Kuka pääsee ensimmäisenä naishiihtäjänä tuulettamaan Holmenkollenin viidenkympin voittajana?


Naiset pääsevät sunnuntaina ensimmäistä kertaa hiihtämään legendaarisen Holmenkollenin viidenkympin kilpailun. FIS:n huonon kalenterisuunnittelun vuoksi kisan osanottajalista on tosin valitettavan surullinen.
Veijo Vaakanainen: 11.03.2023 21:07Hiihto
Kuka pääsee ensimmäisenä naishiihtäjänä tuulettamaan Holmenkollenin viidenkympin voittajana?
Kuva: Risto Raunio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Jessie Diggins.
Naisten 50 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Sunnuntaina Norjan Holmenkollenilla tehdään historiaa. Aiemmin Norjan hiihtopyhätössä käytävissä hiihdon maailmancupin kisoissa naisten matka on ollut 30 kilometriä, mutta tämän kauden uudistusten vuoksi naiset pääsevät ottamaan toisistaan mittaa 50 kilometrin matkalla.

Yllättävää kyllä, kyseessä ei suinkaan ole pisin naisten hiihtämä matka maailmancupissa. 2000-luvun taitteessa maailmancupin ohjelmassa oli useampana vuonna nykyisin Ski Classics -sarjasta tunnettuja massahiihtoja.

Pisimmän matkan maailmancupin pisteiden ja palkintorahojen eteen naiset taivalsivat kaudella 2003/2004, kun 70 kilometriä pitkä Marcialonga oli osana maailmancup-kautta. Sunnuntaina odottavaa matkaa pidempi taival hiihdettiin myös kauden 2001/2002, kun pitkä kausi huipentui 58 kilometriä pitkään Birkebeinerretiin.

Holmenkollenin sunnuntainen kilpailu on kuitenkin pisin maailmancup-laduilla useampana lenkkinä hiihdettävä naisten kilpailu, sillä pidemmissä massahiihdoissa on hiihdetty yksi yhtenäinen reitti lähtöpaikalta maalialueelle. Aiemmin pisin naisten maailmancupissa hiihtämä ei-massahiihto oli 40 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtö Kuopiossa 2001.

Sunnuntain kisa ei siis ole naisten historian pisin matka, mutta kuitenkin historiallinen hetki siksi, että naiset eivät ole aiemmin päässeet hiihtämään Holmenkollenin legendaarisissa maastoissa täyttä 50 kilometrin matkaa. Kisan kuuluisi siis olla historiallinen merkkipaalu, mutta FIS:n outo kalenterisuunnittelu jättää kisaan ikävän sivumaun.

Kisaan on starttaamassa nimittäin vain 31 hiihtäjää. Lisäksi isäntämaa Norjalla on mukana kansallisen ryhmän myötä 12 hiihtäjää, eli yli 30 prosenttia kisan osallistujista on norjalaisia.

50 kilometrin kilpailua lässäyttää myös valitettavat poisjäännit. Jo aiemmin oli tiedossa, etteivät esimerkiksi kolminkertainen Planican MM-mitalisti Anne-Kjersti Kalvå tai skiathlonissa lähellä mitalia päässyt Saksan Katharina Hennig ole mukana.

Lisäksi alun perin kisaan ilmoittautuneista isoista nimistä pois jäivät kaksi henkilökohtaista MM-kultaa ottanut Ebba Andersson sekä hänen maannaisensa moninkertainen arvokisamitalisti ja tämän vuoden Tour de Skin voittaja Frida Karlsson. Heidän lisäkseen lähtölistoilta uupuu myös Ingvild Flugstad Östbergin nimi.

Poissaolojen myötä kisaan on vain yksi ennakkosuosikki, eli 10 kilometrin vapaan maailmanmestari Jessie Diggins. Vapaan hiihtotavan suvereenisti taitava Diggins on MM-kisojen perusteella selvästi kovimmassa kunnossa oleva nainen, eikä häntä ennakkoon pysty kukaan haastamaan.

Yhdysvaltalaisista kärkitaistoon osallistuu varmasti myös Rosie Brennan, joka jäi vain niukasti mitalisijojen ulkopuolelle viime lauantain MM-kolmellakympillä. Yhdysvaltalaiset voivat hyvinkin ottaa sunnuntaina kaksoisvoiton.

Ennakkosuosikkien joukkoon on nostettava myös Ranskan Delphine Claudel, vaikka hän ei MM-kisoissa ollutkaan vastaavassa vireessä kuin Tour de Skillä sekä tammikuun maailmancup-kisoissa. Ranskalaiselle Holmenkollenin pitkät kuokkanousut sopivat kuitenkin hyvin, mikäli ranskalainen on saanut jälleen kisavireestä kiinni.

Norjalaisista kisassa kannattaa seurata ainakin paluun maailmancupiin tekevää Heidi Wengiä, jolle kisamuodon pitäisi ainakin teoriassa sopia. Huonon vireen vuoksi MM-kisat väliin jättäneen Wengin kunto on kuitenkin täysi arvoitus.

Skiathlonin upeasti MM-pronssille hiihtänyt pitkien matkojen spesialisti Astrid Öyre Slind voisi myös olla potentiaalinen menestyjäehdokas. Hänen kohdallaan tiukka kilpailutahti viime viikonloppuna voi kuitenkin verottaa virettä.

Kohti maailmancupin voittoa menevä Tiril Udnes Weng ei sen sijaan välttämättä ole kisan suurimpia suosikkeja. Hänen terävin kisakuntonsa katosi Tour de Skin jälkeisten sairastelujen myötä, eikä hän etenkään normaalimatkoilla ole sen jälkeen loistanut.

Kisan jokerikortti on MM-kisoissa upeilla otteillaan säväyttänyt Italian Francesca Franchi. 25-vuotias italialainen hämmästytti monia hiihdon seuraajia sijoittumalla kuudenneksi Planicassa kympin vapaalla ja yhdeksänneksi skiathlonissa. MM-kisoissa Franchin paras sijoitus on 17:s sija tammikuussa Les Rousses’n kympin vapaalta.

Kun sunnuntaina useampi kärkinimi on poissa kuvioista, voi Franchi yltää kilpailussa hyvinkin korkealle. Jos italialainen on vastaavassa vireessä kuin Planicassa, voi hän yltää hyvinkin jopa palkintokoroketaistoon.

Suomalaisittain katseet kohdistuvat tiukasti normaalimatkojen maailmancupin voitosta taistelevaan Kerttu Niskaseen. MM-kisoissa rankasti pettynyt Niskanen on hyvä pitkän matkan hiihtäjä, mutta vapaa hiihtotapa ei tällä kaudella ole kulkenut häneltä parhaalla mahdollisella tavalla.

Poissaolot nostavat toki sunnuntaina myös Niskasen osakkeita. Silti olisi yllättävää, mikäli suomalainen olisi mukana viidenkympin palkintosijataistossa. Sijoitus kuuden joukkoon olisi kuitenkin vahva suoritus normaalimatkojen cupin voittoa ajatellen.

Toinen seurattava suomalainen sunnuntaina on MM-kisoissa vahvasti omaan tasoonsa nähden esiintynyt Eveliina Piippo. Piipon kyvyistä pidemmän matkan hiihtäjänä ei ole juuri tietoa, mutta vapaa hiihtotapa ja pitkät työpätkät sopivat hänelle ainakin paperilla.

Suomalaisista kisaan osallistuvat lisäksi myös Vilma Ryytty, Emmi Lämsä sekä Rebecca Immonen. Heille kaikille onnistunut suoritus kisassa on ehjä oman tason mukainen hiihto. Vähäisen osallistujamäärän vuoksi jokaiselle on joka tapauksessa tiedossa muhkea potti maailmancupin pisteitä.

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten 50 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi