Niskanen ja Pärmäkoski haastavat Johaugin Holmenkollenin kolmellakympillä


Suomalaistähdet lähtevät haastamaan Norjan Therese Johaugia Oslon Holmekollenilla lauantaina hiihdettävään 30 km (p) yhteislähtökilpailuun.
Etusuora: 04.03.2022 16:10Hiihto
Niskanen ja Pärmäkoski haastavat Johaugin Holmenkollenin kolmellakympillä
Kuva: Jyrki Lehto (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Kerttu Niskanen.
Naisten 30 km, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Maastohiihdon maailmancup jatkuu Drammenin katusprinttien jälkeen Norjassa, kun vuorossa ovat Oslon Holmenkollenilla hiihdettävät legendaariset pitkän matkan hiihdot. Naiset hiihtävät lauantaina 30 km ja miehet sunnuntaina 50 km yhteislähtönä. Tänä vuonna hiihtotapana on suomalaisia suosiva perinteinen.

Tällä kertaa Oslossa hiihdetään normaalia kireämmissä tunnelmissa, sillä Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat on suljettu pois kilpailuista Venäjän hyökättyä Ukrainaan.


Löytyykö Johaugille pysäyttäjää?


Norjan Therese Johaug on luonnollisesti ylivoimainen voittajasuosikki, kun hiihdetään 30 km kilpaa. Kolmesta viime yrittämästään Johaug on ottanut Kollenilla kaksi voittoa ja yhden kakkossijan. Voitoissaan hän oli täysin ylivoimainen: 2019 voittomarginaali oli vajaat kaksi minuuttia ja vuonna 2016 lähes neljä minuuttia. Vuonna 2020 Johaug joutui huippukuntoisen Frida Karlssonin yllättämäksi osittain epäonnistuneen suksien vaihtotaktiikan myötä.

Kuluvalla kaudella Johaugin otteissa ei ole ollut samanlaista ylivoimaa kuin aikaisemmilla kausilla. Olympialaisten kolmellakympillä toki voitto oli murskaava, mutta perinteisen olympikympillä Kerttu Niskanen taipui vaivaisella 0,4 sekunnilla. Viikko sitten Salpausselän kisojen perinteisen kympillä Johaug oli helisemässä Natalia Neprjajevan paineen alla, mutta pystyi kuittaamaan 1,1 sekunnin marginaalilla.

Neprjajeva olisi ollut kova haastaja Johaugille Holmenkollenillakin, mutta ei siis ole mukana lauantain kisassa venäläisten sotatoimien seurauksena.

Norjalaisen naishiihdon alakulosta kertoo se, ettei Johaugin lisäksi muita vuonomaan naishiihtäjiä voi millään nostaa Holmenkollenilla suosikkien joukkoon. Tänään Johaug ilmoitti päättävänsä uransa tähän kauteen, joten ensi kaudella naisten hiihtoon jää suuri aukko.

Olympialaisten koronatartunnan takia ulos jäänyt Heidi Weng palasi Lahdessa kilpaladuille, mutta jäi kympin kisassa sijalle 19. Parannusta voi olla tulossa, mutta jopa sijoitus kymmenen kärkeen saattaa olla paremmin vapaalla tällä kaudella hiihtäneelle Wengille sopiva tavoite tällä kertaa.


Suomalaiset haastajajoukon kärjessä


Niskanen ja Krista Pärmäkoski yrittävät varmasti lyöttäytyä alusta asti vetovastuun useimmiten massakisoissa ottavan Johaugin kyytiin. Samaa voidaan odottaa ainakin Ruotsin Ebba Anderssonilta ja Karlssonilta sekä Saksan Katharina Hennigiltä.

Etenkin Niskanen tunnetaan väsymättömänä puurtajana, jolle 30 km perinteisellä hiihtotavalla sopii kuin nenä päähän. Olympialaisten kolmellakympillä Niskanen osoitti vapaan hiihtotavan hurjalla pronssikirillään vaativissa oloissa, ettei hän väsy ensimmäisenä, kun kilometrejä kertyy.

Niskanen on ollut Holmenkollenilla kahdesti kolmas (2014 ja 2017). Viimeksi kun Oslossa kisattiin vuonna 2020, hän oli tasaisen kilpailun seitsemäs. Huippukuntoista Niskasta voidaan odottaa lauantaina kuumimpaan kärkitaisteluun. Viime viikonloppuna Salppurilla Niskanen hiihti perinteisen kympillä neljänneksi, vaikkei tuntunut olevan suoritukseensa täysin tyytyväinen.

Pärmäkoski uhkuu myös mainiota kevätvirettä. Pekingistä kympin kisan pronssia juhlinut Pärmäkoski oli Salpausselällä hienosti kolmas vain 16,5 sekuntia Johaugille hävinneenä. Olympialaisten vapaan kolmellakympillä hän oli pitkään mitalitaiston käyneessä ryhmässä mukana, josta putosi lopulta sauvarikon myötä. Meno ei näyttänyt tosin tuossa vaiheessa ihan yhtä tuoreelta kuin pronssille kirineellä Niskasella.

Holmenkollenilla Pärmäkoski on ollut parhaimillaan toinen vuonna 2017 vain Marit Björgenille hävinneenä. Tämän lisäksi häneltä löytyy Oslon kuningatarmatkalta kolme seitsemättä sijaa.

Myös muita suomalaisia odotetaan korkealle


Suomalaisnaisten ryhmä Holmenkollenille on kaikkiaan vahva. Niskasen ja Pärmäkosken lisäksi lauantaina kisaavat Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Jasmi Joensuu ja Eveliina Piippo. Vahvan kauden hiihtänyt Kyllönen on ehdokas jopa 10 parhaan joukkoon. Lahdessa Kyllönen oli kolmanneksi parhaana suomalaisena 14:s.

Kyllösen rekordi Holmenkollenilta on jopa vakuuttava. Hänen CV:stään löytyy perinteisen 30 km kisasta peräti kolmossija vuodelta 2016. 2020 hän oli Pärmäkosken edellä yhdeksäs. Kuudesta perinteisen startistaan hän on ollut 15 parhaan joukossa neljä kertaa.

Normaalisti Matintaloa odoteltaisiin ehdottomasti kymmenen sakkiin, mutta paras isku tuntuu olevan hieman kateissa. Lahdessa hän jäi paraatimatkallaan kympillä sijalle 22. Mikäli Matintalo kilpailee parhaassa vireessään, ei edes sija kuuden kärjessä ole absurdi ajatus.

Joensuu esiintyi Lahdessa positiivisesti ollen 17:s. Samanlainen sijoitus on hyvinkin haarukassa, mikäli 30 km matka ei hyydytä parhaiten sprinteissä viihtyvää hiihtäjää. Yhteislähtö sopii Joensuulle mainiosti.

Paremmin vapaata hiihtävälle Piipolle sopiva tavoite Holmenkollenilla lienee maailmancupin pisteille eli 30 parhaan joukkoon yltäminen.


Laaja ruotsalaisjoukko tyrkyllä kärkitaistoon


Ruotsalaisjoukkueen voimasuhteet ovat muuttuneet rajusti kauden aikana. Alkukauden valtiatar Frida Karlsson on kadottanut kuntonsa täysin ja epäonnistui pahoin olympialaisissa. Edellisen Kollenin kisan sankaritar jäi Salpausselälläkin kauaksi kärjestä, sillä loppusijoitus oli vasta 16:s ja eroa kärkeen kertyi yli 1,5 minuuttia. Karlssonin heikot johtivat siihen, ettei häntä ole nimetty lainkaan Ruotsin joukkueeseen Holmenkollenille.

Myös Ebba Andersson on ollut loppukautena kaukana parhaasta tasostaan. Olympialaisten kolmellakympillä tosin karkumatka pronssille meinasi onnistua, mutta matkaa oli 500 metriä liikaa ja ruotsalainen ehti pudota stadionalueella kolmennelta sijalta kahdeksanneksi. Salpausselällä Andersson oli kuudes, eroa kärkeen vajaa minuutti.

Andersson yrittänee lyöttäytyä Holmenkollenilla Johaugin kyytiin ja roikkua mukana niin kauan kuin peli vetää. Viime aikojen näytöt eivät lupaile kuitenkaan top3-sijoitusta lauantailta.

Karlssonin ja Anderssonin alavireen myötä Ruotsin ykkösnimeksi kestävyysmatkoilla on vaivihkaa noussut sprinttiareenoita suvereenisti keväällä hallinnut Jonna Sundling. Puhtaasta sprintteristä monipuoliseksi yleishiihtäjäksi muovautunut Sundling saattaa olla vaarallinen myös Holmenkollenilla. Olympialaisten kolmenkympin nelonen jatkoi hyvää virettään Lahdessa sijoittuen kympin kisassa viidenneksi. Yhteislähtö sopii hiihtomuotona Sundlingille mainiosti.

Myös Salpausselällä kymmenen sakkiin yltäneet Moa Olsson ja Emma Ribom kärkkyvät yllätystä Holmenkollenilla eikä heitä kannata unohtaa kärkipään spekulaatioista.

Charlotte Kalla tekee Holmenkollenilla paluun Ruotsin maailmancupkokoonpanoon. Aiempien vuosien kestomenestyjä on ollut tällä kaudella kaukana parhaastaan. Vaikka Kallan Holmenkollenin saldo on vakuuttava (käytännössä aina top6:ssa), on vaikea nähdä, että hän pystyisi nostamaan tasoaan vaikean kauden loppupuolella.


Pystyykö Hennig yllättämään?


Saksan Katharina Hennig loisti Pekingin joukkuekilpailuissa ja voitti Saksan riveissä viestihopeaa sekä pariviestikultaa. Kympin perinteisen olympiakisassa hän oli vahvasti viides. Hennig viihtyy mainiosti yhteislähdöissä, eikä pidä yllättyä, mikäli saksalainen on Oslossa jopa voittotaistelussa mukana.

Holmenkollenilla perinteisen ekspertti Hennig on hiihtänyt kahdesti ja pokannut sijat kuusi ja kahdeksan. Nyt saattaa olla saksalaisella jo palkintosijan vuoro.

Myös Pekingissä läpi lyönyt 24-vuotias saksatar Katharine Sauerbrey kannattaa huomioida Holmenkollenilla. Perinteisen spesialisti hiihti olympialaisissa kympin kisassa sijalle 11 ja oli skiathlonissakin 13:s. Saksan hopeaviestissä hän hiihti vakuuttavan avausosuuden.

Kysymysmerkkejä Sauerbreyn vireen ylle jättää viime hetken poisjäänti Saksan voitokkaasta parisprinttijoukkueesta. Hän ei hiihtänyt myöskään Salpausselällä. Mikäli kyse ei ole suuremmista terveysongelmista, saattaa dieselmäinen saksalaisjyrä yllättää lauantaina.

Itävallan Teresa Stadlober on elementissään pitkillä matkoilla, joskin Holmenkollenin perinteisen kisoista paras saavutus on 14:s sija. Ei pidä kuitenkaan yllättyä, mikäli itävaltalaisen nimi löytyy lauantaina kuuden kärjestä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 30 km, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi