Riittääkö Neprjajevan etumatka Alpe Cermisin loppunousussa? Niskanen ja Pärmäkoski podiumtaistoon Tour de Skin päätösetapille


Venäjän Natalia Neprjajeva lähtee Tour de Skin päätösetapilla reilun minuutin johtoasemasta.
Etusuora: 03.01.2022 20:13Hiihto
Riittääkö Neprjajevan etumatka Alpe Cermisin loppunousussa? Niskanen ja Pärmäkoski podiumtaistoon Tour de Skin päätösetapille
Kuva: Teemu Moisio (Ruka Nordic -kuvapankki)
Veikkaus
Krista Pärmäkoski
Naisten loppunousu 10 km (v), pelikohteet tästä.
Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus
Naisten kuuden etapin Tour de Ski hiihdetään päätökseen tiistaina, kun hiihtäjät kipuavat tuttuun tapaan Alpe Cermisin huipulle. Kokonaiskilpailun voittotaisto on vielä täysin auki, vaikka Venäjän Natalia Neprjajeva lähtee viimeiselle 10 km (v) yhteislähtöetapille yli minuutin johdosta. Venäläinen on suosikki voittamaan kokonaiskilpailun, mutta helppoa voiton varmistaminen ei tule olemaan.

Naisten Tour de Skin tilanne ennen viimeistä osakilpailua


Naiset 5/6

#UrheilijaTulos
1.Natalia Nerpyaeva0.00
2.Ebba Andersson 🇸🇪+1.12
3.Kerttu Niskanen 🇫🇮+1.19
4.Krista Pärmäkoski 🇫🇮+1.21
5.Heidi Weng 🇳🇴+1.40
6.Jessie Diggins 🇺🇸+1.42
6.Tatiana Sorina+1.42
8.Teresa Stadlober 🇦🇹+1.59
9.Katharina Hennig 🇩🇪+2.10
10.Anamarija Lampic 🇸🇮+2.15
12.Johanna Matintalo 🇫🇮+2.28
13.Anne Kyllönen 🇫🇮+3.04


Kapuaminen laskettelurinteen serpentiinirataa ylös Alpe Cermisin huipulle on täysin omanlaisensa hiihtokilpailu. Aiempien vuosien perusteella päätösetapin suurimmat suosikit starttaavat Neprjajevan perään. Ruotsin Ebba Andersson oli loppunousun ykkönen viime vuonna. Tuolloin hän päihitti Neprjajevaa päätöskisassa yli 1,5 minuutilla.

Tänä vuonna Neprjajevan etumatka Anderssoniin on minuutti ja 12 sekuntia. Toissa vuonna Neprjajeva oli loppunousussa selvästi vahvempi, eikä jäänyt Alpe Cermisin kuningattarelle Therese Johaugillekaan kuin 57 sekuntia ollen etapin neljänneksi paras.

Toiseksi Neprjajevan vakavaksi haastajaksi kokonaiskilpailun voittotaistossa nostetaan Norjan Heidi Weng. Val di Fiemmen perinteisen kympillä toiseksi hiihtänyt Weng alkaa löytämään huippuvireen. Weng on parhaimmillaan loppunousussa todella hurja, eikä edes 1.40 etumatkan kiinni ottaminen ole absurdi ajatus, mikäli luistelumono on norjalaisella viimeisen päälle syönnillään.

Neprjajeva oli kuitenkin sen verran vakuuttava maanantain perinteisen yhteislähdössä, että oletettavaa on, että venäläinen pystyy kontrolloimaan tilannetta sopivan etäisyyden päässä haastajiinsa ja nousee Alpe Cermisin huipulle kokonaiskilpailun voittajana. Etappivoitosta Neprjajeva tuskin taistelee, eikä hänen tarvitsekaan.

Myös kuudentena kokonaiskilpailussa majaileva USA:n Jessie Diggins on hyvä loppunousun kiipijä. Viime vuonna yhdysvaltalainen oli päätösetapin toiseksi nopein vain yhdeksän sekuntia Anderssonia hitaampana.

Suomalaiset taistelevat palkintopallipaikasta


Kerttu Niskanen putosi kokonaiskilpailussa maanantaina kolmanneksi. Ero Neprjajevaan tuplaantui ja taisto muista palkintosijoista mutkistui, kun kovimmat kiipijät paransivat asemiaan suhteessa Niskaseen. Niskanen on kuitenkin ollut parhaimmillaan jopa päätösetapin kolmanneksi nopein, joten kirvestä ei kannata heittää kaivoon podiumtaistossa.

Krista Pärmäkoski nosti osakkeitaan maanantain kympin kolmossijalla ja on kokonaiskisassa käytännössä Niskasen kanssa tasoissa. Pärmäkoski on parhaimmillaan hyvä kiipijä, joskaan ihan huippujen vauhtiin hän ei ole aiempia vuosina Alpe Cermisillä yltänyt. Hän taistelee kuitenkin varmasti kynsin hampain kokonaiskisan kolmospaikasta.

Johanna Matintalo ja Anne Kyllönen lähtevät päätöskisaan sijoilta 12 ja 13. Heillä on mahdollisuudet taistella kokonaiskilpailu top 10 -sjoista, mikäli loppunousu maistuu. Etukäteen Kyllönen on kaksikosta parempi kiipijä ja muutaman sijan nouseminen kokonaiskilpailussa näyttää varsin realistiselta.

Muita päätösetapin taitajia


Itävallan Teresa Stadlober on parhaimmillaan ollut virtuoosimainen kiipijä Alpe Cermisillä. Viime vuoden loppunousu oli kuitenkin itävaltalaiselta vaisu (etapin 13:s). Kolmessa edeltävässä Alpe Cermisin startissa itävaltalainen vuorikauris on sijoittunut päätöetapilla viiden parhaan joukkoon.

Ranskan Delphine Claudel on selkeä nosto päätösetapin kärkitaistoon. Alpe Cermisillä viihtyvä 25-vuotias ranskatar säväytti viime vuoden loppunousun kolmossijallaan jääden Anderssonista vain 32 sekuntia.

Venäjän Tatjana Sorina on myös varteenotettava kärkinainen kiertueen päätöskisassa. Kokonaiskisan podiumtaistossa mukana oleva venäläinen oli viime vuoden loppunousussa viidenneksi nopein.

Myöskään Norjan konkaria Ragnhild Hagaa ei kannata unohtaa päätösetapin kärkispekulaatioista. Vapaan hiihtotavan taituri on usein nähtyä loppunousun kärkikahinoissa.

On mielenkiintoista nähdä myös kevytrakenteisen Helene Marie Fossesholm esitys päätöskisassa. Nuoren norjalaisen Tour on mennyt totaalisesti penkin alle ja hän on kokonaiskilpailussa vasta sijalla 30. Loppunousuun Fossesholm säntää ensimmäistä kertaa, mutta kaiken järjen mukaan etapin pitäisi sopia hänelle. Toki mikäli ei kulje, niin sitten ei kerta kaikkiaan kulje.

Katso Tour de Ski tulokset

Katso kohteet ja kertoimet
Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Naisten loppunousu 10 km (v), pelikohteet tästä. Rahapelaamisen ikäraja on 18 vuotta. Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi