Kerttu Niskanen hamuaa mitalitaistoon Pekingin päätöskisassa - Löytyykö Johaugille haastajaa kolmellakympillä?


Suomalaisittain varhain klo 5 sunnuntaiaamuna käynnistyvä naisten raastava 30 km (v) yhteislähtökilpailu päättää Pekingin olympialaisten maastohiihtokilpailut.
Etusuora: 19.02.2022 16:02Hiihto
Kerttu Niskanen hamuaa mitalitaistoon Pekingin päätöskisassa - Löytyykö Johaugille haastajaa kolmellakympillä?Veikkaus
Kerttu Niskanen Rukalla 2019
Naisten 30 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten Pekingin olympialaisten päätösmatkan lähtöä jouduttiin siirtämään suomalaisittain ikävän aikaiseen ajankohtaan navakan tuulen takia. Klo 5 sunnuntaiaamuna Suomen aikaan käynnistyvässä kilpailussa otetaan naisesta tosissaan mittaa, sillä tiukan latuprofiilin lisäksi kilpailu viedään läpi tiukassa pakkaskelissä.

Norjan Therese Johaug kantaa tutusti suosikin viittaa, kun hiihdetään naisten normaalimatkoja. Pitkä 30 km matka suosii jaksavaa Johaugia erityisen paljon. Myös pitkiä raakoja nousua sisältävä 7,5 km lenkki sopii Johaugin ominaisuuksille mainiosti. Olisikin todella suuri yllätys, mikäli norjalainen ei juhlisi kisojen ja uransa toista olympiakultaa sunnuntaina.

Johaug on keskittynyt kisojen päätösmatkaan, eikä startannut kosiskeluista huolimatta alkuviikosta kylmissä oloissa hiihdettyyn parisprinttiin. Johaug sanoi suoraan mediassa, ettei aio jatkaa uraansa Milanon 2026 olympialaisiin, vaan kyseessä on hänen olympiauransa viimeinen startti, jonka hän luonnollisesti haluaa voittaa tyylillä.

Minne menevät muut mitalit?


Himmeämmille mitaleille on poikkeuksellisen paljon tarjokkaita. Ruotsalaiskaksikko Ebba Andersson - Frida Karlsson on esiintynyt Pekingissä alavireisesti, eikä Karlssonia edes valittu hiihtämään päätösmatkaa, vaikka kilpailuhaluja olisi ollut. Andersson olisi normaali-iskussaan selvä mitalisuosikki, mutta nykyvireessään hän jää haastajan rooliin.

Jenkkikaksikko Jessie Diggins - Rosie Brennan sen sijaan viihtyy korkeassa ilmanalassa ja molemmat lähtevät varmasti hakemaan mitalia sunnuntain kisasta. Molemmille sopii viihdettävä matka sekä vapaa hiihtotapa.

Diggins voitti Pekingissä sprintissä pronssia ja säväytti lisäksi kisojen avausmatkan skiathlon vapaan osuuden nopeimmalla ajalla. Parisprintissä Diggins ajoi itsensä tilttiin ja hyytyi viimeisellä osuudella. Brennan puolestaan hiihti tuossa kisassa erittäin hyvin Digginsin parina heikommalla hiihtotavallaan, perinteisellä.

Ei ole lainkaan pöljä ajatus, että sunnuntaina podiumille nousisi jopa kaksi amerikkalaishiihtäjää.

Skiathlonissa uransa ensimmäisen olympiamitalin pronssisijallaan voittanut Itävallan Teresa Stadlober on kuitenkin kenties suurin suosikki Johaugin jälkeisille sijoille. Pekingin oloissa ja maastoissa viihtyvä vapaan spesialisti on ollut olympiakisoissa vahvassa iskussa, eikä 30 km matkasta ole dieselmäiselle Stadloberille todellakaan haittaa.

Neljä vuotta sitten Stadlober olisi todennäköisesti hiihtänyt mitaleille 30 km perinteisen kisassa, ellei olisi hiihtänyt Krista Pärmäkosken edeltä harhaan. Kirikykyä itävaltalaiselta ei löydy, joten ainakin kiriherkkä Diggins täytyisi karistaa kannoilta ennen loppusuoran alkua.

Kerttu Niskanen Suomen valttikorttina


Pekingin 10 km kilpailussa uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalin hopeasijallaan voittanut Kerttu Niskanen uhkuu edelleen itseluottamusta ja hamuaa mitalitaistoon myös heikommalla hiihtotavallaan, vapaalla. Niskasen kerrotaan olevan huono väsymään, joten raa'at olosuhteet, vaativa latuprofiili ja pitkä matka sopivat kaikki vieremäläiselle kuin nakutettu.

Niskanen oli jo Sothsissa 2014 vapaan kolmellakympillä neljäs, joten pelkkänä perinteisen hiihtäjänä häntä ei kannata pitää. Nyt kun nainen on elämänsä kunnossa, saattaa kisojen päätösmatkalta rävähtää jopa mitalisija.

Suomalaisista päätösmatkalla hiihtävät myös Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen ja Johanna Matintalo. Pärmäkoskella on mahdollisuudet taistella kaiken onnistuessa kärkisijoista, joskin pienoinen yllätys kisojen toinen mitalisija sunnuntaina olisi.

Kyllönen on ollut Pekingissä hyvässä iskussa ja hänet saatetaan nähdä yllättävänkin korkealla päätösmatkan tuloslistalla. Matintalon menestys selkeästi heikommalla hiihtotavallaan olisi jättiyllätys.

Ranskan Delphine Claudel on päätösmatkan yksi potentiaalinen mitaliehdokas. Vapaan taituri hiihti skiathlonissa mainiosti yhdeksänneksi Pekingissä ja kellotti vapaan osuudella kuudenneksi nopeimman ajan. Usein Alpe Cermisin loppunousussa nopeimpia aikoja hiihtävä ranskalainen viihtyy kovissa nousuissa ja korkea ilmanalakaan ei tuota ongelmia.

Vaaralliset venäläiset


Venäjän olympiakomitea marssittaa kisojen päätösmatkalle nelikon Natalia Neprjajeva, Tatjana Sorina, Anastasia Rygalina, Mariya Istomina. Kisoissa jo kolme mitalia voittanut Neprjajeva on laskettava kaikilla matkoilla mitaliehdokkaaksi. Viestikultajoukkueessa hiihtänyt Sorina ei ole henkilökohtaisilla matkoilla yltänyt kärkisijoille ja nytkin mitalisija olisi yllätys.

Rygalina säväytti skiathlonin vapaan osuudella pidettyään peräti kolmanneksi kovinta vauhtia. Mikäli sama kyyti jatkuu, saatetaan muuten kisat huilannut 26-vuotias venäläinen nähdä sunnuntaina jopa mitalitaistossa.

Vapaan ekspertti Istomina avaa kisansa vastaa päätöskilpailussa. Tuoreilla jaloilla kisaan pääsevä 24-vuotias venäläinen on hankkinut kannuksensa toistaiseksi nuorten kisoista, mutta edellytyksiä menestykseen myös aikuisten sarjoissa ilman muuta on olemassa.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 30 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi