Sensaatio! Ruotsin superjunnu kukisti Therese Johaugin Holmenkollenin kolmella kympillä


Holmenkollenin kisat käynnistyivät maastohiihdon osalta lauantaina naisten 30 km (p) yhteislähtökilpailulla.
Etusuora: 07.03.2020 14:26Hiihto
Sensaatio! Ruotsin superjunnu kukisti Therese Johaugin Holmenkollenin kolmella kympilläVeikkaus
Kuva: Granada [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Naisten 30 km (p), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten 30 km (p) kisassa nähtiin Holmenkollenilla melkoinen yllätys, kun naishiihdon kestävyysmatkoja viime ajat suvereenisti hallinnut Norjan Therese Johaug joutui nöyrtymään kotiladuillaan Ruotsin nuorukaisen Frida Karlssonin järisyttävän loppukirin edessä.

Johaug oli kisassa parhaimmillaan jo vajaan minuutin karkumatkalla, mutta tällä kertaa ruotsalaiset olivat norjalaisia etevämpiä, sillä ruotsalaiskolmikko Karlsson-Ebba Andersson-Charlotte Kalla vaihtoi sukset kisan puolivälissä yhdessä Krista Pärmäkosken kanssa. Muu kärkiporukka - Johaug mukaan lukien - hiihti koko kilpailun samoilla suksilla. Ruotsalaiset hyötyivät kisan lopussa uusista suksistaan selvästi ja kaksikko Karlsson-Andersson lähti kuromaan viimeisellä lenkillä Johaugia kiinni.

Karlsson teki vielä viimeisen iskun loppukilometreillä ja pudotti Anderssonin kannastaan. Hän saavutti Johaugin noin kilometri ennen maalia ja viimeisteli hurjan nousunsa loppusuoran tasatyöntötaistelussa. Voitto oli Karlssonille ensimmäinen maailmancupissa. Andersson oli kisan kolmas ennen Kallaa.

Suomalaisista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Laura Mononen ja Anne Kyllönen hiihtivät käytännössä koko matkan reilun 15 hiihtäjän pääjoukossa ja koko porukka selviytyy lopulta 12 parhaan joukkoon. Niskanen oli lopulta kisan seitsemäs, Kyllönen yhdeksäs, Pärmäkoski yhdestoista ja Mononen kahdestoista.

Kisan tulokset


Holmenkollen maailmancup 7.3.2020


Naiset 30 km(p) yhteislähtö

#UrheilijaTulos
1.Frida Karlsson 🇸🇪1:22.19,1
2.Therese Johaug 🇳🇴+1,2
3.Ebba Andersson 🇸🇪+20,9
4.Charlotte Kalla 🇸🇪+40,5
5.Natalia Nepryaeva+43,1
6.Katharina Hennig 🇩🇪+43,9
7.Kerttu Niskanen 🇫🇮+46,7
8.Anamarija Lampic 🇸🇮+48,0
9.Anne Kyllönen 🇫🇮+48,3
10.Nadine Fähndrich 🇨🇭+49,0

11. Krista Pärmäkoski (FIN) +49,1
12. Laura Mononen (FIN) +49,4
22. Johanna Matintalo (FIN) +3.21,7
37. Susanna Saapunki (FIN) +5.27,2Kisan ennakko ja vihje


Legendaarinen Holmenkollenin Ski Festival hiihdetään viikonloppuna poikkeuksellisesti tyhjille katsomoille. Oslon kaupunki päätti koronaviruksen pelossa, ettei Holmenkollenin kisoihin päästetä yleisöä. Kisojen peruutuskin oli hetken aikaa tapetilla, mutta onneksi hiihtäjät pääsevät viikonloppuna ladulle.

Tyhjille katsomoille hiihtäminen on ikävä ratkaisu sekä yleisön että hiihtäjien kannalta, sillä Holmenkollenin kisat ovat kenties maailmancup-kauden odotetuimmat kilpailut juuri villisti kaikkia hiihtäjiä kannustavan yleisön ansiosta. Nähtäväksi jää, ovatko myös ladun varret tyystin tyhjinä vai onko hiihtokansaa raahautunut tutuille paikoilleen hiihtäjiä kannustamaan kielloista huolimatta. Osa hiihtäjistä on kommentoinut Oslon kaupungin ratkaisua ymmärrettävänä, osa ylimitoitettuna.

Kaikki paitsi Johaugin voitto on jättiyllätys


Therese Johaug on tottunut voittamaan Holmenkollenilla. Hän on ollut ykkönen vuosina 2019, 2016 ja 2013. Vuodet 2017 ja 2018 jäivät väliin kilpailukiellon takia ja vuosina 2014 ja 2015 Johaug oli toinen Marit Björgenin jälkeen. Viime vuoden voittokisassa Johaug pisti normaaliin tapaansa kaasun pohjaan jo alkumatkalla ja ainoastaan Venäjän Natalia Neprjajeva pystyi seuraamaan. Ja hänkin vain muutaman kilometrin.

Neprjajeva hiihti kuitenkin sitkeästi yksikseen kakkoseksi vajaat kaksi minuuttia Johaugin perässä. Hän ei ole kuitenkaan ollut ihan parhaassa iskussa viime kisoissa. Salpausselän kisoissa hän oli kuudes ja hävisi esimerkiksi kaatuneelle Krista Pärmäkoskelle 20 sekuntia.

Ruotsin Ebba Andersson oli viime vuonna Kollenilla kolmas neljä sekuntia Neprjajevalle hävinneenä. Neljänneksi hiihti Anderssonin vanavedessä Norjan Ingvild Flugstad Östberg, jonka kausi päättyi ennen aikojaan viime viikonloppuna Salpausselän kisoissa harmittomassa hypyssä tulleeseen kantapäämurtumaan. Andersson on puolestaan on uurastanut viikolla nuorten MM-kisoissa, joissa voitti molemmat starttinsa. Hän hiihti kuitenkin vielä torstaina 15 km (v) kilpailun, joten onko kuormaa kertynyt ruotsalaisnuorukaiselle jopa liikaa?

Ruotsin Frida Karlsson on lauantain jokerikortti. Hänelle sopii yhteislähtö, jossa alkuvauhti ei karkaa ylikovaksi kuten hänellä usein väliaikalähdöissä käy - ellei hän sitten hyppää Johaugin kelkkaan ja hyydytä itseään totaalisesti. Saksan Katharina Hennig on perinteisen tyylin spesialisti ja on parantanut menoaan hurjasti tälle kaudelle. Hän oli jo viime vuonna Holmenkollenilla kahdeksas, eikä sija kärkikuusikossa yllättäisi lauantaina lainkaan. Norjan Heidi Weng täytyy myös aina laskea mukaan kärkikahinoihin, vaikkei ole koskaan Holmenkollenilla kärkikolmikkoon yltänyt.

Suomalaiset Pärmäkosken johdolla kärkitaistoon


Suomalaisista lauantain kisassa ovat mukana Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen, Laura Mononen, Johanna Matintalo ja Susanna Saapunki. Pärmäkoski on ollut juuri perinteisellä hiihtotavalla kovassa iskussa viime aikoina. Salpauselän kisoissa hän hiihti kympillä kolmanneksi, eikä hävinnyt Johaugille kuin 11 sekuntia, vaikka kaatui lopussa legendaarisessa J-mutkassa. Edellisenä viikonloppuna Trondheimin perinteisen takaa-ajossa hän oli osuuden kolmanneksi nopein.

Matintalo puolestaan täräytti Salppurilla vakuuttavasti kymmenenneksi loppua kohti kiihtyneellä vauhdilla. Niskanen oli Salppurilla omalle tasolleen kohtuullisesti kolmastoista. Mononen on kiristänyt loppukaudesta selvästi vauhtiaan ja oli Salpausselällä viidestoista, vaikka hiipui selvästi loppua kohden roikuttuaan matkalla Ruotsin hirmun Karlssonin kyydissä. Myös Kyllönen ylsi Salppurilla top20:een oltuaan kahdeksastoista. Saapungille sopivat pitkät matkat ja on mielenkiintoista nähdä mihin eväät lauantaina riittävät.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen menivät Holmenkollenille. Norjalainen voitti. Johaug mennee taas menojaan jo alkuvaiheessa. Uskomme, että Pärmäkoskella on nyt oiva sauma taistella jopa kakkossijasta. Ruotsalaiskaksikko Karlsson-Andersson maistuu muista kovista eniten kakkossijalle.

Peli-idea - Supertripla 3

1.Johaug
2.Karlsson, Andersson, Pärmäkoski
3.Karlsson, Andersson, Pärmäkoski, Hennig, Jacobsen, Weng, Neprjajeva
Rivimäärä18 riviä
Rivin hinta3,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy7.3.2020 klo 12:58
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 30 km (p), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi