Juhliiko saksalaisnainen maastohiihdon maailmancupissa ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun 2009? Mihin riittää Pärmäkosken ja Niskasen vauhti?


Perjantain vapaan kisassa niukasti kakkoseksi jäänyt Katharina Hennig on yksi suurimmista suosikeista sunnuntain yhteislähtökilpailuun. Krista Pärmäkoskelta ja Kerttu Niskaselta toivotaan hiihtoja, jotka pelastaisivat suomalaisittain mollivoittoisesti sujuneen Lillehammerin viikonlopun.
Veijo Vaakanainen: 03.12.2022 18:22Hiihto
Juhliiko saksalaisnainen maastohiihdon maailmancupissa ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun 2009? Mihin riittää Pärmäkosken ja Niskasen vauhti?Veikkaus
Katharina Hennig. Granada, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Naisten 20 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupin kolmipäiväinen rupeama Lillehammerissa päättyy sunnuntaina 20 kilometrin yhteislähtökilpailuihin, jotka kilpaillaan perinteisellä hiihtotavalla. Naisten kisa on suomalaisnäkökulmasta viikonlopun odotetuin.

Naisten yhteislähtöä on erittäin mielenkiintoista seurata myös siksi, että nyt nähdään ensimmäiset merkit siitä, millaisiksi massalähtöinä hiihdettävät startit muodostuvat Therese Johaugin lopettamisen jälkeen. Aiemmin oli tiedossa, että kisoissa lähdetään paukusta täysiä, ja norjalaista lukuun ottamatta jokainen joutuu hiihtämään rajoitinta vasten heti ensikilometristä lähtien.

Kun Johaug on poissa, ei kisoissa välttämättä nähdä samanlaista vauhtihurjastelua. Lillehammerin varsin loivapiirteisellä radalla tämä voi tarkoittaa jopa sitä, että varsin suuri joukko hiihtäjiä pysyy yhdessä varsin pitkään. Toki naisille pitkä 20 kilometrin matka tekee varmasti tehtävänsä ja harventaa joukkoa.

Suomalaisnäkökulmasta voisi olettaa, että ainakin Krista Pärmäkoskelle yhteislähtöjen mahdollisesti muuttunut luonne sopii. Yleensä rauhallisesti kilpailuun starttaava Pärmäkoski joutui Johaugin valtakaudella lähtemään matkaan liian kovaa, mikä tuhosi usein hänen menestysmahdollisuutensa. Nyt voi hyvinkin olla, että Pärmäkoskikin voi alkumatkasta käynnistellä rauhassa konettaan.

Kerttu Niskasen näkökulmasta Johaugin puuttuminen saattaisi puolestaan tarkoittaa sitä, että hänelle voisi olla tarjolla vauhdinpitäjän ja joukon harventajan rooli. Vielä alkukaudesta Niskanen ei aivan siinä kunnossa vielä ole, että häntä voisi odottaa vetojuhdaksi, mutta Planican MM-kisoissa hän voi kolmellakympillä olla hyvinkin ahkerasti vetopuuhissa.

Sunnuntaisessa Lillehammerin kilpailussa kaksikolta Pärmäkoski-Niskanen odotetaan paljon parempaa tekemistä, kuin suomalaisilta on nähty kahtena edellisenä päivänä. Huippukunnossa 20 kilometrin perinteisellä he voivat osallistua jopa voittotaistoon, mutta todennäköisempi lopputulos on sijoilla 4-8.

Yksi suurimmista ennakkosuosikeista kilpailuun on Saksan Katharina Hennig. Perjantaina saksalainen oli hänelle aiemmin heikommin sujuneella vapaalla hiihtotavalla todella lähellä voittoa, minkä perusteella häneltä voidaan odottaa vahvaa suorittamista sunnuntain kisassa. Mikäli Hennig voiton ottaisi, päättäisi hän saksalaisnaisten yli 13 vuoden voitottoman kauden maailmancupissa.

Hennig kuuluu niihin hiihtäjiin, joiden voisi odottaa olevan aktiivinen kilpailun kuluessa. Loppukiritaistoon mentäessä hän ei luultavasti kuulu vahvimpiin suosikkeihin, joten hänen on tehtävä omat ratkaisunsa matkan aikana.

Sama pätee myös Ruotsin Ebba Anderssoniin. Sprinttiominaisuuksiltaan varsin heiveröinen ruotsalainen on monta kertaa kokenut massalähdöissä hänen maanmiehensä Anders Södergrenin kohtalon, eli hän on tehnyt töitä ja lopussa kirivoimaisemmat urheilijat keräävät hedelmät. Anderssoninkin on voittoon pystyäkseen pudotettava kaikki vastustajansa matkalla.

Ruotsin toinen tähtihiihtäjä Frida Karlsson voi luottaa loppukiriinsä astetta enemmän, mutta silti myös hänet nähtäneen myös matkan aikana vetopuuhissa. Yleensä jopa yltiöpäisesti matkaan lähtevä ruotsalainen ei kaihda vauhdinpitoa, mutta joskus liiallinen innokkuus matkan aikana vaikuttaa negatiivisesti hänen loppusijoitukseensa.

Jos suurempi joukko hiihtäjiä pysyy mukana loppukiritaistoon asti, on Norjan Heidi Weng yksi potentiaalisimmista voittajakandidaateista. Vaikka Weng mielletään enemmän vapaan hiihtäjäksi, on hän perinteisen yhteislähdöissä myös parhaimmillaan raudanluja ja hänen tasatyöntönsä loppusuoralla täyttä dynamiittia.

Norjalaisista kärkitaistoon voidaan odottaa ainakin jo kahdesti erittäin niukasti palkintosijojen ulkopuolelle jäänyttä Norjan Anne Kjersti Kalvåta. Kauden nousija on myös kohtuullinen sprintteri, joten loppukiritaistossakin hän voi olla vahva.

Sama pätee myös maailmancupin johtopaikalla paistattelevaan Tiril Udnes Wengiin. Jos matkavauhti on liian rauhallista, tulee monille lopussa todella kova kiire Udnes Wengin kanssa. Hänet pitää muiden pudottaa vauhdista jo matkan aikana.

Mikäli kärkitaistoon nouse joku Hennigin, suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten lisäksi, olisi se erittäin suuri yllätys. Toki Teresa Stadloberin hiihto oli jo perjantaina hieman parempaa kuin Rukalla ja Jessie Diggins voi yllättää, jos kisasta tulee letkajenkkaa, mutta erittäin epätodennäköistä se olisi.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi