Nähdäänkö Oberhofin naisten kahdellakympillä suomalaisyllätyksiä?


Kerttu Niskasen sairastumisen jälkeen perinteisen 20 kilometrin yhteislähdössä ei ole suuria suomalaisodotuksia.
Veijo Vaakanainen: 19.01.2024 20:28Hiihto
Nähdäänkö Oberhofin naisten kahdellakympillä suomalaisyllätyksiä?
Kuva: Mirka Salo (Ruka Nordic)
Veikkaus
Johanna Matintalo.
Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancupissa kisataan lauantaina perinteisen hiihtotavan 20 kilometrin yhteislähtökilpailut Saksan Oberhofissa. Suomalaisittain kisasta odotettiin jälleen Kerttu Niskasen voittoa, mutta perjantaina tullut tieto Tour de Skin kolmosen sairastumisesta latisti paljon odotuksia.

Suurimmat suomalaistoiveet kohdistuvat nyt Krista Pärmäkoskeen sekä Skandinavia Cupissa 20 kilometrin väliaikakisan viikko sitten voittaneeseen Johanna Matintaloon. Kumpaakaan heistä ei voi kuitenkaan pitää potentiaalisena palkintosijaehdokkaana.

Perjantain sprinttipäivän jälkeen ykkössuosikiksi lauantaille on nostettava Ruotsin Frida Karlsson, joka oli uransa parhaassa sprinttivireessä nousten ensimmäistä kertaa myös tässä kisamuodossa palkintokorokkeelle. Jos sprinttisuorituksen kaltaista tekemistä nähdään myös pidemmällä matkalla, on Karlsson vaikea voitettava.

Ebba Andersson saapui Tour de Skille yhtenä suurimmista suosikeista, mutta ennen joulua sairastellut ruotsalainen joutui lähtemään kotiin jo ensimmäisten kolmen kilpailun jälkeen oltuaan kaukana parhaasta kunnostaan. Lauantaina nähdään, onko Andersson toipunut takaisin podiumiskuun.

Yhdysvaltain Rosie Brennania lauantain kisamuoto suosii. Pitkässä yhteislähtökilpailussa yhdysvaltalainen pääsee käyttämään Oberhofin pitkissä nousuissa parasta osaamistaan, eli vastustajien näkökulmasta murhaavan tehokasta vuorohiihtoa. Loppukiritaistossa Brennan ei pärjää, mutta jos hän pitää vauhtia, ei kovin moni nainen tule hänen kanssaan loppusuoralle.

Maailmancupia johtava ja Tour de Skin voittanut Jessie Diggins on osoittanut tämän kauden aikana, ettei hän todellakaan ole enää pelkkä vapaan hiihtotavan erikoisnainen. Nykyään myös perinteinen hiihtotapa taittuu Digginsiltä esimerkillisesti, joten hän voi nousta palkintosijoille myös lauantain kisassa.

Tour de Skin kakkonen Heidi Weng on ollut harvoja Norjan joukkueen valopilkkuja. Weng on ollut tällä kaudella parhaassa vireessään moneen vuoteen, ja hän kuuluu maailmancupin parhaisiin yhteislähtöhiihtäjiin. Norjalaisista kiinnostaa myös Heidi Wengin kaukaisen sukulaisen Tiril Udnes Wengin suorituskyky normaalimatkoilla sairastelujen aiheuttaman pitkän tauon jälkeen.

Kotiyleisön ykköstoivo lauantaina lienee Katharina Hennig, vaikka saksalainen ei olekaan tämän kauden aikana vielä pystynyt aivan vastaaviin suorituksiin kuin vuosi sitten. Sen sijaan alkukauden sensaation Victoria Carlin kuntokäyrä vaikuttaisi osoittavan alaspäin.

Jokerikortti lauantain kilpailuun on Ruotsin Linn Svahn. Kauden kuluessa omalle paikalleen maailman ykkössprintteriksi palannut voitonjanoinen ruotsalainen hallitsee erinomaisesti myös normaalimatkat etenkin perinteisellä hiihtotavalla. Jos Svahn pysyy joukon mukana loppukahinoihin asti, ei keneltäkään löydy viimeisillä sadoilla metreillä kovempaa kiriä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 20 km (p) yhteislähtö, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi