Kruunaako Jessie Diggins maailmancupkautensa voittoon? Jatkuuko suomalaisnaisten vahva meno Falunin 20 km (v) kisassa


Naisten maailmancup huipentuu sunnuntaina Falunissa 20 km (v) yhteislähtökilpailuun.
Etusuora: 16.03.2024 20:45Hiihto
Kruunaako Jessie Diggins maailmancupkautensa voittoon? Jatkuuko suomalaisnaisten vahva meno Falunin 20 km (v) kisassa
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 20 km (v) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten hiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun voitto näyttää ratkenneen lauantaina, sillä USA:n Jessie Diggins onnistui päihittämään reilusti kympin perinteisen kisassa pahimman uhkaajansa Ruotsin Linn Svahnin. Svahn oli hiipynyt kokonaispisteissä jo aivan lähituntumaan, mutta lauantain jälkeen piste-ero kasvoi 75 pisteeseen. Tuota eroa Diggins ei menetä ilman suurta haveria.


Kilpailun suosikit


Lauantain viidennen sijan perusteella Diggins näyttää löytäneen taas hyvän vireen ja on sen myötä yksi suurimpia suosikkeja hänelle hyvin sopivassa 20 km (v) kilpailussa. Toinen vapaan kisojen kestomenestyjä on Ruotsin Frida Karlsson. Karlsson on ollut keväällä hurjassa iskussa, mutta lauantain perinteisen kympin kisassa meno oli vaisua. Perjantain sprinttikin jätti toivomisen varaa.

Kauden loppupuoliskolla hirmuiskun löytänyt Karlsson marssi Holmenkollenin 50 km (p) kilpailussa murskavoittoon. Hän on loistava yhteislähtöhiihtäjä, eikä moiti pidempiä kilpailumatkoja. Maisema vaihtuu sekä vapaalla että perinteisellä ja kun ladun varressa tulee vielä kannustusta kotiyleisöltä, on helppo ennustaa Karlssonin voittoa sunnuntain kisasta. Viikonlopun heikot esitykset luovat kysymysmerkkejä Karlssonin vireen ylle, mutta hänet täyty joka tapauksessa laskea mahdollisiin menestyjiin.

Jonna Sundling on karistanut harteillaan jo kauan sitten pelkän sprintterin maineen ja on ollut keväällä väkevässä vireessä sprintin lisäksi myös käytännössä kakilla normaalimatkoilla. Minneapolisissa Sundling huuhtoi kultaa 10 km (v) kilpailussa ennen Karlssonia ja kotiyleisön suosikkia Digginsiä. Holmenkolleniltakin tuloksena oli maanmainio kutossija.

Sundling on erittäin nopea hiihtäjä ja pystyy pitämään kovaa tempo yllä pitkiä aikoja. Mikäli Sundlingia ei onnistuta pudottamaan kyydistä riittävän aikaisin, pystyy Sundling todennäköisesti nitistämään kilpakumppaninsa loppukirissä. Kaksi vuotta sitten Sundling oli Falunin 10 km (v) väliaikalähtökisassa peräti toinen ylivoimaisen Therese Johaugin jälkeen, joten menestysminen Falunissa on tuttua kauraa myös distanssikisoissa.

Falunin kisaviikonlopusta Sundlingin on jo napsinut pronssisijat sprintistä ja perinteisen kympiltä.

Kauden päätöskisassa ruotsalaisista kannattaa huomioida myös kokokonaiscupin kakkonen Svahn sekä Holmenkollenin kakkonen Ebba Andersson. Svahn viihtyy yhteislähdöissä ja osoitti Minneapolisin vapaan väliaikalähdön nelossijallaan kuuluvansa maailman eliittiin tällä hetkellä kaikissa kilpailumuodoissa. Falunin perjantain sprintissä Svahn oli kakkonen, mutta jäi kympillä sijalle 18. Painaako pitkä jo uurastaneen Svahnin jaloissa?

Anderssonin vire on heitellyt kauden mittaan, eikä totutun varmaa suorittamista kisasta toiseen ole nähty tällä kaudella. Kollenin kakkossija kertaa kuitenkin vahvasta iskukyvystä, eikä kärkitaistoon yltäminen Falunin jyrkissä nousuissa yllättäisi millään muotoa. Lauantain pertsan kympillä Andersson oli asiallisesti kahdeksas.


Tiukimmat haastajat


Itävallan Teresa Stablober on vakiokasvo yhteislähtöjen tuloslistan kärkipäässä. Molemmat hiihtotavat taitava itävaltalainen oli Holmenkollenilla neljäs, eikä jäänyt kakkossijastakaan kuin kuusi sekuntia. Kauden yhteislähdöt ovat poikineet sijat 4, 6, 6, 17, 7, 13, 5 ja 23, joten Stadloberin voi odottaa taistelevan jälleen kerran massakisan kärkisijoista.

Jyrkkäpiirteisissä latuprofiileissä viihtyvä Stadlober ei tahdo pärjätä loppukireissä, joten se on ollut selkeä este podiumille kipuamiseen. Lauantain kympin upea nelossija antoi osviittaa, että itävaltalaiselta sopii odottaa osallistumista podiumtaistoon myös sunnuntaina.

Vapaan kilpailuissa täytyy aina nostaa esiin Ranskan Delphine Claudel. Canmoren kisan kakkonen on ollut viime kisoissa epävireessä, mutta mikäli vire on kohdillaan sunnuntaina, pystyy vapaan yhteislähdöissä kotonaan oleva ranskatar taistelemaan kärkisijoista. Claudel viihtyy jyrkissä nousuissa, joten Falunin pitäisi sopia ranskalaiselle hyvin.

Toinen vapaan hiihtotavan ranskalaisspesialisti Flora Dolci kannattaa myös huomioida peleissä. Canmoren 5:s, Minneapolisin 7:s ja Östersundin 4:s sija ovat kovin vapaan näyttöjä tämän kauden maailmancupista. Dolci hiihti Minneapolisin maailmancupin jälkeen USA:ssa 50 km yhteislähtökilpailun, jossa oli toinen taisteltuaan Digginsin kanssa kisan voitosta.

Norjan Astrid Öyre Slind oli Canmoressa edellisen vapaan yhteislähtökisan neljäs ja on tyrkyllä kärkisjoille myös Falunissa. Salpausselän kisat sairastelun takia missannut norjalainen palasi tositoimiin Holmenkollenilla, jossa sijoittui mukavasti seitsemänneksi. Lauantain kisassa Slind oli tosin vasta 13:s, mutta yhteislähdöt sopivat norjalaiselle hyvin.

Myös vapaan yhteislähdöissä viihtyvä Heidi Weng ja distanssikisoissa tällä kaudella todellisen läpimurtonsa tehnyt Victoria Carl mielivät päätöskisassa kärkimittelöön.

USA:n Sophie Laukli on jokerikortti sunnuntain kisaan. Vaativista maastoista nauttiva jenkki säväytti Alpe Cermisin voiton lisäksi vapaan yhteislähdöissä Gomsissa (5:s) ja Canmoressa (8:s). 23-vuotiaalta yhdysvaltalaiselta ei lopu kunto kesken, mutta vauhdikkailla laduilla kiito ei tahdo riittää kärkitaistoon. Falunissa nousuja piisaa ja se suosii amerikan vuorikaurista.


Suomalaiset


Kerttu Niskanen loisti Falunissa lauantaina ja tuloksena oli kympin kisasta voitto niukasti ennen jättionnistumisen saanutta Johanna Matintaloa. Niskasella on sunnuntaina pelissä distanssi- ja kokonaiscupin nelossijat. Niskanen on onnistunut kohtuullisen hyvin tällä kaudella vapaan kisoissa. Parhaana noteerauksena Minneapolisin vauhdikkaan kympin kutossija. Kaiken mennessä nappiin Niskanen voisi Falunissa taistella pääsystä kuuden sakkiin. Falunin maastot sopivat Niskaselle ainakin erittäin hyvin.

Krista Pärmäkoski palasi Salppurilla upeasti voittokantaan pitkän tauon jälkeen 20 km (p) kisassa. Madshusin uudella vapaan siteellä Kuopion Suomen Cupin murskavoiton napannut Pärmäkoski hiihtää nyt vapaan distanssikisan ensimmäistä kertaa maailmancupissa uutuussiteellä. Holmenkollenilla kymmenenneksi hiihtänyt Pärmäkoski on ollut vahvassa kevätvireessä. Pystyisikö hän taistelemaan kärkisijoista myös vapaalla kauden päätöksessä? Lauantaina Falunissa Pärmäkoski oli perinteisellä yhdeksäs.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (v) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi