Johaug mykistävän ylivoimainen kolmellakympillä


Therese Johaug voitti naisten 30 km ylivoimaisesti.
Etusuora: 06.03.2021 14:58Hiihto
Johaug mykistävän ylivoimainen kolmellakympillä
Kuva: Ruka Nordic -kuvapankki
Veikkaus
Charlotte Kalla.
Naisten 30 km:n, pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

MM-hiihdot, Obersdorf 6.3.201


Naisten 30 km (p)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴1:24.56,3
2.Heidi Weng 🇳🇴+2.34,2
3.Frida Karlsson 🇸🇪+2.34,8
4.Ebba Andersson 🇸🇪+2.36,3
5.Teresa Stadlober 🇦🇹+2.46,6
6.Anne Kjersti Kalvå 🇳🇴+3.30,2
7.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+3.33,5
8.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+3.41,7
9.Tatiana Sorina+3.51,3
10.Laura Gimmler 🇩🇪+4.08,6

13. Johanna Matintalo +4.42,0
16. Laura Mononen +4.48,4


Tulokset


Hiihdon MM-kisat Oberstdorfissa huipentuvat pitkiin perinteisen hiihtotavan yhteislähtöihin. Ensin pitkälle taipaleelle Oberin pitkiin hapokkaisiin nousuihin pääsevät naiset, jotka taivaltavat tuttuun tyylinä viimeisenä matkanaan 30 kilometriä.

Perjantain lumimyräkän jälkeen aurinko saapuu jälleen lämmittämään keväistä Baijeria. Tarjolla on siis hidasta vesikeliä pehmeähköllä latupohjalla, ellei ladun pintaa saada suolauksella kovetettua. Lämpöasteita ei tosin ennakolta ole luvassa yhtä paljon kuin lämpimimpinä päivinä ja aamusta ollaan vielä pakkasen puolella.

On siis mahdollista, että hieman aiemmasta poikkeavat olosuhteet tarjoavat yllätyksiä myös huollon puolella. Kolmellakympillä huollolla on muutenkin suuri rooli, koska urheilijoilla on mahdollisuus myös suksienvaihtoon.

Suksenvaihdot ovat muutenkin kilpailussa avainasemassa, sillä ne saattavat jopa ratkaista koko kisan, kuten viime keväänä Holmenkollenilla, jossa Frida Karlsson nousi liukkaammilla suksilla kaukaa takaa ohi Therese Johaugin.

Johaug on kuitenkin tällä kertaa ylivertainen ennakkosuosikki. Kisojen aiemmat hiihdot ovat osoittaneet, että Johaug on kaukana edellä kilpailijoitaan ja erityisesti kympin vapaan hiihto oli sellainen tyrmäysisku muille, etteivät he siitä hyvin todennäköisesti enää toivu.

Ennakolta ainoa skenaario, jolla Johaugin pystyisi lyömään, on Norjan täydellinen huoltomissi yhdistettynä Johaugin heikkoon suksenvaihtotaktiikkaan. Muiden kannalta valitettavasti Norja ei kuitenkaan ole huoltopuolella vaikeuksista juuri kärsinyt ja Johaugin tämänhetkinen kunto kestää jopa heikomman suksenkin.

Aiemmissa kahdessa normaalimatkan kilpailussa mitalistit ovat olleet samat samassa järjestyksessä: Johaug, Frida Karlsson ja Ebba Andersson. He ovat olleet potkun tai parikin edellä kilpailijoitaan, joten etukäteen he ovat todennäköisimmät mitalistit myös kolmellakympillä. Ruotsin tosin täytyy onnistua huollossa paljon paremmin kuin viestissä, muuten pari mitalia saattaa jäädä ottamatta.

Kärkikolmikkoa saattaa pystyä haastamaan ainakin Venäjän Tatjana Sorina. Skiathlonissa Sorina hiihti vahvasti perinteisen osuudella ja vapaan kympilläkin hän hiihti lähelle mitalivauhtia, vaikka kärsi ainakin jonkin verran myöhemmästä lähtöpaikastaan. Venäläisistä Sorinan lisäksi kannattaa seurata myös Jana Kirpitshenkoa, joka voisi olla päivän yllättäjä.

Myöskään Norjan viestimestarit Heidi Weng ja Helene Marie Fossesholm eivät ole kisojen aiempien näyttöjen perusteella mitalisuosikkeja päätöspäivälle. Charlotte Kalla voisi henkilökohtaisten matkojen perusteella haastaa maannaisiaan, mutta viestin totaaliromahdus saattaa vielä kolkuttaa hänen päänsä sisällä.

Itävallan Teresa Stadlober on ollut kauden parhaassa kunnossaan Oberstdorfissa ja erityisesti skiathlonin nelossija oli yllättävän vahva suoritus. Kolmekymppiä perinteisellä on yksi hänen paraatimatkoistaan, eikä Oberissa pitäisi olla edes mahdollisuutta samanlaiselle harharetkelle, joka vei häneltä Pyeongchangissa kolmenkympin olympiamitalin.

Krista Pärmäkoski
on jälleen suomalaisten ykköstoivo. Hurmoksellisen viestiankkuriosuuden jälkeen hän pääsee myös starttaamaan päätösmatkalle täysin paineettomassa tilassa, sillä kolmeltakympiltä kaikki on kotiinpäin. Mitään suurta ei kuitenkaan välttämättä kannata odottaa, sillä Pärmäkoski on urakoinut kisoissa sprinttiä lukuun ottamatta kaikki matkat.

Johanna Matintalolle kolmekymppiä on kisojen päämatka. Jos hänelle sattuisi kisaan samanlainen vireystila kuin sprinttipäivälle, voisi hän ehkä tavoitella jopa paikkaa kymmenen parhaan joukossa. Myös skiathlonissa pirteästi esiintyneen Vilma Nissisen vire on mielenkiintoista nähdä. Suomalaisnelikon täydentää rutinoitunut Laura Mononen, jolle pääsy 20 parhaan joukkoon on hyvä tavoite.

Veikkausvihjeet


Peli-idea - Supertripla 5

VoittajaJohaug
ToinenAndersson, Karlsson
KolmasAndersson, Karlsson, Kirpichenko, Sorina
Rivimäärä6 riviä
Rivin hinta1,20 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy6.3. klo 13:28
TVYLE2Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 30 km:n, pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi