Östberg laittoi Johaugin tiukille Ski Tourin maratonilla - Norjaan jälleen kolmoisvoitto


FIS Ski Tourilla nähtiin torstaina mielenkiintoinen kilpailu, kun naiset hiihtivät ylämäkivoittoisen 34 km vapaan tyylin yhteislähtökisan Norjan Meråkerissa.
Etusuora: 20.02.2020 13:32Hiihto
Östberg laittoi Johaugin tiukille Ski Tourin maratonilla - Norjaan jälleen kolmoisvoittoVeikkaus
Peżot [CC BY-SA 4.0], from Wikimedia Commons
Naisten 34 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Kisan tulokset


FIS Ski Tour Meråker 20.2.2020 naiset


Naiset 34 km (v)

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴1:26.32,8
2.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+4,0
3.Heidi Weng 🇳🇴+1.21,6
4.Ebba Andersson 🇸🇪+2.00,5
5.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+3.06,5
6.Tiril Udnes Weng 🇳🇴+3.10,3
7.Jessica Diggins 🇺🇸+3.13,9
8.Emma Ribom 🇸🇪+3.31,1
9.Teresa Stadlober 🇦🇹+3.32,1
10.Rosie Brennan 🇺🇸+3.41,9

17. Krista Pärmäkoski (FIN) +4.31,4
22. Anne Kyllönen (FIN) +5.56,8
26. Laura Mononen (FIN) +5.57,7Kisan ennakko ja vihje


FIS Ski Tourilla hiihdetään torstaina Norjan Meråkerissa 34 km vapaan tyylin yhteislähtökisa. Alunperin ohjelmassa piti olla peräti 38 km kisa Ruotsin Storlienista rajan yli Norjan Meråkeriin. Kovat tuulet pakottivat kuitenkin muuttamaan reittiä ja torstain kisa hiihdetäänkin kokonaan Norjassa reitillä Meråker-Fjergen-Meråker.

Meråker-Fjergen-Meråker kisareitti ja latuprofiili.
Meråker-Fjergen-Meråker kisareitti ja latuprofiili.


Naisille näin pitkä kilpailumatka on erittäin harvinainen. Viime vuonna pitkää matkaa hiihdettiin vapaalla hiihdon MM-kisoissa, missä Therese Johaug oli omaa luokkaansa vieden voiton 38,6 sekunnin erolla ennen Ingvild Flugstad Östbergia ja 44,0 sekuntia ennen superlahjakkuus Frida Karlssonia.

Seuraavat sijat veivät USA:n Jessica Diggins sekä Ruotsin Charlotte Kalla ja Ebba Andersson.

Toissa vuonna 30 km hiihdettiin vapaalla tavalla Oslon Holmenkollenin legendaarisessa kilpailussa. Tuolloin voiton vei jo uransa lopettanut Marit Björgen. Johaug ei ollut kilpailukieltonsa vuoksi mukana, mutta Diggins oli toinen, Ragnild Haga kolmas, Kalla neljäs ja Astrid Uhrenholdt Jacobsen viides.

Ski Tourin tilanne naiset 3/6

#UrheilijaTulos
1.Therese Johaug 🇳🇴27.29,0
2.Heidi Weng 🇳🇴+1.07,0
3.Ingvild Flugstad Østberg 🇳🇴+1.56,0
4.Astrid Uhrenholdt Jacobsen 🇳🇴+1.59,0
5.Ebba Andersson 🇸🇪+2.00,0
6.Ragnhild Haga 🇳🇴+2.30,0
7.Jessica Diggins 🇺🇸+2.30,0
8.Linn Svahn 🇸🇪+2.34,0
9.Nadine Faehndrich 🇨🇭+2.37,0
10.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+2.39,0

14. Laura Mononen (FIN) +2.49,0
33. Anne Kyllönen (FIN) +3.33,0
34. Kerttu Niskanen (FIN) +3.34,0

Johaug ylivoimainen pitkillä matkoilla


Mitä pidempi matka, sitä varmempaa on Johaugin voitto? Kevytrakenteisella norjalaisella ei tunnu olevan huonoja päiviä. Toki on, mutta suoritusvarmuus ja perustaso ovat niin maagisella tasolla, että huonokin päivä riittää voittoon.

Kuriositeettina mainittakoon esimerkiksi viime kesäkuussa hiihdetty 50 km rullahiihtokilpailu, missä Johaug pesi vastustajansa neljän minuutin erolla. Muun muassa Jessie Diggins jäi Johaugista yli viisi minuuttia.

Seefeldin MM-kisoissa Johaug pöllytti 30 km vapaalla vastustajiaan 38 sekunnilla. 2016 Beitostölenin Norjan mestaruuskisoissa Johaug voitti toiseksi tulleen Heidi Wengin lähes kahdella minuutilla.

Perinteisen pitkän matkan kilpailuissa Johaug on ollut vieläkin ylivoimaisempi. Kymmeneen vuoteen Johaug ei ole hävinnyt 30km vapaalla kuin Björgenille, ja Björgenin lopetettua Johaug ei ole saanut edes kunnollista vastusta kilpanaisistaan.

Frida Karlsson voi hamassa tulevaisuudessa vielä antaa haasteen, mutta torstaina Norjan happikoneelle tuskin pärjää kukaan.

Miten käy haastajajoukolle?


Pari vuotta sitten Kalla olisi ollut luonteva valinta kakkossuosikiksi, mutta nyt käyrä on osoittanut liian pitkään alaspäin. Vaikka reitti sekä matka tällä kertaa Kallaa suosii, on vaikea nähdä häntä nykykunnossa mukana podium-taistossa.

Ruotsalaisista Anderssonille että Karlssonille tämä matka sopii hyvin ja molemmilla on mahdollisuudet kakkossijaan. Karlsson jätti kuitenkin Ski Tourin tiistaina Åressa kesken, joten länsinaapurin menestystoiveet ovat täysin Anderssonin varassa.

Loppujoukon haastajista muodostavat tutut nimet: Weng, Östberg, Jacobsen ja Diggins.

Mahdollinen pommi voisi olla hienoista nousuvirettä koko kauden esittänyt, vuoden 2018 10 km vapaan olympiavoittaja Haga. Myös kevytrakenteiselle Terese Stadloberille pitkän matkan pitäisi sopia hyvin.

Suomalaiset taistelevat sijoista kärjen takana


Krista Pärmäkoski oli MM-kisoissa 30 km vapaalla yhdestoista ja toissakauden Kollenin kilpailussa seitsemäs. Pärmäkosken tämä kausi on ollut hankala, eikä yhteislähdöistä ole juuri tullut menestystä. Kaiken lisäksi Pärmäkoskella on tällä kaudella kulkenut perinteinen hiihtotapa huomattavasti vapaata paremmin.

Näin ollen suomalaisiin ei tällä kilpailumatkalla kohdistu suuria odotuksia. Aivan tiukimman kärjen takana tasoerot ovat kuitenkin todella pienet, joten sijoitukset 5-10 joukossa ovat Pärmäkosken haarukassa. Åren mäkisprintissä säväyttänyt Laura Mononen omaa myös potentiaalia taistella top 15 sijasta. Kerttu Niskanen loukkasi jalkaansa liukastuttuaa maanantaina ja keskeyttää Tourin ennen Meråkerin koitosta. Anne Kyllönen jatkaa kiertuetta, mutta sijoittuminen 15 parhaan joukkoon Meråkerissa olisi yllätys.

Vihjeet Veikkauksen peleihin


Odotettavissa on, että Johaug pitää aivan omaa vauhtiaan kilpailussa. Norjalla on muutenkin aivan mahdoton ylivoima kilpailussa, eikä edes viitoisvoitto ole aivan täysi mahdottomuus.

Hopeakamppailuun Östberg ja Jacobsen ovat mielenkiintoisimmat nimet, sillä heiltä löytyy kestävyyden lisäksi myös kirikykyä, mikäli ratkaisu menee loppusuoralle.

Peli-idea -

1.Johaug
2.Östberg, Jacobsen
3.Östberg, Jacobsen, Weng, Haga, Andersson
Rivimäärä8 riviä
Rivin hinta1,60 € (minimipanoksella 0,20 €)
Peliaika päättyy20.2.2020 klo 11:43
TVYLE 2
br>
Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 34 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi