Nähdäänkö Canmoressa sunnuntaina suomalaisjuhlat? Kerttu Niskanen yksi suosikeista 20 km yhteislähdössä


Canmoren maailmancupin kolmantena peräkkäisenä kilpailupäivänä hiihdetään 20 km (p) yhteislähdöt. Naisten kilpailun yksi suurimmista suosikeista on Kerttu Niskanen.
Etusuora: 10.02.2024 23:50Hiihto
Nähdäänkö Canmoressa sunnuntaina suomalaisjuhlat? Kerttu Niskanen yksi suosikeista 20 km yhteislähdössä
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Kun naisten maailmancupia hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla, on Kerttu Niskanen aina yksi varteenotettavista voittajaehdokkaista. Mikäli kilpailut käydään korkeassa ilmanalassa, nostaa se edelleen ohuessa ilmassa viihtyvän Niskasen osakkeita.

Canmoressa hiihdetään noin 1300 m merenpinnan yläpuolella niin sanotussa välikorkeudessa, jonka pitäisi sopia Niskaselle mainiosti. Niskanen avasi Canmoren tiukan kisarupeaman varsin mukavasti vapaan 15 km (v) yhteislähdön 14:nnellä sijalla. Eroa kilpailun voittaneeseen Jessie Digginsiin kertyi siedettävät 45 sekuntia.

Sunnuntain kilpailu hiihdetään 3,3 km ladulla, joka kierretään kuusi kertaa. Ladun alussa on vapaan kisan tapaan todella pitkä, yli kilometrin mittainen nousuosuus, joka tulee kuuden hiihtokerran aikana erottamaan jyvät akanoista. Latuprofiilin pitäisi sopia Niskaselle hyvin, joten odotamme häntä ehdottamasti kilpailun voittotaistoon. Oberhofin 20 km (p) pari viikkoa sitten Niskanen oli kolmas, vaikka oli tuohon starttiin hieman flunssainen.

Ruotsin Ebba Andersson alkaa sairasteluiden jälkeen lähestyä jälleen huippukuntoa. Vapaan kisassa seitsemänneksi hiihtänyt Andersson oli tuossa kisassa hyvin aktiivinen ja vastasi pitkälti vauhdinpidosta. Se antaa viitteen siitä, että vire tuntuu hyvältä ja perinteisen kahdellakympillä Andersson kuulunee jälleen vauhdinpitäjiin ja voittajasuosikkeihin.

Saksan Katharina Hennig on tuttu nimi perinteisen kisojen tuloslistojen kärkipäässä. Samaa sopii odottaa myös sunnuntain kisassa. Perjantain vapaan kisassa Hennig oli mainiosti kymmenes selvästi heikommalla hiihtotavallaan. Hennig pystyy pitämään perinteisellä vauhtia ja viihtyy yhteislähdöissä. Oberhofin perinteisen massakisassa Hennig oli vahva kakkonen.

Itävallan Teresa Stadlober nostetaan suosikkien joukkoon. Hän on perinteisen yhteislähtöjen erikoisnainen, eikä välikorkeudessa hiihtämisestä ole itävaltalaiselle ainakaan haittaa. Vapaan kisassa Stadlober oli peräti kuudes, joten kilpailuvire on kohdillaan. Oberhofissa Stadlober oli vastaavan kisan seitsemäs.

Ruotsin Frida Karlsson on sunnuntain kisan kysymysmerkki. Oberhofissa ja Gomsissa vakuuttavia otteita esittänyt ruotsalainen oli perjantaina Canmoren vapaan kisassa yllättävän vaisu ja taipuu hyvissä ajoin sijalle 11. Mikäli kyse oli siitä, että kroppa ei ollut vielä sopeutunut korkealle tai aikaero painoi, niin on syytä odottaa, että Karlsson on iskussa taas sunnuntaina. Toisaalta voi olla, että ruotsalaisen huippuvire jäi Atlantin toiselle puolelle.

Norjalaisista nostetaan esiin erityisesti Astrid Öyre Slind. Tammikuussa sairastellut norjalainen palasi yli kuukauden maailmancup-tauon jälkeen tositoimiin Canmoressa perjantaina ja meno näytti raikkaalta. Slind taisteli kilpailun voitosta jääden lopulta loppukirissä niukasti podiumin ulkopuolelle neljänneksi. Vire näyttäisi osoittavan reilusti yläviistoon, joten jaksava norjalainen on syytä huomioida peleissä.

Perjantain kisan jopa helposti nimiinsä vienyt Jessie Diggins täytyy huomioida nykyään ajoissa myös perinteisen kisoissa. Maailmancupin johtaja jatkaa ilmiömäisessä vireessä ja on osoittanut pystyvänsä myös perinteisellä hiihtotavalla kärkivauhtiin. Oberhofissa Diggins oli kuudes ja Tour de Skillä Toblachissa perinteisen kympillä peräti kolmas.

USA:n Rosie Brennan ja Saksan Victoria Carl ovat viihtyneet kuluvalla kaudella perinteisen kisojen kärkipäässä, mutta olisiko molempien vire jo pikkaisen alaspäin? Kumpikin jäi perjantaina Canmoressa kärkikymmenikön ulkopuolelle. Carl oli toki Oberhofissa pertsalla neljäs Brennanin jäädessä kymmenenneksi.

Norjan Heidi Weng uhkui vahvaa virettä Canmoren avauskisassa yltäen peräti kolmanneksi. Norjalainen on kuitenkin tällä kaudella menestynyt selvästi paremmin vapaala hiihtotavalla, joten podiumsijan uusiminen sunnuntaina olisi kohtuullisen suuri yllätys.

Tiril Udnes Weng oli pirteä lauantain sprintissä yltäen finaaliin asti. Viime kauden maailmancpin voittaja on selkeästi nousemassa kohti huippukuntoa ja mikäli hän pystyy sunnuntaina jatkemaan nousuvirettään, saattaa TU Weng hätyytellä kärkipään sijoituksia.

Ruotsin Linn Svahn on perinteisen massakisoissa pystynyt jopa voittamaan, mutta Canmoren tiukka maasto asettaa haasteita ihan kärkipään sijoitusta ajatellen. Toki perjantain vapaan hiihto oli mainio, sillä Svahn oli 10:s jääden Digginsille vain 15 sekuntia. Oberhofissa perinteisen massakisassa Svahn oli viides.

Suomalaisista Niskasen lisäksi hyvää panosta odotetaan nousuvireiseltä Johanna Matintalolta. Hän ylsi perjantaina sijalle 22 selvästi heikommalla hiihtotavallaan, joten perinteisen kisasta sopii odottaa jopa sijoitusta kymmenen joukkoon. Oberhofissa Matintalo oli vastaavalla matkalla 13:s.

Katso kohteet ja kertoimet

Katso myös: Veikkauksen Hiihto-studio ruotii Canmoren kisat
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi