Kerttu Niskanen suomalaissuosikkina naisten sunnuntain 20 km (p) yhteislähtöön Les Roussesin maailmancupissa


Les Roussesin kolmipäiväiset maailmancupin kisat huipentuvat sunnuntaina 20 km (p) yhteislähtökilpailuihin.
Etusuora: 28.01.2023 20:09Hiihto
Kerttu Niskanen suomalaissuosikkina naisten sunnuntain 20 km (p) yhteislähtöön Les Roussesin maailmancupissa
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten yhteislähtökilpailu alkaa sunnuntaina klo 13.45

Les Roussesin maailmancup huipentuu sunnuntaina perinteisen hiihtotavan massalähtöihin. Naisten kilpailussa on suomalaisittain kovat odotukset, sillä kilpailumatka ja hiihtotapa sopii useammalla suomalaisnaiselle. Kilpailussa annetaan myös viimeisiä näyttöjä Planican MM-kisojen 30 km (p) yhteislähtökilpailuun.

Kerttu Niskanen on Suomen ykkösnimi sunnuntain kilpailussa. Niskanen viihtyy pidemmällä 20 km matkalla ja kuuluu kilpailun ehdottomiin voittajasuosikkeihin. Hän osoitti perjantain vapaan kisan kahdeksannella sijallaan kilpailuvireen olevan kohdillaan.

Krista Pärmäkoski oli normaalivireessään vahva menestyjäehdokas sunnuntain kisassa, mutta perjantainen hyytyminen ja lauantainen sprintin erävaiheen väliinjättö herättää huolta naisen vireestä. Toisaalta hän on pystynyt aiemminkin palaamaan huipputasolle saman kilpailuviikonlopun aikana, vaikka olisi avauskisassa notkahtanut.

Tour de Skillä väkivahvasti ennen vatsatautiin sairastumista esiintynyt Pärmäkoski pystyy Niskasen tapaan taistelemaan kilpailun voitosta, mikäli vire on kääntynyt normaaliksi.

Johanna Matintalon otteita seurataan sunnuntaina suurella mielenkiinnolla. Tällä kaudella enemmän sprinttiin keskittynyt Matintalo on perinteisen hiihtotavan ekspertti, eikä 20 km matkan pitäisi tuottaa sprintterille ongelmia. Mikäli Matintalo pysyy porukan mukana viimeisille kilometreille, omaa kiriherkkä suomalainen saumat jopa podiumtaistoon. Lauantain sprintti menin Matintalolta alakanttiin, sillä välierävaihekin jäi haaveeksi.

Anne Kyllönen hiihti lauantaina mainiosti sprintin välieriin. Hän viihtyy perinteisellä hiihtotavalla ja pystyy taistelemaan sijoituksesta 10-15 joukossa. Kyllönen ei pitkästä 20 km matkasta masennu ja mikäli suomalaiskonkarin lauantainen vire säilyy, voidaan häneltä odottaa hyvää panosta sunnuntain kisassa.

Katso kohteet ja kertoimet


Ruotsalaisnaiset kilpailun suurimmat suosikit


Kilpailun suurimmat suosikit tulevat Ruotsista. Perjantain vapaan kisan voittaja Ebba Andersson sekä paluun kilpaladuille tehnyt Jonna Sundling nähdään todennäköisesti sunnuntaina voittotaistossa.

Koronan jälkeen huippuvireessä maailmancupiin palannut Andersson on virinnyt huippuiskuun ja pitänee yhteislähdössä vauhtia Niskasen ja kumppaneiden kanssa. Kiriherkkä Sundling on hyvä roikkuja ja mikäli hän onnistuu pysymään kärjen mukana loppusuoralle saakka, on hän kilpailun todennäköisin voittaja. Vaikka Sundling tunnetaan parhaiten sprintterinä, löytyy hänen CV:stään muun muassa viime kevään Holmenkollenin 30 km (p) yhteislähdön kolmossija ja Pekingin olympialaisten 30 (v) yhteislähdön nelossija.

Lauantain sprintissä Sundling jäi yllättäen välierävaiheeseen. Vireen täytyy parantua sunnuntaille, mikäli nainen mielii kilpailun voittotaistoon.

Katso kohteet ja kertoimet


Muita ehdokkaita kärkitaistoon


Norjan Ingvild Flugstad Östberg on ilahduttanut hiihtoyleisöä palaamalla huipputasolle pitkän poissaolon jälkeen. Perjantain vapaan kympillä Östberg oli mainiosti neljäs ja sunnuntain kisassa hän onkin suurin norjalaistoivo. Vahva ja kiriherkkä Östberg viihtyy yhteislähdöissä, eikä häntä kannata unohtaa edes kilpailun voittospekulaatioista.

Heidi Weng ja etenkin pitkillä matkoilla viihtyvä Astrid Öyre Slind kuuluvat myös sunnuntain norjalaistoivoihin. Slind vakuutti Val di Fiemmen 15 km (p) yhteislähtökilpailussa ollen lopulta kuudes. Wengin kausi on mennyt pahasti alakanttiin, mutta MM-näyttöjä olisi annettava sunnuntain kisassa. Myös Silje Theodorsen ja Lotta Udnes Weng tähyävät MM-kisojen distanssimatkoille ja hamuavat menestystä sunnuntain kisassa.

Ranskan Delphine Claudel sai perjantaina kotiyleisön hurmioon hiihdettyään kympin kisassa peräti toiseksi. Paremmin vapaalla viihtyvä ranskalainen pystyy menestymään myös perinteisellä hiihtotavalla ja Les Roussesin kotiladut tuntuvat selvästi sopivan Claudellille.

Perjantain vitonen USA:n Rosie Brennan tunnetaan paremmin vapaan hiihtotavan osaajana, mutta tällä kaudella hän on taistellut kärkipäässä myös perinteisen kisoissa, eikä top6-sijoitus yllättäisi sunnuntainakaan. Maannainen Jessie Diggins ei loista perinteisellä hiihtotavalla, joten perjantain pronssinaisen kärkisija tulisi sunnuntaina yllätyksenä.

Itävallan Teresa Stadlober on omimmillaan perinteisen hiihtotavan yhteislähdöissä ja hyötyy myös pidemmästä kilpailumatkasta. Val di Fiemmen 15 km (p) yhteislähdössä itävaltalainen oli viides.

Maailman kärkinaisista poikkeuksellisen moni on jäänyt pois Les Roussesin kisoista. 20 km (p) yhteislähdön potentiaalisista menestyjistä lähtölistalta uupuvat sairasteluiden tai muiden syiden takia muun muassa Frida Karlsson, Katharina Hennig, Anne Kjersti Kalvå ja Tiril Udnes Weng.


Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi