Nähdäänkö lauantaina Salppurilla Kerttu-show?


Kerttu Niskanen on perinteisen 20 kilometrin väliaikalähdön suurin voittajasuosikki.
Veijo Vaakanainen: 01.03.2024 19:28Hiihto
Nähdäänkö lauantaina Salppurilla Kerttu-show?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 20 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Lauantaina maastohiihdon maailmancupin kisoissa Salpausselällä on tarjolla erittäin paljon suomalaisjännitystä, kun ohjelmassa on naisten 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailu. Kerttu Niskaselle kotiyleisön edessä kelpaa ainoastaan voitto.

Pari viikkoa sitten Canmoressa hiihdetyssä 20 kilometrin yhteislähtökilpailussa Niskanen grillasi vastustajiaan hurjasti ja saikin karistettua vauhdistaan kaikki muut, paitsi lopussa terävämmäksi osoittautuneen Ruotsin Frida Karlssonin. Tuolloin kisan jälkeen Niskanen puhui jo kaihoisaan sävyyn Lahdessa odottavasta väliaikakisasta.

Lauantaina Niskanen pääseekin vihdoin irti matkalla, joka oli jo ennen kautta hänelle yksi koko tiukan kisakauden tärkeimmistä yksittäisistä kisoista. Tiukasta panostuksesta lauantain kilpailuun kertoo myös se, että hän päätti jättää kotikisoissa perinteisen parisprintin kokonaan hiihtämättä ja tähdätä kaikki paukut lauantaille.

Suurimman haasteen Niskaselle lauantainakin antaa todennäköisesti kevättalvella perinteisen normaalimatkoilla vahvimmassa iskussa ollut Frida Karlsson. Molemmat 20 kilometrin yhteislähdöt vuoden 2024 puolella voittanut ruotsalainen on ollut ehkä koko tähänastisen uransa kovimmassa kunnossa, joten myös väliaikamuotoisessa kilpailussa hän on todella vaikea voitettava.

Ruotsalaisista myös murskaavaa ylivoimaa Minneapolisin vapaan kympillä esittänyt Jonna Sundling on huomioitava kovana haastavana. Lahden rata on täysin toisinlainen kuin Minneapolisissa hiihdetty ja matkakin on tuplasti pidempi, mutta toisaalta Sundling alkaa selvästi lähestyä samaa kuntoa, jossa hän oli Pekingin talviolympialaisten jälkeen. Tuolloin ruotsalainen oli potentiaalinen palkintokorokehiihtäjä jokaisessa startissa.

Kolmantena ruotsalaisena on mainittava Ebba Andersson, joka on hitaasti mutta varmasti parantanut suorituksiaan Tour de Skin pilanneen sairauden jälkeen. Canmoren yhteislähdössä Andersson oli jo viides, joten palkintosija lauantaina ei olisi yllätys.

Yhdysvaltain Rosie Brennan oli alkukaudesta ja Tour de Skin aikaan Niskasen kovin haastaja perinteisen kisoissa. Viimeaikaisten näyttöjen perusteella Brennanin aivan terävin vire kuitenkin vaikuttaisi olevan jo takana. Siltikin hänet on mainittava jokaisessa perinteisen kisassa mahdollisena menestyjänä.

Sama pätee myös Saksan Katharina Hennigiin, jolle kuluva kausi on ollut aavistuksen edellistä vaisumpi. Tästä huolimatta hänen potentiaalinsa perinteisellä hiihtotavalla on niin kova, ettei nousu voitto- tai palkintosijataistoon lauantaina olisi yllätys.

Hennigin maannainen Victoria Carl oli joulukuun suuri komeetta, joka vielä Tourin alussakin vaikutti tehneen lopullisen läpimurtonsa terävimmälle huipulle. Vuoden 2024 puolellakaan Carlin suoritukset eivät olleet huonoja, mutta palkintosijoilla vaadittava loistokkuus hänen tekemisestään on puuttunut.

Norjalaisten kausi naisten puolella on kokonaisuutena ollut surkea ja alavire jatkunee myös Lahdessa, kun kaksi vahvaa nimeä Astrid Öyre Slind ja Anne-Kjersti Kalvå ovat jälleen sairaana. Kauden ainoa valopilkku Heidi Weng on siis tälläkin kertaa maan ainoa toivo. Tosin Wengille yhteislähtö olisi sopinut paljon väliaikakisaa paremmin.

Kerttu Niskasen lisäksi myös Krista Pärmäkoskelta ja Johanna Matintalolta voidaan odottaa lauantaina hyvää tulosta. Pärmäkoski osoitti selvää nousukuntoa Kuopion Suomen Cupissa ja Matintalo puolestaan hiihti Canmoren kahdenkympin kisassa hienosti seitsemänneksi. Molemmille top 10 on lauantaina vähimmäistavoite.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi