Therese Johaug on naisten kahdenkympin ainoa suosikki. Ruotsalaisten poissaolo voi avata suomalaisille mahdollisuuden taistella palkintosijoista.
Davosin kisat maastohiihdon
maailmancupissa huipentuvat myös naisilla perinteisen 20 kilometrin väliaikalähtökilpailuun, josta on tulossa todella hurja kilpailu, jossa jaksavat urheilijat tulevat olemaan vahvoilla. Davosissa on latuverkostoja uusittu ja tällä kertaa edessä on jokaisella kierroksella kaksi armotonta työpätkää.
Kun myös kelistä on tulossa todella hidas, on työrukkasille ladulla tarvetta. Davosin korkea ilmanalakaan ei naisten urakkaa helpota, joten maalialueella tullaan sunnuntaina näkemään jopa poikkeuksellisen voipuneita urheilijoita. Toisin sanoen kisa tulee tarjoamaan kestävyysurheiluviihdettä parhaasta päästä.
Jos kisassa yhdistyvät raju latu, korkea ilmanala sekä haastavat hitaat olosuhteet, ei kenellekään hiihtoa seuraavalle liene kovin vaikeaa päätellä, kenellä naisurheilijoista se kaikkein parhaiten sopii. Paluun huipulle viimeistään Lillehammerissa tehnyt
Therese Johaug on fysiologisilta ominaisuuksiltaan ehkä kaikkein ylivoimaisimmillaan juuri sellaisissa olosuhteissa, joita Davosissa urheilijoille tarjotaan.
Näin ollen kisassa ei todennäköisesti nähdä kovinkaan suurta voittotaistoa, vaan Johaug nakuttelee ensimmäisestä väliajasta lähtien sellaisia aikoja, joihin kenelläkään ei ole mitään mahdollisuuksia vastata. Kärjen osalta olennainen kysymys ei siis luultavasti ole, voittaako Johaug, vaan kuinka kylmäävän eron hän repii kisan kakkoseen.
Oikeastaan ainoastaan Norjan huoltojoukkojen täydellinen epäonnistuminen voisi pudottaa Johaugin pois ykköspaikalta. Lisäksi tämän huoltomokan pitäisi todellakin olla massiivinen, sillä Johaug pystynee Davosin oloissa paikkaamaan varsin suurenkin tappion suksella puhtaalla fyysisellä dominanssilla.
Kun Ruotsin huipuista sekä
Frida Karlsson että
Ebba Andersson ovat valinneet Davosin sijaan harjoittelun kotimaastoissa, voi myös suomalaiskaksikolla
Kerttu Niskanen -
Krista Pärmäkoski olla kauden parhaat mahdollisuudet murtautua kolmen joukkoon. Molemmille hiihtotapa sekä kisamuoto tunnetusti sopivat - Edellisellä kerralla kun tämä matka maailmancupissa hiihdettiin oli Pärmäkoski ykkönen ja Niskanen kolmas.
Kaksikosta Pärmäkoski on alkukauden kansallisten kisojen signaaleista poiketen ollut hieman edellä. Saattaa kuitenkin olla, että Davosissa osat kääntyvät jälleen viime vuosilta tutumpiin asemiin, jos Niskanen on kisojen kautta päässyt taas edelliskausien tapaan lähemmäs omaa huippuvirettään.
Viime vuoden Tour de Skillä Davosissa kahdenkympin takaa-ajon voittanut Niskanen on yleensä parhaimmillaan korkeassa ilmanalassa, joten Davosin pitäisi sopia hänelle paremmin kuin hyvin. Myös pitkän hiihdettävät työpätkät, joita Davosin maastot paljon tarjoavat, ovat Niskasen ominta osaamisaluetta.
Koska paperilla Davosin kisan pitäisi olla kuin Niskasta varten suunniteltu, olisikin se todella huolestuttava merkki, jos hän vielä kolmantenakin maailmancupin viikonloppuna jäisi kauas maailman kärjen vauhdista. Siksi pitäisikin toivoa, että viime vuosina maailman parhaana perinteisen hiihtäjänä tunnetuksi tullut vieremäläinen saisi sunnuntaina sellaisen suorituksen, joka antaisi hänelle luottamusta rakentaa kuntoaan kohti Trondheimin MM-kisoissa odottavaa perinteisen kymppiä.
Vaikka Karlsson ja Andersson kisasta puuttuvatkin, on suomalaisten palkintosijojen tiellä kuitenkin useampi kova hiihtäjä. Norjalaisista Johaugin lisäksi myös kypsemmällä iällä maailman huipulle noussut
Astrid Öyre Slind sekä Johaugin paluun inspiroimana takaisin vanhalle huipputasolleen noussut
Heidi Weng ovat sunnuntainakin sellaisia urheilijoita, joiden voittaminen vaatii todella kovan tason suoritusta.
Norjalaisten lisäksi saksalaiskaksikko
Victoria Carl -
Katharina Hennig on myös tuttuun tyyliin perinteisen väliaikakisoissa todella iskukykyinen duo. Heistä Carl ei vielä ole näyttänyt normaalimatkoilla aivan vastaavia otteita kuin viime vuonna, mutta häntäkään ei voi laskea ulos ennakkospekulaatioista.
Ruotsalaisten mainetta kisassa yllä pitää parisprintti- ja sprinttipäivien kuningatar
Jonna Sundling. Vaikka perinteisen kaksikymppiä hitaassa kelissä raskaalla ladulla ja korkeassa ilmanalassa ei ennakkoon Sundlingin ominaisuuksia puollakaan, ei hänen kykyjään distanssimatkoilla kannata aliarvioida. Etenkään silloin, kun hän on niin terävässä kunnossa kuin tällä hetkellä.
Korkealla hiihdettäessä myös Itävallan
Teresa Stadlober on aina mainittava. Vaikka Pekingin skiathlonissa olympiamitalin Kerttu Niskasen edestä vienyt toisen polven itävaltalaishiihtäjä ei vielä tällä kaudella ole juhlinut, ei palkintosija Davosin väliaikalähdössä olisi mikään yllätys.
Katso kohteet ja kertoimet