Kerttu Niskanen huippuasemista Tour de Skin perinteisen kympille - nähdäänkö Val di Fiemmessä suomalaisjuhlat?


Naisten Tour de Ski jatkuu maanantaina 10 km (p) yhteislähtökilpailulla Italian Val di Fiemmessä.
Etusuora: 02.01.2022 19:43Hiihto
Kerttu Niskanen huippuasemista Tour de Skin perinteisen kympille - nähdäänkö Val di Fiemmessä suomalaisjuhlat?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tour de Ski lähenee huipennustaan, kun kiertue siirtyy Saksasta Italian puolelle Val di Fiemmeen. Maanantaina on vuorossa Tourin toiseksi viimeiset osakilpailut - yhteislähdöt perinteisellä hiihtotavalla. Kokonaiskilpailun tilanne on naisten puolella kutkuttavan jännittävä sekä suomalaisittain että muutenkin.

Venäjän Natalia Neprjajeva siirtyi Tourin kärkeen voitettuaan viimeisimmän sprinttietapin Oberstdorfissa. Kerttu Niskanen vaanii kakkosena vain reilun puolen minuutin päässä ja USA:n Jessie Diggins on kilpailun kolmantena vain neljä sekuntia Niskasesta.

Diggins joutui Oberstdorfin sprintissä Ruotsin Frida Karlssonin taklaamaksi ja karsiutui välieristä. Karlsson puolestaan hylättiin ja sai kolmen minuutin aikasakon kokonaiskilpailuun. Rangaistuksen myötä Tourille suursuosikkina starttannut Karlsson päätyi jättämään kiertueen kesken, eikä osallistu Val di Fiemmen kilpailuihin.

Maanantain kisassa on syytä olla hereillä alusti asti, sillä tarjolla on myös bonussekunteja yhden välikirimaalin muodossa. Bonussekunteja jaetaan kymmenelle parhaalle seuraavasti: 15, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1.


Naisten kokonaiskilpailun tilanne 4/6


Naiset 4/6

#UrheilijaTulos
1.Natalia Neprjajeva53.50
2.Kerttu Niskanen 🇫🇮+34
3.Jessie Diggins 🇺🇸+38
4.Tatiana Sorina+46
5.Anamarija Lampic 🇸🇮+57
6.Ebba Andersson 🇸🇪+1.14
7.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.20
8.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+1.21
9.Johanna Matintalo 🇫🇮+1.31
10.Anna Kjersti Kalvå 🇳🇴+1.39
15.Anne Kyllönen 🇫🇮+2.03


Suomalaiset mielimatkallaan


Suomalaisilla on Oberstdorfissa selkeä iskun paikka, kun vuorossa on koko nelikolle mainiotsi sopiva 10 km perinteisellä hiihtotavalla. Yhteislähtö ei toki sinänsä suomalaisia ole yleensä suosinut väliaikalähtöön verrattuna, mutta perinteisellä kun edetään, täytyy suomalaisilta odottaa kärkipään sijoituksia.

Niskasella on oiva tilaisuus nipistää Neprjajevan etumatkaa maanantaina, vaikka venäläisellekin sopii mainiosti perinteisen kymppi. Leznerheiden Kepa-showssa Niskanen kuitenkin jätti Neprjajevaa yli puoli minuuttia, joten kaiken mennessä nappiin, saattaa Niskanen olla päätösetapille lähdettäessä hyvinkin lähellä kokonaiskilpailun kärkipaikkaa. Neprjajeva viihtyy kuitenkin Val di Fiemmen yhteislähdössä. Tästä osoituksena viime vuoden kisan voitto.

Krista Pärmäkoski oli pettynyt pudottuaan niukasti Oberstdorfin sprintin välieristä. Seitsemäntenä kokonaiskisassa majaileva Pärmäkoski on kuitenkin edelleen hyvissä asemissa vain 46 sekuntia kakkosena olevaa Niskasta perässä. Maanantain nappisuorituksella Pärmäkoskella on täydet mahdollisuudet nousta tukevasti Tourin podiumtaistoon. Viime vuonna Pärmäkoski oli vastaavassa kisassa kuudes.

Oberstdorfin sprintissä ensimmäisellä maailmancupin podiumillaan säväyttänyt Johanna Matintalo täytyy nostaa maanantain kisassa jopa suosikkien joukkoon. Hurjaan vireeseen äitynyt perinteisen hiihtotavan virtuoosi uhkuu varmasti itseluottamusta maanantain kisassa. Kokonaiskilpailussa jo yhdeksänneksi noussut Matintalo osoitti jo viime vuonna viihtyvänsä Val di Fiemmessä. Hän hiihti tuolloin perinteisen kympin massakisassa upeasti viidenneksi.

Myös Anne Kyllöseltä voidaan odottaa maanantaina sijoitusta 15 kärkeen, sen verran vahvaan kuntoon A-maajoukkueesta pudonnut konkari on saanut itsensä viritettyä olympialaisten kynnyksellä. Lauantain sprintissä Kyllönen hiihti hienosti välieriin.

Viime vuoden kärkikolmikko jälleen suosikkina


Viime vuonna Val di Fiemmen yhteislähtö oli tasainen kilpailu, sillä 11 parasta mahtui tuolloin maalissa puolen minuutin sisään toisistaan. Voiton vei pitkällä loppusuoralla vahva tasatyöntäjä Neprjajeva ennen Saksan Katharina Hennigiä ja Ruotsin Ebba Anderssonia. Sama kolmikko täytyy nostaa tänäkin vuonna todennäköisimpien menestyjien joukkoon.

Neprjajeva on noussut huippuvireeseen ja etenkin perinteinen kulkee vahvasti. Hennig on ollut Tourilla ehkä hivenen vaisu verrattuna alkukauden väkivahvoihin esityksiin, mutta väläytti Oberstdorfin vapaan yhteislähdön kutossijallaan. Nyt ollaan Hennigin mielimatkalla ja olisi yllättävää, mikäli saksalainen ei taistelisi kärkisijoista.

Andersson on antanut muille tasoitusta Tourin sprinteissä jäätyään molemmissa kisoissa karsintaan. Silti väkevään iskuun virinnyt ruotsalainen on vielä täysin mukana kiertueen voittotaistelussa, sillä hänet tunnetaan yhtenä parhaan loppunousun kiipijänä. Anderssonilla on kärkeen matkaan kuitenkin vain 1.14 ja tuo ero tuskin ainakaan kasvaa merkittävästi maanantaina. Andersson pitänee perinteisen yhteislähdössä vauhtia ja on yksi kilpailun suurimpia suosikkeja. Loppukirissä ruotsalainen ei kuitenkaan tahdo pärjätä.

Digginsillä kohtalon kisa, nousevatko norjalaiset?


Jessie Diggins pyrkii säilyttämään iskuasemat päätösetappia ajatellen. Oberstdorfin sprintissä vääryyttä kokenut hallitseva Tourin voittaja menetti tukun bonussekunteja Karlssonin kiilauksen myötä ja joutuu nyt venymään äärimmillään perinteisen yhteislähdössä. Oletettavaa on, että Diggins ei pysty vastamaan aivan parhaiden vauhtiin, mutta mikäli hän saa pidettyä kokonaiskilpailun eron kärkeen alle minuutissa, voidaan puhua torjuntavoitosta. Loppunousussa Diggins on parhaimmillaan ollessaan yksi parhaista.

Perinteisen kisan kärkitaistoon on tykyllä edellä mainittujen lisäksi ainakin häijyyn iskuun noussut Venjän Tatjana Sorina. Kokonaiskilpailun nelonen on jopa Tourin voittotaistossa mukana ja perinteisen hiihto on kulkenut vahvasti.

Norjalaisnaiset ovat esiintyneet Tourilla vaisusti, sillä paras norjalainen Tiril Udnes Weng on Tourilla vasta kahdeksantena. Maanantaina ryhtiliikettä yrittävät saada etunenässä Tiril Wengin lisäksi aikaan Heidi Weng ja Anne Kjersti Kalvå, jotka onnistuessaan pystyvät perinteisellä yltämään kärkikuusikkoon.

Itävallan Teresa Stadloberia ei kannata unohtaa Val di Fiemmessä. Kokonaiskisassa heikkona sprintterinä sijalle 12 valahtanut Stadlober oli vuosi sitten Val di Fiemmen perinteisen kisassa voittotaistossa sijoittuen lopulta neljänneksi vain 6,6 sekuntia voittajalle hävinneenä. Stadlober on muutenkin viihtynyt juuri perinteisen hiihtotavan yhteislähdöissä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 10 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi