Päättyykö naisten maailmancup-kausi Salpausselällä Kerttu Niskasen juhliin?


Naisten maailmancup-kausi 2022-2023 huipentuu sunnuntaina Lahdessa 20 km (p) yhteislähtökilpailuun. Suomen Kerttu Niskanen on yksi kilpailun suosikeista.
Etusuora: 25.03.2023 19:11Hiihto
Päättyykö naisten maailmancup-kausi Salpausselällä Kerttu Niskasen juhliin?
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 20 km (p) kilpailuu käynnistyy sunnuntaina klo 12.00

Viimeistä viedään maailmancup-kauden 2022-2023 osalta sunnuntaina, kun Lahden Salpausselän kisoissa hiihdetään naisten kauden 31:s henkilökohtainen osakilpailu.

Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto on jo ratkennut Norjan Tiril Udnes Wengin eduksi. Kakkossijan vie USA:n Jessie Diggins, joskin Kerttu Niskasella on vielä ohuen ohuet teoreettiset mahdollisuudet ohittaa yhdysvaltalainen. Eroa kaksikolla on kuitenkin 99 pistettä, joten Niskasen pitäisi voittaa sunnuntaina ja Digginsin jäädä sijalle 50.

Tiukempi taisto Niskasen ja Digginsin välillä käydään normaalimatkojen cupin voitosta, jota Niskanen johtaa 22 pisteen erolla ennen jenkkihiihtäjää. Mikäli Diggins onnistuisi voittamaan sunnuntaina, riittää Niskaselle kilpailun viides sija distanssicupin voiton varmistamiseen. Perinteisen kisassa Niskasella on etulyöntiasema yhdysvaltalaiseen nähden. Viimeisin perinteisen kisa Falunissa päättyi Niskasen ylivoimaiseen voittoon, Digginsin ollessa mainiosti neljäs.

Katso kohteet ja kertoimet


Niskanen menestyy yleensä paremmin väliaikalähdöissä kuin yhteislähdöissä, mutta kotiyleisön hurratessa Niskanen on takuulla menopäällä sunnuntain kisassa. Töitä Niskasen täytyy tuttuun tapaan tehdä matkan aikana, mikäli haluaa taistella kilpailun voitosta.

Falunin kympin kakkonen Katharina Hennig ja kolmonen Anne Kjersti Kalvå ovat takuuvarmoja perinteisen menijöitä ja kuuluvat Lahdessakin kuumimpiin suosikkeihin. Hennig on ollut parhaimmillaan 10 km matkoilla, kun taas Kalvålle maistuu pidemmätkin matkat, kuten Planican MM-kisojen 30 km (p) hopeasija kertoo.

Mainitusta kolmikosta yksikään ei ole varsinainen sprinttitykki, joten mikäli loppuratkaisut jäävät stadionille, saattaa voittaja hyvinkin löytyä muiden hiihtäjien joukosta.

Maailmancupin ykkösnainen Tiril Weng viihtyy yhteislähdöissä ja omaa hyvänä sprintterinä vahvan loppukirin. Lauantaisessa Salppurin sprintissä Weng oli mainiosti kolmas, joten kunto kestää pitkän kauden loppuvaiheissakin.

Ruotsin distanssikaksikko Ebba Andersson-Frida Karlsson putsasi pöydän Planican MM-kisoissa, mutta on sairastellut sen jälkeen. Andersson hiihti Lahdessa perjantain parisprintissä, mutta ei loistanut. Karlsson ei yltänyt puolestaan sprintissä puolivälierästään jatkoon. Kaksikon kunto on siis pienoinen mysteeri kauden päätöskisassa.

Normaalina ollessaan kaksikko kantaisi sunnuntaina suosikkien paineet. Andersson oli Planican kolmella kympillä täysin ylivoimainen ja jätti haastajansa suoraan vetoon kuin seisomaan. Myös Karlsson pystyy parhaimmillaan ollessaan hurjaan vauhdinpitoon. Nähtäväksi jää, mikä on hurjan kaksikon vire kauden päätöskisassa.

Kolmas kiinnostava ruotsalaisnimi sunnuntain kisassa on Jonna Sundling, joka on urakoinut Salppurilla on voiton perjantain parikisasta ja kakkossijan lauantain sprintistä. Perinteisen yhteislähdöt sopivat Sundlingille, eikä top3-sijoitus 20 km kilpailussa olisi mikään jättipaukku. Falunissa Sundling oli kympin väliaikalähdössä peräti viides.

Huomioitavaa lauantain sprintissä oli se, että ruotsalaisilla oli erittäin luistavat sukset. Mikäli sama jatkuu sunnuntaina, nousee etenkin Sundlingin osakkeet.

Norjan pitkien matkojen spesialisti Astrid Öyre Slind huomioidaan myös sunnuntain kisassa. FIS:n kilpailuja ja Ski Classics -sarjan maratonkisojen urakoinut norjalainen jaksaa mennä ja mikäli vahva tasatyöntäjä pysyy kärkiporukassa stadionalueelle asti, on hän yksi parhaista kirinaisista loppusuoralla.

Muista norjalaisista Heidi Weng ja Ingvild Flugstad Östberg ovat olleet epävireisiä ja yltäminen voittotaistoon Lahdessa yllättäisi. Wengin tunnelin päässä tosin näkyy hieman valoa Falunin seiskasijan myötä.

Norjan 21-vuotias Margrethe Bergane sen sijaan on säväyttänyt kevään kisoissa. Holmenkollenin viiden kympin kutonen jaksaa painaa ja tuntuu viihtyvän yhteislähdöissä. Falunin perinteisen kympillä hän oli 11:s.

USA:n Rosie Brennan tuntuu menestyvän nykyään selvästi paremmin perinteisellä, kun hän aiemmin loisti nimen omaan vapaan kisoissa. Planican kolmen kympin vitonen on takonut perinteisen kisoissa takuuvarmasti kärkipään sijoituksia läpi kauden. Falunissa hän oli kympillä kuudes. Sitkeä jenkki taistelee Lahdessakin todennäköisesti kärkipään sijoista.

Katso kohteet ja kertoimet

Krista Pärmäkoski palasi lauantaina kilpailuihin Salppurin sprintissä. Hiihto näytti koronan sairastamisen jälkeen erähiihdossa vaisulta ja sen perusteella menestys yllättäisi Pärmäkoskelle normaalisti hyvin sopivalla 20 km (p) matkalla.

Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen eivät ole loppukaudella yltäneet huippusuorituksiin, joten Niskasen jälkeen mielenkiintoisin suomalaisnimi sunnuntain kisassa on kentis Eveliina Piippo. Yleensä vapaan kisoissa loistava Piippo on huippukuntoon noustuaan tehnyt hyviä suorituksia myös perinteisellä, kuten MM-kisojen skiathlonissa nähtiin. Falunin kympillä hän oli toiseksi parhaana suomalaisena kahdestoista.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi