Davosin naisten 20 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtö tulee olemaan vaativa kilpailu.
Davosin maailmancupin toisena kilpailupäivänä hiihdetään miesten ja naisten 20 km vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailut. Maailmancupin kilpailumatkojen yhtenäistämisen myötä, naiset pääsevät tällä kaudella ottamaan toisistaan mittaa aiempaa pidemmillä matkoilla.
Kilpailusta puuttuu useita maailman kärkinimiä. Davosin jättävät väliin muun muassa Ruotsin maailmancupin kakkonen
Frida Karlsson ja koronasta kärsivä
Ebba Andersson sekä Beitostölenissä epävireisesti esiintynyt Norjan
Heidi Weng.
Davosin korkeassa ilmanalassa 20 km kilpailu tulee olemaan vaativa koitos, jossa otetaan toden teolla naisesta mittaa. Nostamme kilpailun suosikeiksi yhdysvaltalaishiihtäjät
Jessie Digginsin ja
Rosie Brennanin. Kaksikko olisi kantanut papereissamme suosikin paineita, vaikka kaikki maailmancupin kärkihiihtäjät olisivat kisassa mukana.
Viime kauden maailmancupin kakkonen Diggins on virittäytynyt vahvaan alkukauden iskuun. Lillehammerista irtosi vapaan kympin voitto ja Beitostölenistä heikommalla perinteisellä hiihtotavalla mainio kutossija. Digginsiä suosii Davosin pitkä kilpailumatka, eikä voitto olisi yllätys sunnuntain kisassa.
Digginsin rekordi Davosista on vahva. Hän oli viime vuonna kympillä toinen ja aiemmilta vuosilta vapaan distanssikisasta löytyy sijoitukset 3, 4, 5 ja 7. Davosin lauantain sprintissä yhdysvaltalainen oli hienosti toinen.
Brennan sairasteli pari viikkoa sitten Lillehammerissa, mutta palasi tositoimiin Beitostölenissä, jossa oli perinteisen kympillä mukavasti kahdeksas. Brennania suosii Digginsin tapaan vapaa hiihtotapa, pidempi matka ja korkea ilmanala. Viime vuonna Brennan oli Davosin kympillä neljäs ja toissa vuonna kisasta irtosi ylivoimainen voitto. Tuolloin tosin pohjoismaalaiset hiihtäjät eivät osallistuneet kilpailuun koronan takia.
Korkealla hiihdetyllä Pekingin olympialaisten vapaan kolmellakympillä yhdysvaltalaiset olivat vahvoja. Diggins hiihti
Therese Johaugin takana hopeaa ja Brennan oli kuudes.
Pärmäkoski ja Niskanen viihtyvät Davosissa
Kerttu Niskanen on noussut alkukauden takertelun jälkeen huippuiskuun, josta osoituksena Beitostölenin perinteisen kympin ylivoimainen voitto. Vire on vieremäläisellä huipussaan ja vaikka vapaa hiihtotapa ei ole hänelle se parempi etenemistapa, suosii korkea ilmanala ja pidempi matka Niskasta. Pekingin olympialaisissa Niskanen ylsi kolmellakympillä pronssille ilmiömäisellä loppuvedolla ja peittosi Brennanin viiden sekunnin turvin.
Davosissa Niskanen on ollut vapaalla parhaimmillaan kuudes, mutta nyt poisjääntien ja Johaugin lopettamisen myötä Niskaselta voidaan odottaa Davosissa taistelua palkintokorokesijoista.
Krista Pärmäkoskella on kulkenut Davosissa korostetun hyvin. Vyöltä löytyy distanssikisoista kolme kolmossijaa ja sprinttissäkin hän on yltänyt Davosissa jopa finaalivauhtiin. Alkukauden kisoissa Pärmäkoski on kuitenkin esiintynyt normaalitasoaan heikommin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tapahtuuko paluu omalle huipputasolle mieluisissa Davosin maastoissa?
Huippuiskussa ollessaan Pärmäkoski pystyy taistelemaan Davosissa jopa kilpailun voitosta.
Mielenkiintoinen suomalaisnimi Davosin kisaan on ehdottomasti myös
Eveliina Piippo. Kilpailumatka ja vapaa hiihtotapa suosivat dieselmäistä Piippoa. Lillehammerin vapaan kympillä Piippo oli paras suomalainen (21:s). Tuolloin Suomen huollolla ei ollut paras päivä, vaan suomalaismenestys jäi kauttaaltaan vaisuksi. Piipon sijoitus kymmenen parhaan joukkoon ei yllättäisi sunnuntaina.
Kalvå laajan norjalaiskatraan ykkösnimi
Norjalaisten suurimmat menestyspaineet Davosin 20 km kisassa kantaa ilmiömäisen tasonnoston tälle kaudelle tehnyt
Anne Kjersti Kalvå. Distanssicupissa kolmantena majaileva Kalvå viihtyy Niskasen tapaan paremmin perinteisellä hiihtotavalla, mutta osoitti Lillehammerin vapaan kympin vitossijalla olevansa valmis podiumtaistoon maailmancupissa myös vapaalla hiihtotavalla.
Kisakunto on Kalvålla huipussaan, sillä Beitostölenin pertsan kympiltä irtosi uran ensimmäinen maailmancupin palkintokorokesija, kun hän oli Niskasen jälkeen kisan kakkonen.
Tiril Udnes Weng on toinen norjalaisnimi, joka on nostanut selvästi tasoaan tälle kaudelle. Maailmancupia ylivoimaisesti johtava Weng on hätyytellyt kärkipäätä tasaisesti kauden kaikissa kilpailuissa sekä sprintissä että normaalimatkoilla, mutta uran avausvoitto maailmancupissa antaa vieläkin odottaa itseään. Voitto Davosin kahdellakympillä olisi distanssihirmujen puristuksessa yllätys, mutta podiumsijalle yltäminen ei saa yllättää ketään.
Helene Marie Fossesholm tulee aina noteerata vapaan kisoissa, vaikkakin superlupauksen edellisistä menestyskisoista on jo aikaa. Lillehammerissa näkyi jo valoa tunnelin päässä, kun Fossesholm ylsi tiukassa kilpailussa yhdeksänneksi.
Myös pitkään ongelmista kärsinyt
Ingvild Flugstad Østberg tekee uutta tulemista. Hän oli Rukan vapaan takaa-ajossa peräti kolmanneksi nopein, mutta Lillehammerissa oli tyytyminen sijoihin 10 ja 11. Østberg on viihtynyt parhaina vuosinaan Davosissa äärimmäisen hyvin ja mikäli kuntokäyrä osoittaa ylöspäin, saattaa kokenut norjalainen olla valmis jopa taisteluun palkintokorokesijoista. Väkivahva Østberg ei kaihda 20 km matkaa.
Beitostölenin sekaviestin vapaan osuudella säväyttänyt
Silje Theodorsen tekee nousua hiihtoeliittiin. Mikäli suksi kulkee viime viikonlopun malliin, saattaa 28-vuotias norjalainen hätyytellä Davosissa ainakin kuuden kärkeä.
Yllättäjäehdokkaat
Yllättäehdokkaina nostetaan esiin Ranskan vapaan spesialisti
Delphine Claudel ja Itävallan dieseljyrä
Teresa Stadlober. Kummankin alkukausi on ollut vaisu, mutta Beitostölenin perusteella kummaltakin on syytä odottaa Davosissa jo parempaa. Davos sopii molemmille: Claudel oli Davosissa viime vuonna seitsemäs ja Stadlober on yltänyt Sveitsin Alpeilla kolmesti viiden joukkoon.
Lillehammerin vapaan kympillä lähelle ensimmäistä maailmancupin voittoaan yltänyt Saksan
Katharina Hennig jätetään vapaalla hiihtotavalla edelleen yllättäjän rooliin. Yleensä paremmin perinteistä hiihtävä saksatar on kuitenkin osoittanut tällä kaudella, että vapaakin kulkee. Davosissa Hennig on yltänyt parhaimmillaan yhdeksänneksi. Kunto on rautaa, siitä osoituksena Beitostölenin kympin nelossija viime viikonlopulta.
Katso kohteet ja kertoimet