nousevatko suomalaiset haastamaan Therese Johaugia?


Salpausselän kisojen päätöspäivänä hiihdetään perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöt.
Etusuora: 26.02.2022 20:08Hiihto
Nousevatko suomalaiset haastamaan Therese Johaugia?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntai tarjoaa suomalaisille maastohiihtoherkkua, sillä vuorossa ovat perinteisten hiihtotavan väliaikalähdöt Salpausselän kisoissa. Naisten kilpailussa odotetaan suomalaisten nousevan laajalla rintamalla kärkikahinoihin.

Johaug vastaan suomalaiset?


Kisan ennakkosuosikki on Therese Johaug. Johaugin tekeminen 10 km perinteisen väliaikalähdöissä on ollut vuosien saatossa musertavaa, sillä viimeisen 7 vuoden aikana hänet on jätetty ulos korkeimmalta korokkeelta vain kaksi kertaa. Toisaalta molemmat näistä ovat tapahtuneet juuri Suomessa (Ruka 2021 & Lahti 2015). Pekingissä Johaug hiihti voittoihin kaikilla henkilökohtaisilla matkoilla.

Kerttu Niskanen pisti Johaugin Pekingissä tiukille. Lahden kisojen kympin pertsa on varmasti Niskasen mielikilpailuja, eikä Johaugilta voida odottaa täysin suvereeniä näytöstä suomalaisten kotiladuilla. Pekingin huippuvedon lisäksi Niskanen osoitti jo Lenzerheidessa (Tour de Skillä) olevansa aivan maailman kirkkainta eliittiä, kun hän hiihti voittoon vastaavalla matkalla.

Kokenut hiihtäjä Niskanen on kilpaillut Lahdessa lukuisia maailmancupin osakilpailuja, mutta palkintokorokkeelle hän ei ole toistaiseksi henkilökohtaisilla matkoilla onnistunut nousemaan. Parhaimmat sijoitukset ovat 10 km perinteiseltä (4, 5 & 6).

On mielekästä todeta, että Suomella on sunnuntain kisassa kaksi ennakkosuosikkia nousemaan palkintokorokkeelle. Niskasen lisäksi matkan tuore olympiakolmonen Krista Pärmäkoski on potentiaalinen nimi aina voittoon asti. Pärmäkosken edellinen maailmancupin voitto on Salpausselän kisoista vuodelta 2018 - matkana 10 km perinteisellä.

Palkintokorokkeelle on tunkua


Frida Karlssonista odotettiin täksi kaudeksi Johaugin kovinta haastajaa. Välillä Karlsson on onnistunutkin loistamaan, mutta paikoitellen ruotsalaisen tekeminen on ollut hämmästyttävän epävarmaa. Toinen ruotsalainen Ebba Andersson esitti kohtuumenoa vielä Tour de Skillä, mutta Pekingissä näytöt jäivät melko vaisuiksi.

Venäläisillä on totuttuun tapaan kova joukkue asettaa lähtökarsinaan. Heistä kirkkaimpana tähtenä matkaan starttaa Natalia Nepryaeva, jonka Pärmäkoski tiputti Pekingissä palkintokorokkeelta kymmenyksen erolla.Myöskään Julia Stupakin ja Tatiana Sorinan nouseminen palkintokorokkeelle ei olisi täysi yllätys.

Katharina Hennig osoitti jo alkukaudesta olevansa olympiavuonna erinomaisessa kunnossa. Saksalainen on ollut hyvässä kunnossa läpi kauden ja Pekingissä hän voitti yhdessä Victoria Carlin kanssa parisprintin olympiakultaa. Hennig on vahvimmillaan nimenomaan perinteisellä hiihtotavalla. Hymyilevän saksalaisen ainoa väliaikalähdön podiumsija on kauden avauskisasta Rukalta, kun Hennig sijoittui Karlssonin ja Johaugin takana kolmanneksi.

Jonna Sundling on tällä hetkellä omassa luokassaan sprinttikisoissa. Hän on kuitenkin osoittanut olevansa vaarallinen myös pidemmillä matkoilla, kuten Pekingin olympialaisten 30 km vapaan hiihtotavan kisassa.

Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi TOP10-sijoituksia voidaan odottaa erityiesti Johanna Matintalolta ja Anne Kyllöseltä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi