Pystyvätkö Krista Pärmäkoski ja norjalaiset uhkaamaan kärjestä starttaavaa Frida Karlssonia naisten takaa-ajossa?


Ruotsin hiihtotähti pyrkii kaikin keinoin pitämään takaa lähtevät haastajansa takanaan. Krista Pärmäkoski tehnee yhteistyötä norjalaisten Anne Kjersti Kalvån ja Tiril Udnes Wengin kanssa.
Veijo Vaakanainen: 03.01.2023 18:20Hiihto
Pystyvätkö Krista Pärmäkoski ja norjalaiset uhkaamaan kärjestä starttaavaa Frida Karlssonia naisten takaa-ajossa?
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski
Naisten 20 km (v) takaa-ajo, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Tour de Ski -kiertueen neljäntenä etappina hiihdetään kisan ensimmäinen vapaan hiihtotavan normaalimatka, kun Saksan Oberstdorfissa hiihdetään naisten 20 kilometrin takaa-ajokisa. Kyseessä on myös naisten puolella kiertueen historian toistaiseksi pisin yksittäinen etappi.

Suomalaisnäkökulmasta lähtöasetelmat kilpailuun ovat kutkuttavat. Tiistain perinteisen kympillä ainoastaan Ruotsin Frida Karlsson pystyi päihittämään Krista Pärmäkosken, joten suomalainen pääsee liikkeelle numerolla kaksi. Ennakkoon Pärmäkoskella pitäisi olla siis erinomaiset mahdollisuudet taistella podiumsijasta myös keskiviikkona.

Pärmäkoski voitti tiukassa sekuntitaistossa norjalaiskaksikon Tiril Udnes Weng ja Anne Kjersti Kalvå, joista Pärmäkoski saanee matkaseuraa keskiviikon kilpailuun. Kolmikko lähtenee kilpailuun vuorovedolla tavoitteenaan pienentää eroa kärjestä lähtevään Karlssoniin sekä estää takaa lähtevien yritykset saavuttaa heidät.

Keskiviikkona ei kilpailla pelkästään sijoituksista, vaan myös takaa-ajon osuusajat ovat normaalia merkityksellisemmät. Tour de Skin kokonaiskilpailuun ei nimittäin huomioida kisan lopputuloksia, vaan takaa-ajon erilliset osuusajat. Tästä johtuen naisten kisassa ei nähtäne taktikointia, vaan jokainen hiihtäjä pyrkii hiihtämään mahdollisimman hyvän osuusajan.

Kärjestä matkaan lähtevä Karlsson ei varmasti jää odottelemaan ketään, vaan lähtee tuttuun tyyliinsä paukusta täysillä tavoitteenaan hiihtää soolohiihtona ylivoimaiseen voittoon. Hänellä on myös keskiviikkona mahdollisuus ottaa erittäin vahva kiinnitys kokonaistourin voittoon, jos hän pystyy esittämään samanlaisen hurjan näytöksen, jollaiseen hän pystyi samalla matkalla kauden avausviikonloppuna Rukalla.

Jotta Tourin kokonaiskilpailussa säilyisi jännitys, olisikin toivottavaa, että kolmikko Pärmäkoski, Weng ja Kalvå pystyisivät pitämään yhdessä sellaista vauhtia, että he pystyisivät pitämään eron Karlssoniin vähintään suurinpiirtein samana. Tällöin etenkin norjalaisilla säilyisivät vielä erinomaiset mahdollisuudet haastaa Karlsson kokonaiskisassa.

Pärmäkoskenkin kannalta olisi toivottavaa, että hän pystyisi yhdessä norjalaisten kanssa hiihtämään mahdollisimman kovan osuusajan, eikä takaa tuleva letka todennäköisesti Heidi Wengin vetämänä ottaisi sijoilta 2-4 starttaavaa kolmikkoa kiinni. Val Müstairin heikon takaa-ajon jälkeen Pärmäkosken pitää pystyä jokaisessa kisassa huippusuoritukseen, jotta mahdollisuudet Tour de Skin kärkitaistoon säilyisivät.

Sijalta viisi starttaava Kerttu Niskanen puolestaan toivoo, että Heidi Weng olisi niin hurjassa lyönnissä, että hän voisi vetää Niskasen mukaan palkintokoroketaistoon. Tiistain odotuksia heikomman perinteisen kisan jälkeen hän on kokonaistuloksissa neljäntenä parikymmentä sekuntia norjalaisten Wengin ja Kalvån perässä. Jos Niskanen saisi heidät keskiviikkona kiinni, olisivat he sen jälkeen tasoissa kokonaispisteissä.

Ennakkoon ajatellen Niskasen olisi kuitenkin pitänyt olla ennen Oberstdorfin takaa-ajoa Tourin kärjessä eikä takaa-ajajana. Vapaan kaksikymppiä ei kuulu viime talven kaksinkertaisen olympiamitalistin bravuureihin etenkään jäisellä ja kovalla alustalla. Pahimmassa tapauksessa keskiviikon kisasta tulee Niskaselle pitkä ja tuskainen koettelemus, jonka jälkeen hän voi hylätä haaveensa Tour de Skin kärkisijoista.

Jo mainitun Heidi Wengin lisäksi keskiviikon kisa on iskun paikka myös sijalta seitsemän starttaavalle Teresa Stadloberille, joka alkaa vähitellen vertyä tähänkin kauteen sekä yhdentenätoista ladulle säntäävälle Rosie Brennanille. He voivat vahvoilla hiihdoilla tehdä hyvän nousun Tour de Skin kokonaistilanteessa.

Jokerikortti takaa-ajoon on sijalta kahdeksan starttaava Silje Theodorsen. Hän oli vastaavalla matkalla Rukalla kauden alussa erittäin hyvä. Norjan kakkoskaartiin yleensä kuuluva Theodorsen tarvitsee vahvoja näyttöjä, jos hän mielii taistella paikasta maan MM-kisajoukkueeseen.

Keskiviikon takaa-ajo on myös viimeinen oljenkorsi Yhdysvaltain Jessie Digginsille nousta edes jonkinlaisille sijoille Tour de Skin kokonaistaistossa. Vapaan sprintin katastrofin ja perinteisen kisojen odotuksiakin vaisumpien otteiden jälkeen yhdysvaltalaisen on tehtävä hänelle mieluisemmalla vapaalla hiihtotavalla ehkä koko uransa kovin hiihto ja oltava osuusajoissa ylivoimainen.

Suomalaisista kohtuullisista lähtöasetelmista matkaan lähtevät myös Anne Kyllönen ja Jasmi Joensuu. Heille kummallekaan vapaan kaksikymppiä ei kuitenkaan lukeudu mielimatkoihin. On varsin todennäköistä, että kummankin tie tuloslistalla vie varsin paljon alaspäin.Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (v) takaa-ajo, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi